HUS

Svårbehandlad epilepsi hos barn kan behandlas genom en operation där nervförbindelser till ena hjärnhalvan kopplas bort

Dela

Genom en operation där man kopplar bort nervförbindelser till ena hjärnhalvan, det vill säga hemisfärotomi, uppnås goda resultat i behandlingen av svårbehandlad epilepsi. Största delen av patienterna har inga epileptiska anfall efter den neurokirurgiska operationen.

läkare
Medicine kandidat och doktorand Vincent Zheng. Hanna Raijas-Turva / HUS

Cirka en tredjedel av barnpatienterna med epilepsi har en form av epilepsi som inte kan kontrolleras med läkemedelsbehandling. Neurokirurgisk behandling kan övervägas för en del av dem, om den del i hjärnan som orsakar epilepsin kan lokaliseras och avskiljas utan att det medför en betydande skada för patienten.

”Om orsaken till patientens epilepsi är att den ena hjärnhalvan har omfattande skador, kan den skadade halvan isoleras från den friska halvan genom hjärnkirurgi, där alla nervförbindelser till den skadade halvan kopplas bort”, säger medicine kandidat och doktorand Vincent Zheng

I Finland har hemisfärotomi utförts på behövande barnpatienter huvudsakligen vid Nya barnsjukhuset. Vid HUS finns det multidisciplinära programmet Epilepsi Helsingfors som utvärderar behandling av svårbehandlad epilepsi. Epilepsi Helsingfors är medlem i det europeiska kompetensnätverket för epilepsi ERN EpiCARE.

Operationen fick de epileptiska anfallen att sluta och hade en gynnsam effekt på den kognitiva utvecklingen

”Vi ville ta reda på hur stor del av de opererade patienterna som blir helt fria från epilepsianfall och vilka som faktorer bidrar till det. Dessutom kartlade vi vilken inverkan operationen har på patienternas kognitiva utveckling”, säger Zheng.

Av de 48 patienter som opererades vid HUS mellan 1991 och 2022 blev 73 procent anfallsfria efter den första operationen och efter en kompletterande operation var 88 procent av patienterna anfallsfria. Patienterna var i genomsnitt 7 år då de opererades. Studien visade också att 16 patienter hade nervförbindelser kvar efter den första operationen. Sju patienter var anfallsfria trots dessa nervförbindelser.  Hos största delen av patienterna påskyndades den kognitiva utvecklingen eller hölls stabil.

”Hemisfärotomi är en effektiv behandlingsmetod vid svår epilepsi för korrekt utvalda patienter, eftersom åtgärden bidrar till att anfallen uteblir och neurokirurgisk behandling har en gynnsam effekt på den kognitiva utvecklingen.”

Forskningsartikel: Outcomes and complications of vertical parasagittal hemispherotomy in children: a nationwide population-based study

På universitetssjukhuset är forskning en del av vården: vi bedömer och utvecklar kontinuerligt vården utifrån vetenskaplig evidens och patienterfarenheter. HUS har nära forskningssamarbete med medicinska fakulteten vid Helsingfors universitet. Vi publicerar årligen cirka 2 400 referensbedömda studier som vi lyfter fram i våra nyheter.

Om HUS

HUS Helsingfors universitetssjukhus är Finlands största aktör inom den specialiserade sjukvården. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

På HUS får nästan 700 000 patienter vård varje år. Hos oss arbetar över 27 000 proffs för patientens bästa. Vi ansvarar för ordnandet av specialiserad sjukvård inom Nyland. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar i Finland och inom Södra Finlands samarbetsområde koncentrerats till oss.

HUS – Den främstavården

HUS medietjänst betjänar media måndag–torsdag kl. 10–16, fredag kl. 10–15 på numret 050 427 2875 eller per e-post viestinta@hus.fi.

hus.fi/sv

Andra språk

Följ HUS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från HUS

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye