Aalto-yliopisto

Kestävä rakentaminen vaatii uusia ratkaisuja – kansainvälinen tutkijajoukko vetoaa maailman johtajiin

Jaa

Yli sata rakennetun ympäristön tutkijaa vetoaa maailman johtajiin: ilmastotavoitteiden saavuttaminen edellyttää täysin uusia tapoja yhdistää tiede ja politiikka.

Iso #COP29-kyltti ulkona rakennuksen edessä.
Researchers’ Collaborative Call-to-Action on Breakthrough Decarbonization Policies of Buildings -vetoomuksen julkistus ja paneelikeskustelu järjestetään COP29-ilmastokokouksen yhteydessä Azerbaidžanin Bakussa perjantaina 15. marraskuuta. Adobe Stock Photo

Rakennettu ympäristö ja siihen liittyvät tuotantoketjut aiheuttavat noin 40 prosenttia energiankulutuksen ja -tuotannon kasvihuonekaasupäästöistä. Rakentamisen tarve myös kasvaa yhä maailmanlaajuisesti: YK:n asuinyhdyskuntaohjelma Habitat arvioi, että vuoteen 2030 mennessä turvallisia ja kestäviä asuntoja tarvitaan jopa kolmelle miljardille ihmiselle.

Maailmanlaajuinen kestävän rakentamisen tutkijaverkosto vetoaa maailman poliittisiin johtajiin: on kehitettävä täysin uusia lähestymistapoja, joilla tiede ja politiikka saadaan paremmin sovitettua yhteen. Tämä on ainoa keino saavuttaa Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteet ja rakentamisen alalle asetetut oikeudellisesti sitovat nettonollavaatimukset vuoteen 2030 mennessä.

Aalto-yliopiston koordinoima yli sadan tutkijan joukko julkistaa vetoomuksensa YK:n ilmastokokouksessa COP29:ssä, joka on parhaillaan käynnissä Azerbaidžanin Bakussa. Kyseessä on maailman merkittävin ilmastotapahtuma, jossa kaikkien maiden johtajat sopivat globaaleista toimista ilmastokriisin ratkaisemiseksi.

Vetoomuksessaan tutkijat korostavat, että hallitusten, teollisuuden ja yhteiskuntien päästövähennystoimet jäävät nykyisellä tahdilla huomattavasti jälkeen tarvittavasta tasosta. Jotta maapallon järjestelmät pysyisivät turvallisissa toimintarajoissa, on ehdottoman tärkeää tehostaa yhteistyötä tutkijoiden ja poliittisten päättäjien välillä.

"Ilmastokysymykset ovat entistä monimutkaisempia, ja ilmastotavoitteet ovat osin keskenään ristiriitaisia – myös rakennetun ympäristön alalla. Tieteen tehtävänä on tukea politiikkaa tuomalla tieteelliset menetelmät ja tulokset avoimesti saataville sekä muotoilemalla konkreettisia toimenpidesuosituksia. Tutkijoiden on näin kannettava vastuunsa ympäristöstä ja yhteiskunnasta", sanoo professori Thomas Lützkendorf Karlsruhen teknillisestä instituutista.

Aalto-yliopiston ja IEA EBC Annex 89:n tutkijaverkoston käynnistämä aloite on YK:n ympäristöohjelman UNEPin ja Pohjoismaiden ministerineuvoston tukema. Mukana ovat muun muassa International Initiative for a Sustainable Built Environment (iiSBE) ja SBE Partners, Melbournen yliopisto Australiassa ja Karlsruhen teknillinen instituutti Saksassa.

"Tutkijat ympäri maailmaa ilmaisevat syvän huolensa siitä, että kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen rakennetussa ympäristössä etenee liian hitaasti. Kiireelliset, oikeudellisesti sitovat toimet ovat välttämättömiä, jotta rakennusten käytön nettonollapäästöt saavutetaan vuoteen 2030 mennessä ja niiden koko elinkaaren nettonollataso vuoteen 2035 mennessä kaikkialla maailmassa. Tarvitsemme yhteistyötä paitsi poliittisten päättäjien, myös elinkeinoelämän ja kaikkien yhteiskunnan toimijoiden kanssa hyödyntäen uusinta tieteellistä näyttöä", toteaa professori Matti Kuittinen Aalto-yliopistosta.

Allekirjoita vetoomus!

Aalto-yliopisto kehottaa poliittisia päättäjiä, teollisuuden edustajia, toimittajia ja kaikkia tieteen vaikuttavuuteen uskovia liittymään vetoomuksen tukijoiksi ilmaston hyväksi.

Voit allekirjoittaa vetoomuksen täällä.

Lue lisää aloitteesta ja sen taustalla olevasta tuoreesta vertaisarvioidusta tutkimuksesta Buildings & Cities -lehdestä.

Osallistu Aalto-yliopiston järjestämiin tapahtumiin COP29-kokouksessa

Vetoomuksen julkistus ja paneelikeskustelu perjantaina 15. marraskuuta 2024 klo 11.00 Azerbaidžanin aikaa eli klo 9.00 Suomen aikaa.

Researchers’ Collaborative Call-to-Action on Breakthrough Decarbonization Policies of Buildings -tapahtumaa voi seurata verkossa täällä tai paikan päällä Bakussa: Nordic Pavilion, C13 Blue Zone.

Aalto-yliopiston kestävän rakentamisen ratkaisuja esittelevä näyttely Time Out! Rethinking construction on esillä COP29-kokouksessa osana Pohjoismaista paviljonkia. Näyttely on osa EU-komission New European Bauhaus -aloitetta. Näyttelyyn voi tutustua myös verkossa täällä. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Matti Kuittinen
Kestävän rakentamisen professori, Aalto-yliopisto
matti.kuittinen@aalto.fi
Puh. +358 50 594 7990

Linkit

Tietoa julkaisijasta

Aalto-yliopistossa tiede ja taide kohtaavat tekniikan ja talouden. Rakennamme kestävää tulevaisuutta saavuttamalla läpimurtoja avainalueillamme ja niiden yhtymäkohdissa. Samalla innostamme tulevaisuuden muutoksentekijöitä ja luomme ratkaisuja maailman suuriin haasteisiin. Yliopistoyhteisöömme kuuluu noin 13 000 opiskelijaa ja yli 4 500 työntekijää, joista 400 on professoreita. Kampuksemme sijaitsee Espoon Otaniemessä.

aalto.fi

facebook.com/aaltouniversity

twitter.com/aaltouniversity

youtube.com/aaltouniversity

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aalto-yliopisto

Millainen luonto elvyttää? Aalto-yliopiston tutkijat avaavat erilaisten viherympäristöjen elvyttävyyden näkyviä ja näkymättömiä piirteitä21.11.2024 10:30:09 EET | Tiedote

Lähellä oleva luonto tekee hyvää – mutta miksi ja miten? Maisema-arkkitehtuurin tutkijat pureutuvat tuoreessa tutkimuksessaan viherympäristöjen elvyttävyyteen selvittämällä mitkä näkyvät ja näkymättömät ominaisuudet suomalaisissa metsissä ja toisaalta japanilaisissa puutarhoissa tukevat ihmisten elpymistä.

Yhä harvempi yliopisto-opiskelija jää kotiseudulleen Suomen suurimmissa kaupungeissa – uusi selvitys näyttää kaupunkikohtaiset erot20.11.2024 09:45:00 EET | Tiedote

Aalto-yliopiston kaupunkitaloustieteen tutkimusryhmä AlueAvain on tarkastellut Tilastokeskuksen yksilötason rekisteriaineistojen avulla yliopisto-opiskelijoiden muuttoliikkeitä Suomen suurimmissa kaupungeissa viimeisten 20 vuoden aikana. Tarkastelussa vertailtiin erikseen pääkaupunkiseudun kuntia sekä Tamperetta, Turkua ja Oulua.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye