HUS

Barnavdelningarna har redan fått in patienter på grund av RS-virus – det är bra att ta antikroppen

Dela

RS-virus (respiratory syncytial virus) är den vanligaste orsaken till luftvägsinfektioner som kräver sjukhusvård hos små barn. HUS erbjuder en antikropp som utvecklats mot RS-virus åt nyfödda och spädbarn som hör till riskgrupperna.

RS-virussäsongen har börjat i Finland och på HUS sjukhus finns redan barnpatienter med andningssvårigheter till följd av RS-virus. I Finland vårdas årligen cirka tusen barn under ett år på sjukhus på grund av RS-virusinfektion.  Risken för allvarlig RS-virusinfektion och sjukhusvård till följd av den är störst hos barn under tre månader. Av de barn som vårdas på sjukhus får cirka 15 procent intensivvård under sin sjukhusvistelse. 

HUS erbjuder en antikropp som utvecklats mot RS-virus, det vill säga nirsevimab åt nyfödda på alla sina förlossningssjukhus. Nirsevimab erbjuds i november med tidsbokning vid Nya barnsjukhuset, Jorvs sjukhus och Hyvinge sjukhus till prematurbarn under ett år i riskgrupperna för RS-virusinfektion och barn med Downs syndrom. Till övriga riskgrupper, såsom barn med hjärtsjukdom eller svår immunbrist, erbjuds nirsevimab på den mottagning som ansvarar för behandling av sjukdomen.

Välfärdsområdena ansvarar för att ge nirsevimab till barn födda efter den 1 augusti 2024 som inte har fått antikroppen på förlossningssjukhuset.

Antikroppen ger ett bra skydd


Administreringen av antikroppen har kommit i gång bra på HUS sjukhus och största delen av spädbarnen som blir utskrivna från förlossningssjukhusen har fått antikroppen i samband med kontrollen inför utskrivningen.

”Antikroppen ger barnet ett bra skydd mot allvarlig RS-virusinfektion under hela vinterns epidemisäsong. Det är viktigt att skydda nyfödda och barn i riskgrupperna mot RS-virus” säger barninfektionsläkare Tea Nieminen från HUS Nya barnsjukhuset. 


Spädbarn under 12 veckor drabbas oftast


RS-virus orsakar i typiska fall en infektion i de nedre luftvägarna hos nyfödda, spädbarn och små barn. Under epidemin är andningssvårighet till följd av RS-virus den största orsaken till sjukhusvård för barn.

RS-viruset sprider sig som droppsmitta och inkubationstiden är i allmänhet 4–5 dagar. En person som är sjuk smittar under cirka en vecka från de första symptomen. Symtomen omfattar försvårad andning som kan ta sig uttryck som en klart vinande eller rosslande andning och ökad andningsfrekvens. Barnet kan ha slembildning och feber, hos små spädbarn kan det enda symtomet vara andningsuppehåll. Som följdsjukdomar kan det bland annat uppstå öroninflammationer.

Om en förälder misstänker att babyn har RS-virusinfektion och babyn har till exempel svårighet att andas eller äta, ska Jourhjälpen kontaktas på tfn 116 117 (0 euro) för ytterligare anvisningar. I nödfall kontaktas nödnumret 112.

Mer information: www.hus.fi/sv/rsv

Nyckelord

Kontakter

Barninfektionsläkare, avdelningsöverläkare Tea Nieminen, tea.nieminen@hus.fi, tfn 050 428 7406

Om HUS

HUS Helsingfors universitetssjukhus är Finlands största aktör inom den specialiserade sjukvården. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

På HUS får nästan 700 000 patienter vård varje år. Hos oss arbetar över 27 000 proffs för patientens bästa. Vi ansvarar för ordnandet av specialiserad sjukvård inom Nyland. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar i Finland och inom Södra Finlands samarbetsområde koncentrerats till oss.

HUS – Den främstavården

HUS medietjänst betjänar media måndag–torsdag kl. 10–16, fredag kl. 10–15 på numret 050 427 2875 eller per e-post viestinta@hus.fi.

hus.fi/sv

Andra språk

Följ HUS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från HUS

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye