Pirkanmaalla järvien vedenpinnat ovat normaalilla tasolla
Pirkanmaalla sekä säännösteltyjen että luonnontilaisten järvien vedenpinnat ovat hyvin keskimääräisellä tasolla ajankohtaan nähden. Säännöstelykatsauksen perusteella säännöstelyn hoito keskeisillä säännösteltävillä järvillä on onnistunut hyvin parin viime vuoden aikana.
Järvien vedenpinnat ovat olleet maakunnan itäosissa ajankohtaan nähden keskimääräisellä tasolla tai hieman keskimääräistä korkeammalla. Maakunnan pohjoisosissa järvien vedenpinnat ovat edelleen noin 10 cm keskimääräistä matalammalla korkeudella.
− Säännöstelemättömillä järvillä vedenkorkeudet laskivat keväällä todella kovalla vauhdilla. Kesällä luonnontilaisten järvien vedenkorkeudet olivat selvästi keskimääräistä matalammalla. Erityisesti itäisellä Pirkanmaalla syyskuun alkupuolen erittäin kovat rankkasateet nostivat vedenkorkeuksia selvästi. Längelmäveden vedenkorkeuskin nousi keskimääräiselle korkeudelle parissa päivässä, toteaa vesitalousasiantuntija Sini Heikkilä Pirkanmaan ELY-keskuksesta.
Taulukossa on esitetty Pirkanmaan säännösteltyjen (s) ja luonnontilaisten (lt) järvien havaittuja vedenkorkeuksia 30.10.2024. Säännösteltyjen järvien yhteydessä esitetään säännöstelyä hoitava toimija. Vedenkorkeuden yhteydessä on esitetty suluissa vedenkorkeuden erotus (m) vuosien 1970–2020 keskimääräiseen arvoon kyseisenä päivänä. Arvot on esitetty N2000-korkeusjärjestelmässä.
Säännöstelysuosituksilla parannetaan sopeutumista muuttuvaan ilmastoon
Vuosien 2023−2024 säännöstelykatsauksen mukaan säännöstely on onnistunut suositusten mukaisesti Pirkanmaan keskeisillä säännösteltävillä järvillä. Säännöstely onnistui kaikilta osin paremmin kuin aikaisempina vuosina.
− Säännöstelysuositusten avulla olemme päässeet tilanteeseen, jossa kesäajan vedenkorkeudet pysyvät suositellulla tasolla, jolloin myös vesien virkistyskäytölle on paremmat edellytykset. Myös säännöstellyn veden alapuolisten vesistöjen vesiolosuhteet ovat pysyneet hyvänä, kertoo vesitalousasiantuntija Nina Parviola Pirkanmaan ELY-keskukselta.
Pirkanmaan keskeisten säännösteltävien järvien säännöstelysuosituksia seurataan säännöstelykatsauksella. Keskeisille säännösteltäville järville, joita ovat Näsijärvi, Vanajavesi, Pyhäjärvi, Kulovesi, Rautavesi ja Kyrösjärvi, on laadittu säännöstelysuositukset, joiden tarkoituksena on vähentää säännöstelystä aiheutuvia haittoja ja parantaa sopeutumista muuttuvaan ilmastoon. Suosituksissa on pyritty ottamaan huomioon eri tavoitteet ja löytämään kaikkia tyydyttävä ratkaisu. Katsauksessa käydään läpi kaikki suositukset ja arvioidaan, kuinka ne ovat toteutuneet.
Ilmastonmuutokseen varautumiseksi Näsijärven ja Kyrösjärven säännöstelyn muutosluvat saatiin lupaviranomaiselta viimeisen vuoden aikana. Lupien muutokset mahdollistavat joustavan säännöstelyn esimerkiksi vähälumisena talviaikana, jolloin vedenkorkeutta ei tarvitse laskea, jos odotettavissa ei ole lumien sulamisvesiä.
Vuosien 2018−2024 katsaukset ovat saatavilla verkkopalvelussa: Kokemäenjoen vesistöalueen säännöstely (vesi.fi)
Mitä on vesistöjen säännöstely?
Vesistön säännöstelyssä vesistön vedenkorkeuksia ja virtaamia säädellään patojen, vesivoimalaitosten tai muiden rakenteiden avulla. Säännöstely voi palvella vesivoiman tuotantoa tai tulvien ehkäisyä tai sillä voidaan edistää vesiliikennettä, vedenhankintaa, vesistön virkistyskäyttöä, kalanviljelyä, maankuivatusta tai vesiensuojelua. Vesistön säännöstelyyn tarvitaan vesilain mukainen lupa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
Pirkanmaan ELY-keskus
vesitalousasiantuntija Sini Heikkilä, p. 0295 036 164
vesitalousasiantuntija Nina Parviola, p. 0295 036 339
Sähköpostit ovat muotoa: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi
Linkit
Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaan työlupalinjaus on päivitetty nykyisen työmarkkinatilanteen mukaiseksi3.12.2024 15:25:39 EET | Tiedote
Pirkanmaan linjaus ulkomaisen työvoiman käytöstä on päivitetty vastaamaan maakunnan työmarkkinatilannetta ja lähiajan näkymiä. Seuraavan kerran työlupalinjaus päivitetään puolen vuoden päästä. Linjaus on tehty yhteistyössä TE-toimiston ja maahanmuuttoasiain toimikunnan kanssa.
Pirkanmaan ELY-keskus: Remeon jätteenkäsittelylaitokselle haetaan ympäristöluvan peruuttamista2.12.2024 14:59:30 EET | Tiedote
Pirkanmaan ELY-keskus on tehnyt maanantaina 2. joulukuuta aluehallintovirastolle aloitteen Ruskossa sijaitsevan Remeo Refining Oy:n jätteenkäsittelylaitoksen ympäristöluvan peruuttamiseksi.
Kaloista löytyi suuria pitoisuuksia haitta-aineita entisen paloharjoitusalueen läheltä Pirkkalassa29.11.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Pirkanmaan ELY-keskuksen tilaamista Pirkkalan Hahmojärven ahvennäytteistä on löydetty raja-arvot ylittäviä PFAS-pitoisuuksia. Järvi sijaitsee Tampere-Pirkkalan lentoaseman läheisyydessä Puolustusvoimien alueella eikä sinne ole sivullisilla pääsyä. Lisätutkimuksia on tilattu.
Orijärven vanhan kaivoksen riskit selvitettiin – yli 1000-sivuinen raportti julki28.11.2024 08:24:33 EET | Tiedote
Salon Orijärven vanhalta kaivokselta ei löytynyt terveydellisiä riskejä. Kohteessa todettiin kuitenkin kunnostustarve, sillä metallien kulkeutuminen sekä ekologiset riskit vesistölle ylittävät hyväksyttävän tason. Selvitys on osa valtion rahoittamaa KAJAK-hanketta, jota toteuttaa Pirkanmaan ELY-keskus.
KAJAK-pilottihanke onnistui yhdistämään metalli- ja ympäristötutkimukset kaivannaisjätealueilla - Seminaari tuloksista 13.12.27.11.2024 13:18:22 EET | Tiedote
Kahdelta entiseltä kaivosalueelta kartoitettiin samalla kertaa hyödynnettävissä olevia raaka-aineita sekä ympäristöriskejä. Pilotti on osa Pirkanmaan ELY-keskuksen toteuttamaa KAJAK-hanketta. Mukana ovat myös Geologian tutkimuskeskus, ympäristöministeriö, Envineer Oy ja Ramboll Finland Oy.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme