Startup-yhteisön 10 ehdotusta Kasvuriihi-hankkeelle: Suomen tulee keskittyä tukemaan seuraavia kasvavia yrityksiä
Pääministeri Petteri Orpo on käynnistänyt Kasvuriihi-hankkeen uusien talouskasvua vauhdittavien toimenpiteiden ideoimiseksi. Suomen startup-yhteisö korostaa, että talouskasvun edellytyksiä tulee hakea innovatiivisista ja kasvua hakevista yrityksistä, sillä nimenomaan uudet teknologiayritykset määrittävät pitkälti tulevaisuuden menestyksemme.
Suomessa talouskasvu ja työn tuottavuuden kehitys ovat olleet heikkoa finanssikriisin jälkeen. Startup-yhteisön tavoitteena on ollut löytää ratkaisuja uusien teknologiayritysten kasvun nopeuttamiseen, sillä niiden menestys on avainasemassa talouden uudistumisessa ja globaalissa kilpailukyvyssä. Suomen tulisi keskittyä tukemaan nuoria innovatiivisia kasvuyrityksiä tukemalla yksityisten ja julkisten pääomien kanavoitumista innovatiivisille yrityksille sekä varmistamalla riittävä osaavan työvoiman saatavuus kansantaloudessamme.
“Olemme jättäneet työryhmälle 10 kohdan politiikkasuositukset, jotka varmistavat sen, että kasvavilla teknologiayrityksillä on tulevaisuudessa taloudellisia resursseja sekä työvoimaa kasvattaa liiketoimintaansa siten, että siitä hyötyy koko Suomi. Ehdotukset koskevat verotusta, työperäistä maahanmuuttoa sekä korkeakoulujen rahoitusmallia. Useat maat tukevat kansallista yritystoimintaansa suurilla valtiontuilla. Suomella ei ole mahdollisuuksia pärjätä tässä kilpailussa, sen vuoksi tarvitsemme esimerkiksi verotukseen liittyviä kannustimia, joilla takaamme uusien innovaatioiden ja teknologioiden kehittymisen”, Suomen startup-yhteisön toimitusjohtaja Riikka Pakarinen sanoo.
Yksi ehdotus koskee tutkimus & kehitys -yhdistelmävähennystä, jonka hyöty valuu hukkaan, jos uuden startupin yritystoiminta ei käänny voitolliseksi kymmenessä vuodessa. Aggressiivisen kasvun vuoksi monet startupit tekevät tappiota yli kymmenen vuotta t&k-hankkeiden jälkeen, jolloin verokannustimen hyöty poistuu. Esimerkkinä pitkään tappiota tekevistä t&k-intensiivisista startupeista ovat terveysteknologia-alan yritykset, jotka ovat merkittäviä koko yhteiskunnan hyvinvoinnin kannalta.
“Pitkät tuotekehityskaaret ja raskaat myyntilupaprosessit viivästyttävät yritystoiminnan voitolliseksi kääntymistä. Nykyisiin t&k-verokannustimiin tulisi lisätäkäteispalautus tappiollisille nuorille innovatiivisille yrityksille. Vastaavia malleja on käytössä useassa maassa”, startup-yhteisön pääekonomisti Youssef Zad sanoo.
Suomen startup-yhteisö ehdottaa Kasvuriihelle:
1. T&k-toiminnan verovähennysjärjestelmä hyödyttämään paremmin startup-yrityksiä: Lisätään t&k-yhdistelmävähennykseen verohyvitysmekanismi (“tax credit”), jonka avulla tappiollinen, tai pientä voittoa tekevä innovatiivinen yritys saa verotukea vastaavan hyödyn rahallisena korvauksena. Käytännössä tappiollinen t&k-työtä tekevä startup saisi palautuksena summan, joka vastaisi sen maksamaa pienempää veroa voitollisessa tilanteessa. Tarvittaessa uudistus voitaisiin rajata koskemaan uusia yrityksiä.
2. T&k-verohyvityksen kanavointi t&k-työvoiman houkutteluun: Yrityksille mahdollisuus siirtää t&k-verovähennyksen laskennallinen hyöty tutkimus- ja kehitystehtävissä työskenteleville avainhenkilöille. Uudistuksen myötä työnantaja voisi keventää t&k-tehtävissä työskentelevien palkansaajien verotaakkaa. Mallia voitaisiin ottaa Irlannin t&k-verokannustimesta, jossa yritykset voivat käyttää osan saamastaan verohyvityksestä t&k-työtä tekevien avainhenkilöiden veroasteen alentamiseen. Tämä käytännössä kannustaa siirtämään päteviä henkilöitä t&k-tehtäviin ja houkuttelevamman kohdemaan kansainvälisille t&k-osaajille.
3. Yrityksen tappioiden vähentämisen maksimiajan pidennys: Yritysten tappioiden vähentämisaikaa on pidennettävä nykyisestä 10 vuodesta ainakin 20-30 vuoteen keskeisten kilpailijamaiden tasolle, jotta nopeasti kasvavia pitkään tappiota tekeviä yrityksiä ei siirrettäisi Suomen ulkopuolelle verosuunnittelun vuoksi. Yrityksen siirto ulkomaille johtaa siihen, ettei Suomi pääse hyötymään yrityksen tuottamasta arvonlisästä täysimääräisesti sen kääntyessä voitolliseksi.
4. Joustavat osakevaihtojärjestelyt EFTA-maiden ja Yhdysvaltojen kanssa: Osakevaihtojärjestelyjen veroseuraamus tulisi asettaa samalle viivalle riippumatta siitä, mihin maahan osakevaihtokauppa toteutuu. Yritysfuusioissa ja -ostoissa, joissa kauppahinta suoritetaan osakevaihdolla EU-alueen ulkopuolella sijaitsevan yrityksen kanssa, veroseuraamuksen tulisi astua voimaan vasta, kun vastikkeena saadut osakkeet realisoidaan.
5. Kotimaisten säätiöiden listaamattomattomien yhtiöiden sijoitusten tuotto verovapaaksi: Yleishyödyllisten säätiöiden tulisi voida tehdä sijoituksia suoraan listaamattomaan yhtiöön (esim. startup-yritykseen) siten, että mahdollinen tuotto on verovapaata. Jos sama sijoitus tehdään kommandiittiyhtiömuotoisen rahaston kautta, tuotosta peritään vero. Suomessa toimivat venture capital (VC) rahastot ovat pääosin kommandiittiyhtiömuotoisia, jonka vuoksi säätiöiden on hankalaa tehdä sijoituksia näiden rahastojen kautta.
6. Suomalaisiin VC-rahastoihin sijoittavien ulkomaisten hiljaisten yhtiömiesten verokohtelun järkevöittäminen: Suomen tuloverolain (TVL) 9.5 §:n sanamuotoa on muutettava siten, että se mahdollistaa ulkomaisten yhtiömiesten sijoittamisen suomalaisiin VC-rahastoihin. Laista tulisi poistaa edellytys siitä, että yhtiömies on verosopimussubjekti.
7. Maahantuloprosessien tehostaminen. Yhden luukun digitaalinen palvelupiste ja kahden viikon palvelulupaus: Ulkomailta Suomeen töihin muuttavan henkilön on saatava nopeasti käyttöönsä yhteiskunnan tarjoamat palvelut, kuten henkilökortti ja mahdollisuus pankkipalveluihin. Kun suomalainen yritys palkkaa ulkomaalaisen töihin, tulisi maahantuloprosessiin liittyvät palvelut saada kahdessa viikossa ja mieluiten yhdestä palveluportaalista digitaalisesti.
8. Kolmen (tai kuuden) kuukauden sääntö: Osaajapulan vuoksi ulkomaalaislakiin ehdotettua muutosta, niin kutsuttua kolmen-kuuden kuukauden sääntöä, ei pitäisi soveltaa erityisasiantuntijoihin. Suomen tulisi tehdä kaikkensa, jotta pysyisimme mahdollisimman kilpailukykyisenä ulkomaalaisten erityisasiantuntijoiden silmissä.
9. Korkeakoulujen rahoitusmalli kannustamaan tutkimustyön kaupallistamista: Yliopistojen rahoitusta tulee muuttaa niin, että se kannustaa tutkimuksen kaupallistamista nykyistä enemmän esimerkiksi lisäämällä porkkana rahoituksesta, jonka saaminen edellyttää tutkimustulosten kaupallistamista tai siihen pyrkimistä. Lisäksi t&k-rahoituslain avulla saatavia lisäpanostuksia tulisi kanavoida enemmän kaupallistamishankkeisiin.
10. Mallia Ranskasta, jossa innovatiivisilla yrityksillä kattava verokannustinjärjestelmä: Ranskassa on Suomea korkeampi yhteisöverokanta, mutta paljon suuremmat verovähennykset uusille innovatiivisille yrityksille sekä kattava verokannustinjärjestelmä huippuosaajien houkuttelemiseksi maahan. Ranskan järjestelmässä on paremmat kannustimet sijoittajille, jotka sijoittavat uusiin innovatiivisiin yrityksiin. Esitämme, että hallitus tarkastelee Ranskan mallia ja ottaisi siitä hyväksi todettuja elementtejä osaksi suomalaista järjestelmää.
Yhteyshenkilöt
Riikka PakarinenToimitusjohtaja / CEOSuomen startup-yhteisö / Finnish Startup Community
Puh:+358405800833riikka@startupyhteiso.comYoussef ZadPääekonomisti / Chief EconomistSuomen startup-yhteisö / Finnish Startup Community
Puh:+358405933316youssef@startupyhteiso.comTilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen startup-yhteisö
Poliitikot jakavat startup-yhteisön näkemyksen: Startupit ovat Suomen tulevaisuuden kannalta keskeisiä toimijoita – “Isossa kuvassa ei ole vielä jalkautunut päätöksentekoon”18.11.2024 13:49:09 EET | Tiedote
Menestyvät ja kasvuhakuiset startupit ovat yhä vahvemmin mukana varmistamassa, että meillä on hyvinvointia myös tulevaisuudessa. Mm. tästä aiheesta keskusteltiin Visio 2040 -poliitikkopaneelissa 13.11. Paneelikeskustelu on julkaistu nyt kokonaisuudessaan.
Mediakutsu: Startup-yhteisön Visio 2040 -aiheinen poliitikkojen paneelikeskustelu 13.11 klo 7.45–9.006.11.2024 11:44:14 EET | Kutsu
Suomen startup-yhteisö tuo tällä kertaa poliitikot keskustelemaan Visio 2040:sta. Paneelikeskustelussa mukana ovat kansanedustajat Mika Poutala (kd), Timo Harakka (sd), Oras Tynkkynen (vihr), Saara-Sofia Sirén (kok), Sari Multala (kok) ja Markus Lohi (kesk).
Edtech Finland liittyy Suomen startup-yhteisöön – vahvempaa yhteistyötä suomalaisen startup-ekosysteemin ja oppimisteknologiatoimialan hyväksi28.10.2024 09:22:32 EET | Tiedote
Edtech Finlandin ja sen 60 jäsenyrityksen liittyminen osaksi Suomen startup-yhteisöä vahvistaa yhteistyötä startup-ekosysteemin eri toimijoiden välillä.
Startup-yhteisön analyysi: Suomen on koulutettava lisää tutkijoita, jotta suunnitellut panostukset t&k-toimintaan eivät valu hukkaa25.10.2024 10:16:37 EEST | Tiedote
Suomella on kunnianhimoiset tavoitteet kasvattaa tutkimus- ja kehitys (t&k) -investointeja seuraavien vuosien aikana. Suomen startup-yhteisö pitää tärkeänä, että osaamistasosta ja koulutetun työvoiman saatavuudesta pidetään huolta, jotta investoinnit tulevat parhaiten hyödynnettäviksi.
Startup-barometri: Investoinnit tutkimukseen ja kehitykseen alkavat näkyä odotuksena talouskasvusta – ei toistaiseksi näy henkilöstössä10.10.2024 10:15:40 EEST | Tiedote
Suomen startup-yhteisön barometrin mukaan yritysten tunnelma vallitsevasta taloustilanteesta on edelleen positiivisen toiveikas. Toiveikas tunnelma ei kuitenkaan vielä heijastu henkilöstömäärän kasvuun tai yritysten arvioon oman taloudellisen tilanteen paranemisesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme