Tampere Chamber Music -festivaali soi monimuotoisen luonnon puolesta – mukana jazztanssiaiset, Harvard-fyysikko ja keskustelua kulttuurin merkityksestä
Tulevan Tampere Chamber Music -festivaalin ohjelma on julkaistu. Tampereella 20.–26. tammikuuta 2025 järjestettävän taidetta ja tiedettä yhdistelevän tapahtuman esiintyjinä loistavat jälleen kotimaiset ja kansainväliset kamarimusiikin taitajat sekä eri alojen osaajat. Suuri osa tapahtumista on kaikille avoimia ja maksuttomia. Maksullisten konserttien liput ovat nyt myynnissä Tampere-talon ja Lippu.fin lipunmyyntikanavissa.
Odotettu ja pidetty Tampere Chamber Music -festivaali järjestetään Tampereella yhdeksännen kerran tammikuussa 2025. Festivaalin monipuolisesta ohjelmistosta pääsee nautiskelemaan eri puolilla kaupunkia laajennetusti koko tapahtumaviikon ajan maanantaista sunnuntaihin 20.–26.1.2024.
Tampere Chamber Music -festivaali edistää kamarimusiikin keinoin taiteen ja tieteen yhteyttä. Festivaali tukee monimuotoisen luonnon suojelua; tapahtuman päästöjä hyvitetään viime vuosien tapaan istuttamalla puita Tampere-talon hiilinieluun Lempäälässä. Kantava teema ”Ytimessä – In the Core” pureutuu konsertein, workshopein ja luennoin musiikin ja hyvinvoinnin ytimeen.
”Olen viime aikoina ajatellut paljon monimuotoista luontoa. On käsittämätöntä ja ihmeellistä, kuinka tarkoituksenmukaisesti kaikella on siellä oma tilansa ja roolinsa. Musiikki ja luonto tarjoavat ihmiselle yhteyden ja mahdollisuuden kokea jotain itseään suurempaa. Ytimessä oleminen velvoittaa meistä jokaista kantamaan kortemme kekoon maapallon säilymisen ja hyvinvoinnin eteen”, taiteellinen johtaja ja pianisti Heini Kärkkäinen kertoo.
Festivaalilla esiintyvät Heini Kärkkäiset lisäksi viulistit Elina Vähälä ja Réka Szilvay, sellisti Robert Cohen, alttoviulisti Yuval Gotlibovich, pianisti Natacha Kudritskaya, tanssija Pontus Aleksander Sundset, saksofonisti Jukka Perko yksin ja PreBoppers-yhtyeensä kera sekä lyömäsoittaja ja elektronisen musiikin edelläkävijä Mikko Hassinen. Musiikillisesti keskiössä ovat kamarimusiikin iättömän ja keskeisen tuotannon luojat Brahms ja Beethoven, mutta ohjelmistossa kuullaan myös tuoreita luontoteemaisia sävellyksiä Jukka Perkolta ja Yuval Gotlibovichilta.
”Musiikillinen perhe on taas koossa; esiintyjät muodostavat ytimen, jossa yhdistyvät värikäs ja syvä sointi, lämpö, tunteet, herkkyys, rauha ja intohimo. Muusikot rakastavat Brahmsia. Siinä on kauneutta, intohimoa, ajattomuutta ja herkkyyttä. Sen soittaminen yhdessä hengittävien ja erityisten kollegojen kanssa on täyttymys”, Heini Kärkkäinen kuvailee.
Tanssiaiset ja paneelikeskustelu kulttuurin merkityksestä
Tampere Chamber Music -festivaalin avajaiskonsertti torstaina 23. tammikuuta on ylistys musiikille ja luonnolle. Aluksi kuullaan Jukka Perkon Avoimen taivaan alla -teos (2024) saksofoneille, elektroniikalle ja lyömäsoittimille sekä tanssille. Teos pohjautuu Nils-Aslak Valkeapään väkevästi luontoa ja ihmisyyttä käsitteleviin runoihin. Illan päättävät Igor Stravinskyn Kevätuhri, joka kuullaan Stravinskyn omana versiona kahdelle pianolle sekä Brahmsin Pianotrio H-duurissa.
Maanantaina 20. tammikuuta tarkastellaan, kuinka fysiikan lakeja voidaan hyödyntää musiikin tekemisessä. Kaikille avoimen workshopin vetäjinä toimivat pianisti Heini Kärkkäinen, viulisti Réka Szilvay, sellisti Robert Cohen sekä huippufyysikko Esa Räsänen, joka toimii fysiikan professorina ja fysiikan yksikön päällikkönä Tampereen yliopistossa sekä vierailevana tutkijana arvostetussa Harvardin yliopistossa.
Lauantaipäivän 25. tammikuuta maksuton ohjelma Tampere-talon Pienessä salissa on osa Tampereen yliopiston Tiedon valoa -tapahtumaa. Luennoitsijana kuullaan fysioterapeutti, tietokirjailija ja pilatesohjaaja Tuulia Luomalaa. Paneelikeskustelua kulttuurin merkityksestä ja syvyydestä johtaa kirjailija-toimittaja Roman Schatz, ja keskustelemassa ovat muiden muassa Tampereen Teatterin johtaja Mikko Kanninen sekä tanssija-koreografi Tiina Lindfors.
Perjantaina 24. tammikuuta festivaalin muusikot jalkautuvat iltapäivän kahvilakonserttiin Tampereen keskustan Fazer Café -kahvilaan. Perjantai-iltana festivaali laajenee ensimmäistä kertaa Tuulensuun Palatsiin, jossa pidetään tanssiaiset vanhan jazzin rytmiin saksofonisti Jukka Perkon ja PreBoppers-yhtyeen johdolla. Menevälle jazzkeikalle voi pukeutua teeman mukaisesti ja tarjolla on näyttävää lindy hop -tanssia sekä Show & Dinner -ruokailu.
”Koko Tampere Chamber Music -festivaali lähti aikoinaan liikkeelle ajatuksesta hengityksen, liikkeen ja energian osuudesta musiikin ymmärtämiseen ja muusikon hyvinvointiin. Tanssi on ollut mukana joka vuosi ja tänä vuonna pääsemme kaikki myös itse tanssimaan”, Heini Kärkkäinen vinkkaa.
Festivaalin Ytimessä-nimikkokonsertissa lauantaina 25. tammikuuta kuullaan Dmitri Šostakovitšin viimeiseksi jäänyt teos Sonaatti alttoviululle ja pianolle, ukrainalaisen säveltäjän Valentin Silverstrovin Kolme kappaletta viululle ja pianolle sekä Robert Schumannin Pianokvartetto. Sunnuntain 26. tammikuuta päätöskonsertti Kaksi neroa c-mollissa keskittyy Brahmsin ja Beethovenin myöhäistuotantoon.
Festivaaliviikon tapahtumapaikkoina toimivat Tampere-talo, Keskustorin Vanha kirkko, Hämeenkadun Tuulensuun Palatsi ja Fazer Café, Pirkanmaan musiikkiopisto ja TAMKin Satamakadun sali. Lisäksi festivaalin esityksiä viedään konserttisalien ulkopuolelle Koukkuniemen palvelutaloasukkaille, joilla ei ole mahdollisuutta tulla paikalle varsinaisiin yleisötapahtumiin.
Lasten ja opiskelijoiden huomioiminen on ollut tärkeässä roolissa festivaalin perustamisesta lähtien. Koululaisryhmille on tarjolla oma päiväkonsertti, ja osana festivaalia järjestetään kamarimusiikin mestarikurssi, jota ohjaa Yuval Gotlibovich. Kaikkiin festivaalin maksullisiin konsertteihin on tarjolla opiskelijahintainen ennakkolippu. Opiskelijoilla on ilmainen sisäänpääsy tuntia ennen konsertin alkua, mikäli salissa on tilaa. Ilmaishinta ei koske Muumimuseon ja Tuulensuun Palatsin konsertteja.
Tampere Chamber Music -festivaalin toteutumista tukevat Tampere-talo, Tampereen kaupunki, Martin Wegeliuksen muisto – Martin Wegelius' minne -säätiö sr ja Musiikin edistämissäätiö (MES) sekä Suomen Musiikkilääketieteen yhdistys (Smuly) ja Tampereen korkeakouluyhteisö. Jane ja Aatos Erkon säätiö tukee Tampere-talon kamarimusiikkitoiminnan kehittämistä vuosina 2024–2025. Hiilineutraaleja konsertteja mahdollistaa jo viidettä kertaa Metsä Tissuen Katrin.
Lisäksi yhteistyössä ovat Tampereen seurakunnat, Pirkanmaan musiikkiopisto, TAMK Musiikki, Taideyliopisto Sibelius-Akatemia, Pirkanmaan festivaalit (Pirfest), Yleisradio, Aamulehti, Tampereen Musiikki, Cafe Puusti, Courtyard by Marriott Tampere City, Rajaportin sauna, Rauhaniemen kansankylpylä, Suolijärven sauna ja RentCenter Tampere.
Liput festivaalin maksullisiin tapahtumiin ovat myynnissä konserttikohtaisesti Tampere-talon ja Lippu.fin lipunmyyntikanavissa.
Lisätiedot, haastattelupyynnöt ja pressiliput
Hanna Kilpinen
Tuottaja
Tampere Chamber Music -festivaali
Puh. +358 50 4769 009
hanna.kilpinen@tampere-talo.fi
Avainsanat
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tampere-talo Oy jakaantui 1.1.2024 alkaen kahdeksi yhtiöksi. Uudessa yhtiömallissa emoyhtiönä toimii kulttuurin ja taiteen edistämiseen keskittyvä Tampere-talo Oy ja tytäryhtiönä kaupalliseen toimintaan keskittyvä Talo Events Oy (Tampere Live). Yhtiöt muodostavat yhdessä Tampere-talo-konsernin.
Tampere-talo-konserni on ohjelmistoltaan, tapahtumiltaan ja kävijämäärältään Suomen suurin ja monipuolisin kulttuuri- ja kongressikeskus ja tapahtumayhtiö. Tapahtumamme sisältävät mm. balettivierailuita, oopperaa, lastenkulttuuria, rock- ja pop-konsertteja, messuja, kokouksia, konferensseja, yritystapahtumia, seminaareja ja kansainvälisiä kongresseja.
Vuonna 2022 Tampere-talon liikevaihto oli 14,7 miljoonaa euroa. Vuodessa järjestämme yli tuhat tapahtumaa, palvelemme 675 000 tyytyväistä kävijää ja tuotamme Tampereen talousalueelle 50 miljoonaa euroa.
Tampere-talo Oy on perustettu 1987 ja ovet avattiin yleisölle 1990. Se on Tampereen kaupungin omistama osakeyhtiö. Yhtiön toimitusjohtaja on Paulina Ahokas, ja työntekijöitä on 52. Hallituksen puheenjohtaja on Kristiina Michelsson.
Talossa toimivat lisäksi täysimittainen sinfoniaorkesteri Tampere Filharmonia, à la carte -ravintola Tuhto ja maailman ainoa Muumimuseo. Talon yhteydessä palvelee Courtyard by Marriott -hotelli.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampere-talo Oy
Tampere-talon keväässä Verdin sielunmessu ja rouheita rocklegendoja19.11.2024 09:43:00 EET | Tiedote
Tampere-talo on julkaissut uutta ohjelmistoa. Verdin Requiemissa Sinfonia Lahtea, tähtisolisteja ja Tampereen Oopperan kuoroa johtaa Dalia Stasevska. Kevätkautta siivittävät myös useat kansainväliset rockkonsertit. Legendaariset brittiartistit Steve Hackett, The Animals ja Slade esiintyvät Tampere-talossa huhtikuussa. Tulevia kotimaisia esiintyjiä ovat mm. Diandra, tanssitaiteilija Atte Kilpinen, Jaakko Kulta, HUGO sekä SHRTY & El Migu. Lapsiperheitä ilahduttavat Mimi ja Kuku, Simo-taikuri ja Mimmit-yhtye.
Samuli Putron ja Zen Café -yhtyeen tarina herää eloon näyttelyssä Tampere-talossa12.11.2024 09:12:45 EET | Tiedote
Samuli Putro tuo Tampere-taloon ensi kertaa esille ainutlaatuisen Putrospektiivi -näyttelyn, joka kuljettaa kävijän Samuli Putron ja Zen Café -yhtyeen matkalle vuodesta 1995 aina nykypäivään vuoteen 2024 saakka. Näyttely on maksuton ja avoinna 12.–27.11. Tampere-talon pääkäytävällä ja Talvipuutarhassa talon aukioloaikoina. Se johdattaa faneja ja uteliaita kävijöitä yhtyeen ja artistin historiaan ja siihen omistautumiseen, jolla he ovat musiikkiaan tehneet alusta saakka.
Tampere-talo palkittiin Hyvän Tekijä -tunnustuksella vastuullisuustyöstään24.10.2024 11:15:12 EEST | Tiedote
Tampere-talo-konserni on saanut Hyvän Tekijä -tunnustuksen Suomen suurimmalta auttamisen sovellukselta, Commulta. Tunnustus myönnetään yrityksille, jotka sitoutuvat konkreettisiin vastuullisuustekoihin lähiyhteisöjensä hyväksi. Tampere-talo-konsernin ohella tunnustus myönnettiin useille muille suomalaisille yrityksille, jotka ovat näyttäneet esimerkkiä yhteiskuntavastuun kantamisessa.
Tampereen Kirjafestarit 2024 paketoi koko runsaan kirjavuoden ja tarttuu ajankohtaisiin aiheisiin – ohjelma nyt pääpiirteissään julki22.10.2024 14:30:00 EEST | Tiedote
Tampereen Kirjafestarien ohjelma julkistettiin tiistaina 22.10. Tampereella Viinibaari Vinnissä järjestetyssä julkistustilaisuudessa. Vuoden viimeisenä suurena kirjamessutapahtumana Tampereen Kirjafestarit paketoi koko kuluneen kirjavuoden ja saa jälleen muista messutapahtumista poiketen vieraakseen myös tuoreet Finlandia-palkintojen voittajat.
Kutsu Tampereen Kirjafestarit 2024 ohjelmanjulkistustilaisuuteen tiistaina 22.10. klo 1414.10.2024 16:22:02 EEST | Kutsu
Tervetuloa Tampereen Kirjafestarit 2024 ohjelman julkistustilaisuuteen Tampereelle Viinibaari Vinniin (Hämeenkatu 30, Tampere) tiistaina 22.10. klo 14.00. Itse Tampereen Kirjafestarit järjestetään jo neljännen kerran Tampere-talossa 30.11.–1.12. 2024.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme