Pohjois-Karjalan ympäristöterveyden organisointi poikkeuksellista – ainoa hyvinvointialueella toimiva ympäristöterveyden valvontayksikkö koko Suomessa
Itä-Suomen aluehallintovirasto teki kesäkuussa 2024 Pohjois-Karjalan ympäristöterveyteen arviointi- ja ohjauskäynnin. Arvioinnissa käytiin läpi mm. resursointiin, toimivallan siirtoon sekä maksutaksaan liittyviä asioita.
Itä-Suomen aluehallintovirasto teki alueensa kaikkiin kahdeksaan valvontayksikköön ympäristöterveydenhuollon arviointi- ja ohjauskäynnin vuosina 2015–2019. Arviointi käsitti kaikki ympäristöterveydenhuollon sektorit eli
- elintarvikevalvonnan
- terveydensuojeluvalvonnan
- tupakkalain valvonnan ja
- eläinlääkintähuollon.
Pohjois-Karjalan ympäristöterveyteen (myöh. valvontayksikkö) arviointikäynti tehtiin vuonna 2015. Aluehallintovirasto esitti valvontayksikölle silloin kehittämis- ja korjaustoimenpiteitä ja pyysi niiden toteutumisesta kirjallisen selvityksen vuonna 2020. Vuonna 2021 aluehallintovirasto arvioi valvontayksikön valvontasuunnitelman ja vuonna 2022 tarkasteli henkilöresursseja, delegointipäätöstä sekä maksutaksaa.
Vuoden 2024 kesäkuussa toteutettu arviointi- ja ohjauskäynti toimi sekä aiempia asiakirjatarkasteluja täydentävänä että osin vuonna 2015 esitettyjen korjaus- ja kehittämistoimenpiteiden seurantana.
Valvontayksikössä kehitetään toimialaa ja omaa toimintaa
Arvioinnin kohteena olleissa toiminnan ja hallinnon osa-alueissa ei todettu merkittäviä puutteita. Valvontayksikön luottamus toimintaan ja sen laadukkuuteen vaikuttaa olevan korkealla tasolla.
Toiminta valvontayksikössä on kehitysorientoitunutta ja henkilöstöllä on hyvä yhteishenki. Henkilöstö haluaa olla kehittämässä valtakunnallista ja alueellista toimintaa sekä yhteistyötä, mutta samalla kehittää myös oman yksikön toimintaa, osaamista ja asiantuntijuutta. Yksikön koko ja resursointi antavat siihen myös mahdollisuuksia.
Resursointi ja työn organisointi on toteutettu tarkoituksenmukaisesti, mutta muutokset haastavat myös hyvinvointialuetta ja samalla ympäristöterveydenhuoltoa. Isossakaan taustaorganisaatiossa ei olla immuuneja muutospaineille. Henkilöstömuutokset ja työvoimansaatavuus koettelevat samalla tavalla kuin muitakin ympäristöterveydenhuollon valvontayksiköitä. Suuressa koossa on myös ongelmansa, minkä takia toiminnan hyvä organisointi on kaiken perusta. Osittainen hajanaisuus vastuualueissa ja työnkuvissa sekä maantiede haastavat laajalle alueelle levittäytyvää organisaatiota.
Delegointi eli toimivallan siirto on toteutettu valvontayksikössä kattavasti, toiminnan kannalta tarkoituksenmukaisesti ja perustellusti. Voimassa oleva lainsäädäntö on viranomaistoiminnan läpinäkyvyyttä ja vastuunjakoa koskien joiltain osin tulkinnanvaraista. Hyvä asiantuntemus ja riittävät resurssit mahdollistavat pitkälle viedyn delegoinnin, mikä johtaa joustavaan ja tehokkaaseen asioiden käsittelyyn.
Toimivallan siirrossa sekä maksuissa ja niiden perusteissa kehittämisen mahdollisuuksia
Voimassa oleva erityislainsäädäntö ei ole yksiselitteinen toimivallan osalta kaikissa tilanteissa. Aluehallintovirasto esitti, että valvontayksikkö arvioisi tarvetta päivittää hallintosääntöä tai toimivallan siirtoa koskevaa päätöstä joidenkin yksittäisten lakipykälien osalta. Päivittäminen voisi lisätä hallinnon läpinäkyvyyttä ja selkiyttää yksikön sisäisiä vastuita.
Aluehallintoviraston näkemyksen mukaan voimassa olevaa maksutaulukkoa olisi hyvä päivittää ja maksutaksassa avata tarkastuksen kestoon perustuvien tarkastusmaksujen euromääräisyyttä. Lisäksi taksaan tulee lisätä terveydensuojelun osalta asiakirjatarkastukset.
Suosituksena aluehallintovirasto nosti esiin uimarantaluettelon julkaisemisen. Valvontayksiköillä Itä-Suomessa on uimarantaluettelon laatimiseen, käsittelyyn ja julkaisemiseen liittyen erilaisia menettelyjä. Valvontayksikkö on uimarantaluettelon sijaan tehnyt linkityksiä kuntien verkkosivuille. Kaikki tarkastetut linkit eivät kuitenkaan toimineet. Hyvä käytäntö olisi linkitysten toimivuuden varmistaminen tai erillisen uimarantaluettelon julkaiseminen.
Ympäristöterveydenhuollon päätökset vaikutuksiltaan paikallisesti merkittäviä ja laaja-alaisia – tiedonkulku tärkeää
Aluehallintovirasto kiinnitti huomiota myös toimielimessä (Siun sote – Pohjois-Karjalan sote-palvelujen ky:n ympäristöterveydenhuollon jaosto) vuosina 2020-2021 käsiteltyihin asioihin sekä niiden laatuun ja luonteeseen. Ympäristöterveydenhuollossa tehdyt viranhaltijapäätökset voivat paikallisesti olla vaikutuksiltaan erittäin merkittäviä, kokonaisvaltaisia sekä laaja-alaisia.
Päätöksillä voi olla taloudellisia, teknisiä, sosiaalisia sekä toiminnallisia vaikutuksia. Asioiden käsittely voi johtaa myös luottamushenkilöiden, kuntalaisten ja median laajempaan mielenkiintoon. Aluehallintovirasto näkee tärkeänä, että luottamushenkilöt saisivat mahdollisimman laajasti ja säännöllisesti tietoa ympäristöterveydenhuollon hankkeista, valmistelussa olevista asioista sekä viranhaltijapäätöksistä. He ovat osaltaan vastuussa ympäristöterveydenhuollon toimeenpanosta ja toiminnasta, toteaa Itä-Suomen aluehallintoviraston arviointi- ja ohjausryhmä.
Lisätietoja
ympäristöterveydenhuollon ylitarkastaja Lari Hölttä, p. 0295 016 826, etunimi.sukunimi@avi.fi, Itä-Suomen aluehallintovirasto
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lari Hölttäympäristöterveydenhuollon ylitarkastajaItä-Suomen aluehallintovirasto
Puh:0295 016 826lari.holtta@avi.fiAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintoviraston pelastustoimen asiantuntija-arvio tuo esiin puutteet ja kehitystarpeet5.11.2024 15:18:54 EET | Tiedote
Aluehallintovirasto on julkaissut vuoden 2023 valtakunnallisen asiantuntija-arvion pelastustoimen palvelutasosta ja investointien riittävyydestä. Arvio osoittaa, että merkittäviä parannuksia edellisen vuoden ongelmakohtiin ei ole saatu aikaan, ja tilanne on monin paikoin heikentynyt. Vakavimmat haasteet liittyvät henkilöstön saatavuuteen, vanhenevaan kalustoon sekä pelastustoimen suorituskyvyn laskuun eri onnettomuustyyppien osalta.
Regionförvaltningsverkets expertbedömning av räddningsväsendet lyfter fram brister och utvecklingsbehov5.11.2024 15:18:49 EET | Pressmeddelande
Regionförvaltningsverket har publicerat en riksomfattande expertbedömning av räddningsväsendets servicenivå och investeringarnas tillräcklighet för 2023. Bedömningen visar att inga betydande förbättringar av föregående års problempunkter har åstadkommits och att situationen på många platser har försämrats. De allvarligaste utmaningarna gäller tillgången till personal, den föråldrade materielen samt räddningsväsendets minskade prestationsförmåga för olika typer av olyckor.
Viat hitsausrobotin ohjaimessa johtivat työntekijän käden puristumiseen – yhtiölle 25 000 euron yhteisösakko4.11.2024 12:11:12 EET | Tiedote
Satakunnan käräjäoikeus on 1.11.2024 antamassaan ratkaisussa tuominnut satakuntalaiselle konepajayritykselle 25 000 euron yhteisösakon työturvallisuusrikosasiassa. Lisäksi yhtiön tuotantoinsinööri ja tuotantopäällikkö tuomittiin kumpikin 30 päiväsakon sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta.
Betydande andel frivilligverksamhet inom räddningsväsendet inom välfärdsområdena som hör till verksamhetsområdet för Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland4.11.2024 09:00:00 EET | Pressmeddelande
Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland gjorde en bedömning av frivilligverksamheten inom räddningsväsendet inom välfärdsområdena och ur den framgick att den andel av verksamheten som utgörs av avtalsbrandkårer och personalresurser i bisyssla är betydande. I många regioner är brandkårsavtalen föråldrade och en del av avtalen har ingåtts innan de nya välfärdsområdenas räddningsväsenden bildades. Regionförvaltningsverket rekommenderar att avtalen inom alla välfärdsområden granskas och uppdateras så att de motsvarar nu rådande behov.
Pelastustoimen vapaaehtoistoiminnan osuus merkittävä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston toimialueeseen kuuluvilla hyvinvointialueilla4.11.2024 09:00:00 EET | Tiedote
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto arvioi pelastustoimen vapaaehtoistoiminnan tilaa hyvinvointialueilla ja selvityksessä kävi ilmi, että sopimuspalokuntien ja sivutoimisen henkilöstön osuus toiminnassa on merkittävä. Useilla alueilla palokuntasopimukset ovat vanhentuneita ja osa sopimuksista on laadittu ennen nykyistä hyvinvointialueiden pelastustointa. Aluehallintovirasto suosittelee sopimusten tarkistamista ja päivittämistä kaikilla hyvinvointialueilla, jotta ne vastaavat nykyisiä tarpeita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme