HUS

Lastenosastoilla jo potilaita RS-viruksen vuoksi – vasta-aineen ottaminen kannattaa

Jaa

RS-virus (respiratory syncytial virus) on yleisin sairaalahoitoon johtavien hengitystieinfektioiden aiheuttaja pienillä lapsilla. HUS tarjoaa RS-virusta vastaan kehitettyä vasta-ainetta vastasyntyneille ja riskiryhmiin kuuluville.

RSV-kausi on Suomessa alkanut ja HUSin sairaaloissa on jo ollut lapsipotilaita, jotka kärsivät RS-viruksen aiheuttamat hengitysvaikeuksista. Suomessa sairaalahoitoon on joutunut RSV-taudin vuoksi vuosittain noin tuhat alle yksivuotiasta lasta.  Vakavan RSV-taudin ja siitä johtuvan sairaalahoidon riski on suurimmillaan alle 3 kuukauden ikäisillä lapsilla, joista noin 15 % joutuu sairaalahoitonsa aikana tehohoitoon. 

HUS tarjoaa RS-virusta vastaan kehitettyä vasta-ainetta eli nirsevimabia vastasyntyneille kaikissa synnytyssairaaloissaan. Nirsevimabia tarjotaan marraskuun ajan ajanvarauksella Uudessa lastensairaalassa, Jorvin sairaalassa ja Hyvinkään sairaalassa alle yksivuotiaille RSV-taudin riskiryhmiin kuuluville ennenaikaisesti syntyneille lapsille sekä lapsille, joilla on Downin oireyhtymä. Muille riskiryhmille, kuten sydänsairautta tai vaikeaa immuunivajetta sairastaville lapsille, nirsevimabia tarjotaan sairauden hoidosta vastaavalla vastaanotolla.

Hyvinvointialueet vastaavat nirsevimabin antamisesta 1.8.2024 jälkeen syntyneille lapsille, jotka eivät sitä ole synnytyssairaalassa saaneet.

Vasta-aine antaa hyvän suojan


Vasta-aineen antaminen on alkanut HUSin sairaaloissa hyvin ja suurin osa synnytyssairaaloista lähtevistä vauvoista on saanut vasta-aineen kotiinlähtötarkastuksen yhteydessä.

”Vasta-aine antaa lapselle hyvän suojan vakavaa RSV-infektiota vastaan koko talven epidemiakauden ajaksi. On tärkeää suojata vastasyntyneet ja riskiryhmiin kuuluvat RS-virukselta”, sanoo lasten infektiolääkäri Tea Nieminen HUSin Uudesta lastensairaalasta. 


Alle 12 viikon ikäiset vauvat sairastavat eniten


RS-virus aiheuttaa tyypillisesti vastasyntyneille, imeväisille sekä pikkulapsille alempien hengitysteiden tulehduksen. Epidemian aikana RS-viruksen aiheuttamat hengitysvaikeudet ovat merkittävin sairaalahoidon syy lapsilla.

RS-virus leviää pisaratartuntana ja viruksen itämisaika on yleensä 4–5 päivää. Sairastunut henkilö erittää virusta noin viikon ajan ensimmäisten oireiden jälkeen. Oireisiin kuuluu hengityksen vaikeutuminen, joka voi esiintyä selkeänä vinkunana tai rohinana ja kohonneena hengitystaajuutena. Lapsella voi olla limaisuutta ja kuumetta, pienillä imeväisillä ainoana oireena voi olla hengityskatkot. Jälkitauteina voi ilmetä mm. korvatulehduksia.

Jos vanhempi epäilee vauvalla RSV-infektiota ja vauvalla on esimerkiksi hengitys- tai syömisvaikeuksia, tulee soittaa Päivystysapuun p. 116 117 (0 €) lisäohjeiden saamiseksi. Hätätapauksissa soitetaan hätänumeroon 112.

Lisätietoa: www.hus.fi/rsv

HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lasten infektiolääkäri, osastonylilääkäri Tea Nieminen, tea.nieminen@hus.fi, p. 050 428 7406

Tietoja julkaisijasta

HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme. 

HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee yli 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito. 

HUS – Vaikuttavinta hoitoa 

HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi

hus.fi

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye