Meillä kaikilla on vastuu kielellisten oikeuksien toteutumisesta hyvinvointialueellamme
Varsinais-Suomen hyvinvointialueella (Varhassa) on oma kieliohjelmansa. Varhan hallitus hyväksyi hyvinvointialueen ensimmäisen kieliohjelman 27. elokuuta tänä vuonna.
Kieliohjelma on laadittu tukemaan sekä johtoa että henkilöstöä asiakkaiden, potilaiden ja asiakkaiden kielellisten oikeuksien toteutumisessa.
Kieliohjelma perustuu lainsäädäntöön ja hyvinvointialan hallintosääntöön ja kaksikielisyys on keskeisessä asemassa Varhan strategiassa ja palvelulupauksissa, mikä on otettu huomioon kieliohjelman kehittämisessä noin vuoden ajan.
– Kielellä on suuri vaikutus potilas- ja asiakasturvallisuuteen ja se vaikuttaa siihen, miten asiakkaat kokevat hoidon ja palvelujen laadun. Se vaikuttaa myös siihen, miten asiakas osallistuu omaan hoitoonsa tai palveluunsa ja miten sitoutunut hän on hoito- tai palveluprosessiin, sanoo koordinaattori Bettina Aaltonen, joka on ollut Varhan kieliohjelman luomisen eturintamassa.
Käytännössä kaksikielisenä hyvinvointialueena Varhan on tarjottava asiakaspolkuja sekä suomeksi että ruotsiksi, tuotettava asiakas- ja muuta materiaalia molemmilla kielillä ja mieluiten myös mainostettava kaikki henkilökunnan rekrytoinnit sekä suomeksi että ruotsiksi, jotta henkilökuntaa palkataan molemmista kieliryhmistä.
– Jotta Varha voi tarjota palveluja asiakkailleen sekä suomen että ruotsin kielellä, tarvitsemme molempia kieliä sujuvasti puhuvaa henkilökuntaa. Jos työntekijät eivät puhu ruotsia, on tärkeää, että Varha tarjoaa mahdollisuuksia niille, jotka ovat kiinnostuneita parantamaan ruotsin kielen taitojaan. Kieliohjelman avulla luodaan edellytykset sille, että Varhassa on riittävästi henkilökuntaa, joka osaa tarjota palveluja ruotsiksi, sanoo Karin Simola, Varhan kaksikielisten palvelujen johtaja.
Kieliohjelmaan sisältyy toimintasuunnitelma, joka auttaa jokaista Varhan yksikköä laatimaan oman toimintaohjelmansa, jossa määritellään yksikön kielelliset tavoitteet ja miten ne saavutetaan. Indikaattoreiden avulla seurataan, että työ johtaa toivottuihin tuloksiin.
Johdon ja henkilöstön lisäksi Varhan sekä entisten että uusien kielilähettiläiden ja yhteyshenkilöiden verkosto on keskeinen toimija kieliohjelman toteuttamisessa. Varhasta on askel askeleelta tulossa aidosti kaksikielinen hyvinvointialue.
Määrittelemme kaksikielisyytemme seuraavien seikkojen avulla:
- Kohtelemme asiakasta ja tarjoamme hoitoa ja palveluita asiakkaan valitsemalla kielellä, suomeksi tai ruotsiksi.
- Takaamme hoidon ja palvelut sekä suomeksi että ruotsiksi.
- Tunnustamme henkilöstömme kielitaidon tärkeäksi osaamiseksi.
- Julkaisemme tietoa rinnakkain suomeksi ja ruotsiksi.
- Käytämme ruotsin kieltä organisaation kaikilla tasoilla, jotta ruotsin kieli on elävä ja näkyvästi esillä.
- Otamme kaksikielisyyden huomioon kaikessa päätöksenteossa.
On myös tärkeää, että asiakkaat tuntevat kielelliset oikeutensa ja tietävät, miten he voivat antaa palautetta Varhan palveluista.
Luentoilta ruotsiksi svenska veckanilla: Svenska i vården
Kaksikieliset palvelut ja viestintäyksikkö järjestävät luentoillan svenska veckanilla, jonka aiheena on ruotsinkielinen palvelu terveydenhuollossa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Bettina AaltonenKoordinaattoriVarsinais-Suomen hyvinvointialue
Puh:040 619 5164bettina.aaltonen@varha.fiKarin SimolaKaksikielisten palveluiden johtajaVarsinais-Suomen hyvinvointialue
Puh:+358 40 733 5897karin.simola@varha.fiVarsinais-Suomen hyvinvointialue
"Turvaamme, parannamme, pelastamme – hyvinvointia yhdessä, joka päivä."
Varsinais-Suomen hyvinvointialue järjestää varsinaissuomalaisten sote- ja pelastuspalvelut. Verkkopalvelumme: varha.fi
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha
ÅUCS Salo sjukhus jour blir ÅUCS Akutens samjour från 1.1.202530.12.2024 10:00:00 EET | Pressmeddelande
Från och med 1.1.2025 kommer ÅUCS Salo sjukhus jour att vara ÅUCS Akutens samjour. Från och med början av januari ska jouren endast användas för fall som kräver brådskande vård, annars ska patienterna söka vård vid sin egen hälsocentral.
Tyks Salon sairaalan päivystys 1.1.2025 alkaen Tyks Akuutin yhteispäivystyspiste30.12.2024 10:00:00 EET | Tiedote
Tyks Salon sairaalan päivystys on 1.1.2025 alkaen Tyks Akuutin yhteispäivystyspiste. Tammikuun alusta päivystyksessä asioidaan vain päivystyshoitoa vaativissa asioissa, muutoin omalla terveysasemalla.
När man skjuter fyrverkerier måste man garantera säkerheten och respektera tidsgränser för användningen27.12.2024 08:30:00 EET | Pressmeddelande
Användning av fyrverkerier för privat konsumtion är tillåten utan särskild anmälan endast på nyår mellan den 31 december 2024 kl. 18 och 1 januari 2025 kl. 2. Särskilda restriktionsområden finns emellertid i Egentliga Finland och inom dessa är användningen av fyrverkerier inte tillåten.
Ilotulitteita ammuttaessa on huolehdittava turvallisuudesta ja noudatettava käyttöaikarajoituksia27.12.2024 08:30:00 EET | Tiedote
Yksityiseen kulutukseen hyväksyttyjen ilotulitteiden käyttö on sallittu ilman erillistä ilmoitusta vain uutenavuotena 31.12.2024 klo 18.00–1.1.2025 klo 02. Varsinais-Suomessa on kuitenkin erillisiä rajoitusalueita, joiden sisällä ilotulitteiden käyttö ei ole sallittu.
Varhan aluehallitus: Varhan ja kuntien väliset vuokrasopimukset jatkuvat lähtökohtaisesti vuoden 2025 loppuun23.12.2024 13:01:53 EET | Tiedote
Varsinais-Suomen hyvinvointialueen aluehallitus päätti 23.12.2024 pitää pääosin voimassa hyvinvointialueen ja kuntien väliset vuokrasopimukset nykyisten sopimusten mukaisina.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme