Suomen Pankki

Kiinan talouskasvu hidastuu edelleen vuosina 2024–2026

Jaa

Suomen Pankin nousevien talouksien tutkimuslaitoksen BOFITin mukaan Kiinan talouskasvu on hidastuvalla trendillä. Ennusteen mukaan BKT:n todellinen kasvu jää tänä vuonna 4 prosentin paikkeille. Sekä suhdanne- että rakenteellisten tekijöiden vuoksi kasvu hidastuu ensi vuonna noin 3½ prosenttiin ja 3 prosentin tietämille vuonna 2026. Kiinan raportoimiin talouslukuihin liittyvä epävarmuus on lisääntynyt.

”Kiinan talouskasvu on tänä vuonna hidastunut edelleen sekä rakenteellisten että syklisten tekijöiden vuoksi. Viranomaiset ovat käynnistäneet tukitoimia talouden vahvistamiseksi ja taloudessa olevien ongelmien korjaamiseksi. Vaikuttaa siltä, etteivät toimet ole riittäviä pysäyttämään talouskasvun hidastumista”, vanhempi ekonomisti Juuso Kaaresvirta BOFITista sanoo.

Nopean talouskasvun aika Kiinassa on väistymässä


Kiinan talouskasvu on kuluvana vuonna hidastunut edelleen. Kun vielä vuoden ensimmäisellä neljänneksellä BKT kasvoi 5,3 % vuotta aiemmasta, toisella neljänneksellä kasvu hiipui 4,7 prosenttiin ja kolmannella neljänneksellä 4,6 prosenttiin. BOFITin laskema vaihtoehtoinen arvio BKT:n kehityksestä viittaa siihen, että todellinen kasvu on saattanut olla selvästikin hitaampaa kuin ilmoitetut luvut. Ennusteen mukaan BKT:n kasvu jää 4 prosentin tuntumaan tänä vuonna. Käynnistettyjen talouden tukitoimien vaikutukset painottuvat ensi vuoteen, ja niiden myötä BKT:n ennustetaan kasvavan ensi vuonna noin 3½ %. Talouskasvu hidastuu 3 prosentin paikkeille vuonna 2026, ja niihin lukuihin kasvuvauhti tasaantuu pidemmäksi aikaa.

Kasvuvauhdin maltillistuminen johtuu ennen kaikkea rakenteellisista tekijöistä: Työikäinen väestö vähenee, investointivetoisesta kasvumallista siirrytään hitaasti kulutusvetoiseen malliin, resurssien käyttö on tehotonta, talouspolitiikka ei ole läpinäkyvää ja kokonaistuottavuus kehittyy heikosti. Toimialakohtaiset erot jatkuvat suurina myös tällä ennustejaksolla. Joillakin toimialoilla nähdään voimakasta kasvua ja joillakin hiipumista. Valtavan suurelle ylemmän keskitulotason taloudelle, kuten Kiinalle, 3 prosentin talouden kasvu on hyvä lukema. Kasvuvauhti on samaa luokkaa kuin koko maailmantalouden kasvuvauhti.

Kasvunäkymä voi muodostua odotettua paremmaksi, jos talousuudistuksia pystytään viemään nopeasti eteenpäin. Lyhyellä aikavälillä nykyistä voimakkaampi finanssipoliittinen elvytys tukisi kasvua, mutta samalla se lisäisi sopeutustarvetta tulevina vuosina ja heikentäisi kasvunäkymää. Rahoitussektorin todellinen tila voi olla oletettua heikompi, mikä on riski talouden kehitykselle.

Ennusteteksti on kokonaisuudessaan luettavissa osoitteessa https://www.bofit.fi/fi/ennusteet/viimeisin-kiina-ennuste/.

Ennuste esitellään BOFITin Kiina-tietoiskussa 4.11. klo 13.00 alkaen. Tilaisuudesta tehdään tallenne, joka löytyy Suomen Pankin Youtube-kanavalta.

 

Lisätietoja:

Vanhempi ekonomisti Juuso Kaaresvirta, puh. 09 183 2107, juuso.kaaresvirta@bof.fi

Tutkimuspäällikkö Iikka Korhonen, puh. 09 183 2272, iikka.korhonen@bof.fi

Avainsanat

Linkit

Suomen Pankki

Suomen Pankki on Suomen rahaviranomainen ja kansallinen keskuspankki. Samalla se on osa eurojärjestelmää, joka vastaa euroalueen maiden rahapolitiikasta ja muista keskuspankkitehtävistä ja hallinnoi maailman toiseksi suurimman valuutan, euron, käyttöä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Pankki

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye