YK:n luontokokous on yksittäisistä onnistumisista huolimatta pettymys
Cali, Kolumbia – Greenpeace toivottaa tervetulleeksi YK:n luontokokouksen päätöksen alkuperäiskansojen oikeuksiin keskittyvän pysyvän elimen perustamisesta, sekä edistysaskeleet valtamerensuojelussa ja biodiversiteetti- ja ilmastotoimien yhdistämisessä. Useamman maan poistuminen viime hetkellä kesken kokouksen ja rahoituspäätösten vaillinaiseksi jääminen ovat kuitenkin valtava pettymys.
Greenpeacen COP16-delegaation johtaja An Lambrechts kommentoi: “Hallitukset esittivät Calissa suunnitelmia luonnon suojelemiseksi, mutta eivät kyenneet takaamaan rahaa niiden toteuttamiseksi. Suojelu- ja monimuotoisuustoimien rahoitus on jumissa, koska vauraiden maiden hallituksilta puuttuvat uskottavat rahoituslupaukset, ja yritysmaailman lobbaus rahoitusvelvollisuuksia vastaan on ollut ennennäkemätöntä. Vaikka osa yritysvastuupäätöksistä saatiin sovittua – esimerkiksi lääkeyhtiöiden geenitiedon korvaaminen luonnoltaan rikkaille maille – kohdistuu seuraavaan luontokokoukseen valtava paine rahoituksen turvaamisesta.”
Greenpeacen delegaation jäsen, Pohjoismaiden monimutoisuuskysymysten ohjelmapäällikkö Jehki Härkönen: “Kokouksen isäntämaa onnistui tuomaan eteläisen pallonpuoliskon prioriteetit neuvottelujen keskiöön ja taisteli viime minuutille asti rahoitusta koskevien sopimusten saavuttamiseksi. Laajemmat rahoituksen turvaamista ja luontotoimien toteuttamista koskevat kysymykset jäivät kuitenkin auki, mikä on rikkailta länsimailta valtava epäonnistuminen. Kahden vuoden kuluttua Brasiliassa ei ole varaa tällaiseen toimettomuuteen. Siellä on sovittava huomattavasti kattavammasta, sitovasta rahoituksesta suojelutoimille.”
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jehki Härkönen
Puh:+358 50 355 2017jehki.harkonen@greenpeace.orgJuuso JanhunenTiedottaja
Puh:040 482 55 41juuso.janhunen@greenpeace.orgTilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Greenpeace
YK:n COP29 -ilmastokokous lähestyy – Greenpeace: Fossiiliteollisuus laitettava maksamaan aiheuttamansa haitat7.11.2024 06:35:00 EET | Tiedote
YK:n ilmastokokouksen (11.-22.11.) ykkösaiheena on tänä vuonna uudesta rahoitustavoitteesta sopiminen. Greenpeace muistuttaa, että rahat ilmastoratkaisuihin löytyvät kyllä – esimerkiksi muhkeita voittoja tahkoavan fossiiliteollisuuden rahavirroista. Greenpeacen ilmastopoliittinen asiantuntija Kaisa Kosonen seuraa COP29 -neuvotteluja Suomesta käsin virtuaaliosallistujana, osana Greenpeace Internationalin kansainvälistä delegaatiota, ja on median käytettävissä kokouksen aikana.
Metsäyhtiöiden hakkuissa toistuvia rikkeitä – kymmenien esimerkkien paketti todistaa31.10.2024 08:07:00 EET | Tiedote
Suuret metsäyhtiöt rikkovat hakkuissaan jatkuvasti vastuullisuussertifikaatteja ja hakkaavat korkeiden suojeluarvojen metsiä, todistaa Greenpeacen kokoama 42 esimerkkitapauksen aineisto.
Kiista rahoituksesta hidastaa sopua YK:n luontokokouksessa – rikkaiden länsimaiden on tehtävä enemmän30.10.2024 06:45:00 EET | Tiedote
Neuvottelut YK:n biodiversiteettikokouksessa, eli COP16:ssa jatkuvat Kolumbian Calissa toista viikkoa, ja rikkailta länsimailta odotetaan vastauksia neuvottelujen ensimmäisellä avoimeksi jääneisiin kysymyksiin luontotoimien rahoituksen ja konkreettisten toimien viivästymisestä.
Greenpeacen aktivistit olivat vastassa Metsä Groupin vieraita Kemi-Tornion lentoasemalla – “metsäteollisuuden on mahduttava luonnon rajoihin”23.10.2024 13:35:22 EEST | Tiedote
Greenpeacen aktivistit vastaanottivat Kemi-Tornion lentoasemalla Metsä Groupin uuden sellutehtaan vihkiäisvieraita. Aktivistit vaativat vahvempaa sääntelyä metsäteollisuuden aiheuttaman luontokadon pysäyttämiseksi.
Tuore raportti: Liha- ja maitoalan jättien metaanipäästöt kilpailevat öljyjättien päästöjen kanssa – päästövähennykset voisivat dramaattisesti hidastaa ilmaston lämpenemistä tällä vuosikymmenellä9.10.2024 08:39:05 EEST | Tiedote
Greenpeacen tuoreesta analyysista selviää, että 29 kansainvälisesti merkittävän lihan- ja maidontuottajan arvioidut metaanipäästöt ovat samaa luokkaa kuin maailman 100 suurimman fossiilisten polttoaineiden tuottajien raportoimat päästöt. Raportti myös toteaa, että tuotannon ja kulutuksen rakenteelliset muutokset hyvätuloisissa maissa voisivat tuottaa merkittävän ilmaston lämpenemistä hidastavan vaikutuksen vuoteen 2050 mennessä, ja positiivisia tuloksia voitaisiin nähdä jo vuoteen 2030 mennessä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme