Kuiva suu voi romahduttaa suunterveyden nopeasti
Kuivan suun tunne on yksi tärkeä syy hakeutua hammaslääkärin vastaanotolle. Suun kuivuminen lisää suusairauksien riskiä ja heikentää elämänlaatua. Kuivan suun syy on tärkeä selvittää mahdollisimman pian ja aloittaa tukihoidot, sillä suunterveys voi romahtaa nopeastikin.

Suun kuivuminen on yleinen vaiva etenkin iäkkäämmillä ihmisillä, mutta kuivasuiset potilaat voivat olla myös nuoria. Monesti kuivan suun syynä on lääkitys, jokin yleissairaus tai päihteiden käyttö. Lääkkeistä mielialalääkkeiden rooli on kasvanut viime vuosina. Kuiva suu voi paljastaa jonkin vakavamman yleissairauden, kuten esimerkiksi diabeteksen tai Sjögrenin syndrooman.
Kuiva suu voidaan jakaa kahteen oirekokonaisuuteen: kuivan suun tunne ja syljenerityksen väheneminen. Nämä oireet ovat läheisesti yhteydessä toisiinsa, mutta eivät aina kuitenkaan esiinny samanaikaisesti. Tavallisesti suu alkaa tuntua kuivalta, kun syljen määrä vähenee noin puoleen normaalista.
– Syljeneritys ei yleensä muutu itsestään, ja monille tieto taustasyystä tulee yllätyksenä. Tärkeää on saada tukihoidot alkuun mahdollisimman pian, toteaa HLT, yliopisto-opettaja Antti Tiisanoja.
Syljen tehtävänä on huuhtoa ja puhdistaa suuta sekä estää haitallisten mikrobien pääsyä elimistöön. Heikentynyt syljeneritys voi aiheuttaa hampaiden reikiintymistä, suun ien- ja sienitulehduksia sekä suun arkuutta ja kipua. Potilaan arjessa merkittävä vaikutus on elämänlaadun heikkeneminen: kuiva suu hankaloittaa muun muassa puhumista ja syömistä, vaikeuttaa esimerkiksi hammasproteesien käyttöä sekä voi vaikuttaa yöuneen.
Kuivan suun oireita voidaan helpottaa
Hoidoilla pyritään kostuttamaan suuta, lisäämään syljeneritystä ja ehkäisemään suusairauksia. Hoitokokonaisuuteen tarvitaan suun omahoitoa, perussairauksien hyvää hoitoa ja lääkehoidon tarkistamista mahdollisuuksien mukaan sekä säännöllisiä käyntejä hammaslääkärillä. Kuivasuisen potilaan tulee kiinnittää erityistä huomiota päivittäiseen suuhygieniaan, jota voidaan tukea tehokkaammilla suunhoitotuotteilla, kuten vahvemmalla fluorihammastahnalla.
Sylkirauhasten heikentynyttä toimintaa voidaan stimuloida kotikonstein esimerkiksi ksylitolipurukumilla tai -pastilleilla ja suosimalla pureskelua vaativaa ruokaa. Suun kostutukseen voidaan käyttää ruokaöljyä ja vettä sekä myös erilaisia sylkeä korvaavia geelejä ja suihkeita.
– Vaikea-asteista sylkirauhasten vajaatoimintaa voidaan hoitaa myös lääkkeillä, ja joillekin potilaille voidaan kokeilla sylkirauhasten stimulointia sähköllä, laserilla ja akupunktiolla. Tärkeää on löytää kullekin potilaalle sopivat hoidot ja kotihoitotuotteet. Yleensä sopivin apu löytyy etsimällä ja kokeilemalla, toteaa Antti Tiisanoja.
Tutkimus antaa lupauksia uusista hoitokeinoista. Sylkirauhasten kudostuhon etenemisen ehkäisemiseen kehitetään muun muassa uusia biologisia lääkkeitä, ja lisäksi tällä hetkellä tutkitaan syljeneritystä palauttavia kantasoluhoitoja. Tutkimustyö on vielä alkuvaiheissa, mutta antaa toivoa myös heille, joiden syljeneritys ei voi palautua nykyhoidoilla.
Lisätiedot:
Hammaslääketieteen tohtori, yliopisto-opettaja Antti Tiisanoja, antti.tiisanoja@oulu.fi
Hammaslääkäripäivillä 6.–8.11.2024 luentokokonaisuus Sjögrenin syndroomasta ja kuivasta suusta to 7.11. klo 9.00–16.15 luentosalissa Äyräpää. www.hammaslaakaripaivat.fi
Osoitelähde: STT-info ja Terveystoimittajat ry
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Annika Nissinenviestinnän asiantuntijaHammaslääkäriseura Apollonia
Puh:040 779 6435annika.nissinen@apollonia.fiSuomen Hammaslääkäriseura Apollonia on 1892 perustettu tieteellinen yhdistys. Apollonia järjestää riippumattomaan tietoon perustuvaa täydennyskoulutusta, tukee hammaslääketieteellistä tutkimusta ja välittää tutkimustietoa suunterveydestä. www.apollonia.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia
Hammaslääketieteelle yli 230 000 € tutkimusapurahoja.21.3.2025 16:00:00 EET | Tiedote
Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia, Suomen Hammaslääketieteen Säätiö, Hammaslääkärijärjestöjen yhteisrahasto ja yhteistyökumppanit jakoivat 231 500 euroa tutkimusapurahoja, yhteensä 38:lle alan tukijalle tai opiskelijalle.
Apollonia Symposium 21.–22.3.2025: Tekoäly ja vaikuttavuus suun terveydenhuollossa?14.3.2025 10:10:58 EET | Kutsu
Miten tekoäly auttaa suunterveyden ammattilaisia? Miten selviämme tulevaisuuden haasteista? Miten tuotamme mahdollisimman paljon terveyttä käytössämme olevilla voimavaroilla? Näihin kysymyksiin haetaan vastauksia Apollonia Symposiumissa 21.–22.3.2025
Hampaiden kiinnityskudossairauksien esiintyvyys kasvaa – Käypä hoito -suositus päivitetty12.2.2025 08:09:44 EET | Tiedote
Terve Suomi -väestöterveystutkimuksen mukaan hampaiden kiinnityskudossairauksien esiintyvyys ei ole vähentynyt, vaan kasvaa. Kahdella kolmasosalla aikuisväestöstä on kiinnityskudossairauksista kertovia syventyneitä ientaskuja, ja vaikeaa kiinnityskudossairautta löytyy jo 20-vuotiailta aikuisilta. Kiinnityskudossairaudet ovat alidiagnosoitu kansansairaus, painottaa juuri päivitetty parodontiitin Käypä hoito -suositus.
Hammaslääketiede saa kotimaisen sähköisen tiedelehden27.1.2025 07:05:00 EET | Tiedote
Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia aloittaa tiedeartikkelien julkaisemisen uudessa sähköisessä Apollonia – Proceedings of the Finnish Dental Society -tiedelehdessä. Suomalainen hammaslääketiede saa näin oman, kaikille avoimen open access -tiedejulkaisun.
Nuorten esteettinen hammashoito voi estää kiusaamista – turhia hoitoja on vältettävä6.11.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Esteettinen hammashoito voi olla tärkeä nuoren itsetunnon kannalta ja estää jopa kiusaamista. Samalla nuorten esteettiseen hammashoitoon liittyy riski lääketieteellisesti turhista hoidoista, joilla voi olla pitkäaikaisia negatiivisia vaikutuksia nuoren hampaistoon. Nuorten esteettinen hammashoito vaatii aina hyvää suunnittelua ja eettistä kestävyyttä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme