Kokoelmakirja "Taide pidentää ikää" esittelee HUSin mittavaa taidekokoelmaa
”Taide pidentää ikää” on väite, jolle ei ole syytä nauraa. Niin suomalaiset kuin kansainväliset tutkimukset ovat kiistatta osoittaneet sen tieteellisesti päteväksi. Tämä tosiasia on nykyisin keskeinen yllyke hankkia taidetta terveydenhuollon eri tiloihin, olivatpa sitten kysymyksessä sairaalat, terveysasemat tai laboratoriot. Toinen motivaatio on julkisin hankinnoin tukea elävien taiteilijoiden työtä.
Helsingin yliopistollinen sairaala HUSin tilat ovat täynnä kuvataidetta: maalauksia, veistoksia, valokuvataidetta ja grafiikkaa. Teoksia on sijoitettu sisääntuloauloihin, odotushuoneisiin, osastojen käytäviin ja potilashuoneisiin. Taiteen myönteisistä terveys- ja hyvinvointivaikutuksista on kertynyt varsin runsasta ja vakuuttavaa tieteellistä näyttöä. Sairaalassa teokset muistuttavat siitä, että kukaan ei ole yksin, ja myös joku muu on kokenut saman.
Tämä kirja esittelee HUSin laajaa taidekokoelmaa, johon kuuluu yli 5 700 teosta. Kirjassa on mukana teoksia sekä vanhemman polven taiteilijoilta että nuorilta taiteilijoilta, muun muassa Juhana Blomstedtilta, Outi Heiskaselta, Kaisu Koivistolta, Essi Kuokkaselta, Tiitus Petäjäniemeltä, Pentti Sammallahdelta, Mari Sunnalta, Suvi Sysiltä, Marjatta Tapiolalta, Anna Tuorilta, Miina Äkkijyrkältä ja Viggo Wallensköldiltä. Se kertoo laajan kokoelman sisällöstä ja vaiheista samalla kun se valottaa tutkimusten viestiä taiteen myönteisistä vaikutuksista terveyteen ja hyvinvointiin. Kyseessä on myös puheenvuoro taiteen merkityksestä niissä olosuhteissa, joissa ihmisen terveys vaatii hoitoa ja huolenpitoa.
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin taidetoimikunta perustettiin vuonna 2012, ja siitä pitäen se on hankkinut yli 3 000 taideteosta. HUS on myös vastaanottanut merkittäviä taidelahjoituksia.
Kirja julkaistaan Helsingin Taidehallissa järjestettävän kokoelmanäyttelyn yhteydessä. Näyttelyn on kuratoinut taidehistorioitsija Markku Valkonen, joka on myös yksi teoksen kirjoittajista.
Taide pidentää ikää – Reseptejä HUSin kokoelmista
Kirjoittajat: Kirsti Bergström, Markku Valkonen, Seppo Seitsalo, Ilkka Taipale
Kieli: suomi + tiivistelmät ruotsiksi ja englanniksi
310 sivua
Parvs ja HUS, 2024
Kirjaan liittyvä Taide pidentää ikää -näyttely on avoinna Helsingin Taidehallisssa (Nervanderinkatu 3) 16.11.2024–5.1.2025. Pressitilaisuus lehdistölle järjestetään Taidehallissa perjantaina 15.11.2024 klo 10.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hanna KarppanenkustantajaKustannusosakeyhtiö Parvs
Puh:+358 40 684 9188hanna.karppanen@parvs.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Kustannusosakeyhtiö Parvs on taidekirjoihin ja arkkitehtuurijulkaisuihin erikoistunut helsinkiläinen kustantamo, joka on perustettu vuonna 2006.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Parvs
Taidekriitikko Timo Valjakka ja taiteentutkija Maria Hirvi-Ijäs jatkavat Parvsin esseekirjasarjaa24.10.2024 13:16:42 EEST | Tiedote
Parvs-kustantamon Kirjoituksia taiteesta ja arkkitehtuurista -esseekirjasarja saa nyt jatkoa suomeksi ja ruotsiksi. Eturivin taidekriitikoihin kuuluva Timo Valjakka on kirjoittanut taiteesta 1980-luvulta lähtien. Nyt julkaistavan Taiteen matkassa – Kirjoituksia taiteesta ja sen tekijöistä -kirjan teksteissä Valjakka kirjoittaa kohtaamisistaan taiteilijoiden kanssa ja paneutuu siihen, miten he ajattelevat ja työskentelevät. Taiteentutkija Maria Hirvi-Ijäs tarkastelee Att tänka konst – Aspekter på teori och praktik -kirjan esseissään erilaisia tapoja suhtautua taiteeseen, sen yhteiskunnalliseen rooliin ja sen muotoon tietona.
Teemu Mäen näytelmät Jouluevankeliumi & Teoreema nyt kirjana24.10.2024 08:51:11 EEST | Tiedote
Kuvataiteilijana ja esseistinä tunnetun Teemu Mäen (s. 1967) näytelmät "Jouluevankeliumi" ja "Teoreema" luotaavat suhdettamme uskontoon, kapitalismiin, rakkauteen, binääriseen sukupuoleen – sekä tietysti jouluun. Nämä näytelmät julkaistaan nyt ensimmäistä kertaa kirjamuodossa.
Ensimmäinen kattava tietokirja jugendarkkitehti Gustaf Estlanderista24.10.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Gustaf Estlander (1876–1930) oli 1900-luvun ensimmäisten vuosien ahkerin asuinkerrostalojen arkkitehti Suomessa. Hänen suunnittelemansa rakennukset kertovat aikansa kansallisista ja kansainvälisistä tyylivirtauksista, ja hänen piirtämänsä lukuisat linnaromantiikkaa huokuvat talot ovat muovanneet Helsingin kaupunki-ilmettä ja mielikuvaa koko suomalaisesta jugendarkkitehtuurista. Nyt julkaistava kirja esittelee kattavasti Estlanderin arkkitehtuuria.
Lauri Erikssonin valokuvakirja ”Muodonmuutoksia” on runollinen elämäntarina muistoista ja katoavaisuudesta24.9.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Valokuvataiteilija Lauri Eriksson (s. 1965) on viime vuosina jäljittänyt elinympäristöstään omaelämäkerrallisia tapahtumia, aineksia ja kerrostumia muovaten niistä uusia sommitelmia: valokuvia ja tekstejä. Lauri Erikssonin omakuvat, maisemat ja havainnot sitovat yhteen kollektiivista kaipuuta ihmisen ja ympäristön monimuotoisessa vuorovaikutuksessa.
Kiitoskirjeitä-kirja on nykytaiteilijalta toiselle polveileva viestiketju4.9.2024 12:41:53 EEST | Tiedote
Kiitoskirjeitä on Serlachiuksen samannimiseen näyttelyyn liittyvä poikkeuksellinen näyttelykatalogi, jossa nykytaiteilijat nostavat esiin heihin voimakkaasti vaikuttaneita taideteoksia ja kiittävät niiden tekijöitä. Näistä kiitosviesteistä ja teoksista syntyy taiteilijalta toiselle kulkeva polveileva ketju, joka synnyttää teosten ja tekijöiden välille uusia kytkentöjä ja yllättäviä assosiaatioita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme