Kuinka vaikuttavaa lyhytterapia on?
Suomessa käynnistyy laaja tutkimus, jossa selvitetään matalan kynnyksen psykoterapeuttisten hoitojen vaikuttavuutta ja kustannusvaikuttavuutta. Tutkimuksen tavoitteena on kehittää suomalaista hoitojärjestelmää vastaamaan paremmin kasvavaan mielenterveyden hoidon tarpeeseen.
Matalan kynnyksen psykoterapeuttisten hoitojen vaikuttavuutta selvittävän tutkimuksen kohteena on kolme Suomen perusterveydenhuollossa yleisesti käytössä olevaa masennuksen ja ahdistuksen hoitomuotoa. Tuloksien avulla voidaan kehittää suomalaista hoitojärjestelmää vastaamaan paremmin yhä kasvavaan mielenterveyden hoidon tarpeeseen. Kyseessä on kansainvälisestikin poikkeuksellisen laaja satunnaistettu, kontrolloitu tutkimus, johon haetaan yli 2000 osallistujaa kymmeneltä hyvinvointialueelta.
Laaja tutkimus matalan kynnyksen psykoterapeuttisista hoidoista
Tutkimuksessa verrataan kognitiivisen lyhytterapian, ohjatun omahoidon ja nettiterapian vaikuttavuutta ja kustannusvaikuttavuutta. Yksilön paranemisen lisäksi tutkimuksessa seurataan mm. terveyspalveluiden käyttöä ja työllistymistä.
Mielenterveysongelmat ovat Suomessa yleisin syy sairauspäivärahakausille sekä työkyvyttömyyseläkkeille. Yleisimmät elämänlaatua ja toimintakykyä heikentävät mielenterveyden häiriöt ovat puolestaan masennus ja ahdistuneisuus.
”Mielenterveyden häiriöiden aiheuttamista kustannuksista vain pieni osa syntyy palveluiden käytöstä – suurin osa kuluista on epäsuoria, yhteiskunnallisia kustannuksia, kuten työkyvyttömyyttä. Varhaisen vaiheen terapiat ja digitaaliset hoitomuodot ovat äärimmäisen edullisia, jos niitä vertaa esimerkiksi työkyvyttömyydestä aiheutuviin kustannuksiin”, kertoo vastuututkija, apulaisprofessori Max Karukivi Varsinais-Suomen hyvinvointialueelta.
Tavoitteena 2000 tutkimuspotilasta ja vähintään viiden vuoden seuranta
Perusterveydenhuollon mielenterveyspalveluita on vahvistettu osana sote-uudistusta ja yliopistosairaaloiden yhteistyössä kehittämää Terapiat etulinjaan –toimintamallia. Psykoterapeuttiset hoidot on pyritty porrastamaan tehokkaasti niin, että hoidot alkavat nopeasti ja vastaavat yksilöllisiä tarpeita. Osalle potilaista riittää lyhyt hoito ja osa tarvitsee pidempiä hoitoja, eikä sama hoito sovellu kaikille.
”Tämän kaltainen tutkimus ei olisi ollut muutama vuosi sitten mahdollista. Hyvinvointialueiden perustaminen sekä kansallinen Terapiat etulinjaan -yhteistyö on mahdollistanut sen, että hyvinvointialueilla eri puolilla Suomea on tällä hetkellä yhteneväiset toimintamallit ja samat menetelmät käytössä perustason mielenterveyspalveluissa. Tämä on merkittävää paitsi kansallisen tutkimuksen, niin ennen kaikkea palveluiden yhdenvertaisuuden edistämisen kannalta”, sanoo tutkimuksesta vastaava ylilääkäri, professori Suoma Saarni HUSin Psykiatrialta.
Tutkimukseen osallistuvien vointia seurataan tiheämmin hoidon ja ensimmäisen vuoden ajan ja tämän jälkeen harvajaksoisemmin vähintään viiteen vuoteen asti.
HUSin koordinoima tutkimus toteutetaan yhteistyössä Tampereen, Turun ja Helsingin yliopistojen kanssa. Tutkimuksessa ovat lisäksi mukana Helsingin kaupunki sekä Varsinais-Suomen, Keski- Uudenmaan, Vantaan ja Keravan, Itä-Uudenmaan, Länsi-Uudenmaan, Pirkanmaan, Päijät-Hämeen, Satakunnan ja Pohjanmaan hyvinvointialueet.
Lisätietoa tutkimuksesta
- Tutkimuksen kohteena on ohjatun omahoidon, nettiterapian ja kasvokkain tapahtuvan kognitiivisen lyhytterapian vaikuttavuus suhteessa toisiinsa. Kaikki tutkittavat hoitomuodot perustuvat kognitiivis-behavioraalisen terapian viitekehykseen.
- Ohjattu omahoito sisältää 1–5 tapaamista terapeutin kanssa ja aktiivista työskentelyä Mielenterveystalo.fi -verkkomateriaalien avulla tapaamisten välillä.
- Nettiterapia on tietokoneelta tai älylaitteelta toteutettava hoito, jossa terapeutti tukee itsenäistä työskentelyä. Masennuksen hoitoon sisältyy 7 ja ahdistuneisuuden hoitoon 12 istuntoa.
- Kognitiivinen lyhytterapia sisältää 5–10 tapaamista terapeutin kanssa ja itsenäistä työskentelyä tapaamisten välillä. Tapaamiset voi järjestää lähi- tai videovälitteisinä etätapaamisina.
- Mahdollisuutta osallistua tutkimukseen voidaan tarjota soveltuville asiakkaille, jotka hakeutuvat masennuksen ja ahdistuksen vuoksi mielenterveyspalveluihin. Tutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista ja suostumuksen voi perua niin halutessaan. Tutkimukseen osallistuminen edellyttää 16 vuoden ikää ja riittävää suomen kielen taitoa.
- Terapiat etulinjaan -toimintamalli on osana sote-uudistusta rakennettu kansallinen palvelukokonaisuus, jonka avulla pyritään takaamaan nopea ja yhdenvertainen pääsy vaikuttaviin psykososiaalisiin hoitoihin koko maassa. Malli kattaa porrastetun hoitomallin ja sitä tukevat palvelut: Mielenterveystalo.fi -verkkopalvelu, digitaaliset Terapia- ja Interventionavigaattorit, digituetut terapiamenetelmät ja koulutukset, sekä laadun ja vaikuttavuuden seurannan työkalut.
- Tutkimusta rahoittaa Euroopan Unioni osana Suomen kestävän kasvun ohjelmaa vuosille 2024–2025 (NextGenerationEU).
Yliopistollisessa sairaalassa tutkimus on osa hoitoa: arvioimme ja kehitämme jatkuvasti hoitoa tieteelliseen tutkimusnäyttöön ja potilaskokemukseen perustuen. Teemme HUSissa tiivistä tutkimusyhteistyötä Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan kanssa. Julkaisemme vuosittain noin 2400 vertaisarvioitua tutkimusta, joita nostamme esiin uutisissamme.
HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi.
Yhteyshenkilöt
Suoma Saarni, vastuututkija (Etelä-Suomi, Pirkanmaa)
ylilääkäri, professori, psykiatrian erikoislääkäri
HUS psykiatria
suoma.saarni@hus.fi
040 481 7919
Max Karukivi, vastuututkija (Länsi-Suomi)
ylilääkäri, apulaisprofessori, nuorisopsykiatrian erikoislääkäri
Turun yliopisto, psykiatria
max.karukivi@utu.fi
050 327 4340
Tietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee yli 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS – Vaikuttavinta hoitoa
HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi
hus.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
Svårbehandlad epilepsi hos barn kan behandlas genom en operation där nervförbindelser till ena hjärnhalvan kopplas bort5.11.2024 12:00:42 EET | Pressmeddelande
Genom en operation där man kopplar bort nervförbindelser till ena hjärnhalvan, det vill säga hemisfärotomi, uppnås goda resultat i behandlingen av svårbehandlad epilepsi. Största delen av patienterna har inga epileptiska anfall efter den neurokirurgiska operationen.
Aivopuoliskon hermoyhteyksien katkaisuleikkauksella voidaan hoitaa lasten vaikeahoitoista epilepsiaa5.11.2024 12:00:42 EET | Tiedote
Aivopuoliskon hermoyhteyksien katkaisuleikkauksella saavutetaan hyviä tuloksia vaikeahoitoisen epilepsian hoidossa lapsipotilailla. Suurin osa potilaista ei saanut neurokirurgisen leikkauksen jälkeen enää epilepsiakohtauksia.
Barnavdelningarna har redan fått in patienter på grund av RS-virus – det är bra att ta antikroppen5.11.2024 09:20:46 EET | Pressmeddelande
RS-virus (respiratory syncytial virus) är den vanligaste orsaken till luftvägsinfektioner som kräver sjukhusvård hos små barn. HUS erbjuder en antikropp som utvecklats mot RS-virus åt nyfödda och spädbarn som hör till riskgrupperna.
Lastenosastoilla jo potilaita RS-viruksen vuoksi – vasta-aineen ottaminen kannattaa5.11.2024 09:20:46 EET | Tiedote
RS-virus (respiratory syncytial virus) on yleisin sairaalahoitoon johtavien hengitystieinfektioiden aiheuttaja pienillä lapsilla. HUS tarjoaa RS-virusta vastaan kehitettyä vasta-ainetta vastasyntyneille ja riskiryhmiin kuuluville.
HUS-sammanslutningens styrelse behandlade förslaget till budget för 2025 samt verksamheten och ekonomin för innevarande år4.11.2024 13:00:55 EET | Pressmeddelande
HUS-sammanslutningens styrelse sammanträdde den 4 november 2024 för att behandla förslaget till budget för 2025 samt verksamheten och ekonomin för januari–september 2024.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme