Lopulliset energialuvut vuodelta 2023: merkittävä käänne energiajärjestelmässä
Energiateollisuus ry julkaisee kaukolämmön ja sähkön vuositilastojen ennakot tammikuussa, vahvistetut tilastot valmistuvat vasta loppuvuodesta. Muutokset ovat usein vähäisiä. Vahvistuneiden tilastojen mukaan lämmön yhteydessä tuotetaan yhä vähemmän sähköä, ja sähköllä tuotetaan yhä enemmän lämpöä. Ennen kaupungit veivät sähköä, nyt ne tuovat sitä. Muutos haastaa siirtoyhteyksiä.
Vahvistettujen tilastojen mukaan vuosi 2023 merkitsi käännettä sähkön ja lämmöntuotannon suhteessa. Sähkön tuottaminen lämmöntuotannon yhteydessä (CHP) väheni viidenneksellä. Samalla polttoon perustumaton lämmöntuotanto, jossa hyödynnetään sähköä joko osittain tai kokonaan, kasvoi yli kolmanneksella. Polttoon perustumattoman tuotannon osuus on nyt yhdeksäntoista prosenttia kaukolämmön kokonaistuotannosta.
Sähkökattilat ilmestyivät lämmön tilastoihin vuoden 2023 aikana. Vuonna 2022 investoitiin tuulivoimaan noin kolmella miljardilla, eli jopa enemmän kuin koko energiasektori on investoinut aiemmin vuosittain. Samaan aikaa Venäjän tuonnin päättyminen keväällä 2022 nosti polttoaineiden hintoja. Sähkön hintavaihteluista tuli suuria ja siksi kaukolämpöyhtiöt alkoivat investoida sähkökattiloihin, joilla voidaan hyödyntää alhaisia sähkönhintoja ja vähentää polttoaineiden käyttöä. Sähkökattiloiden osuus vuoden 2023 kaukolämmön kokonaistuotannosta oli 2 %, mutta hetkellisesti paljon korkeampi. Osuuden arvioidaan kaksinkertaistuvan vuosittain lähivuosina.
Hukkalämpöjen ja lämpöpumpuilla tuotettavan lämmön osuus nousi vuoden 2023 aikana merkittävästi, samalla kun fossiilisten polttoaineiden osuus vastaavasti laski. Poikkeuksen muodosti kaasu, jonka osuus nousi kuuteen prosenttiin lämmöstä. Nousu selittyy osin kylmillä säillä, kaasua käytetään nimenomaan kovimpien pakkaspäivien polttoaineena, osin vuoden 2022 poikkeuksellisen korkeilla kaasun hinnoilla, jolloin vertailukohta ei ole täysin edustava.
Samaan aikaan energiapuun käyttö kasvoi. Sillä korvattiin fossiilisia tuontipolttoaineita ja turvetta, yhdessä sähköön perustuvien ratkaisujen kanssa.
- Olemme ennakoineet sähkön osuuden kasvua lämmityksessä jo vuosia, ja nyt murros näyttäisi olevan vireillä, toteaa Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä. – Samalla kehityskulkuun liittyy myös huoli lämmön ja sähkön yhdistelmätuotannon vähenemisestä, sillä on suuri merkitys nimenomaan sähkön saannin takaajana silloin, kun kulutus on talven pakkasilla korkeimmillaan, Leskelä jatkaa.
Yhteistuotannon väheneminen heijastui myös sähkötilastoihin. Polttamalla tuotettu sähkö väheni 22 %. Sähkön tuonti laski 50 % vuoteen 2022 verrattuna. Muutoksen taustalla vaikuttavat kevääseen 2022 päättynyt tuonti Venäjältä ja vahvistunut oma tuotanto. Vajeen kattoivat tuulivoima, jota tuli merkittävästi lisää, ja ydinvoima, jonka osuus sähkön tuotannosta on noussut yli neljänkymmenen prosentin Olkiluoto 3:n valmistuttua.
Sähkön kulutus laski 2 %. Kulutuksen suurin vähenemä oli teollisuudessa, joka käyttää 44 prosenttia sähköstä. Sen kulutus laski 4,8 %. Muutos on merkittävä, kun huomioidaan, että vuonna 2022 sähkön keskihinta oli 154 euroa megawatilta, vuonna 2023 se laski 56 euroon megawatilta. Kuluttajahintoina vastaavat summat, verot ja myyjän marginaalit huomioiden, ovat noin 20 senttiä ja 7 senttiä kilowattitunnilta. Teollisuuden kulutus laski siis hintojen laskusta huolimatta.
Yksittäisistä sektoreista suurin lasku oli rakennusalalla. Rakentamisen vähenemisen seurauksena sen kulutus laski vajaat 30 %.
- Tarina numeroiden takana on se, että kaupungeista, jotka aiemmin ovat olleet merkittäviä sähkön tuottajia, on tulossa sen suurkuluttajia. Lämmitys sähköistyy ja sähköä tuotetaan aiempaa vähemmän lämmön yhteydessä, Leskelä sanoo. – Tämä haastaa huoltovarmuuttamme ja on pohdittava, miten voisimme pitää yllä riittävää sähkön tuotantokykyä. Myös sähköverkkoihin pitää investoida kaupunkien sähköistyessä yhä enemmän, kun sähkö tuotetaan kaupunkien ulkopuolella.
Linkit
Energiateollisuus ry (ET) on energia-alan elinkeino- ja työmarkkinapoliittinen etujärjestö. Edustamme yrityksiä, jotka tuottavat, hankkivat, siirtävät ja myyvät sähköä, kaasua, kaukolämpöä ja kaukojäähdytystä sekä tarjoavat niihin liittyviä palveluja. Tavoitteenamme on, että vuonna 2035 asiakas, yhteiskunta ja ympäristö saavat hiilineutraalista energiasta uutta hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Energiateollisuus ry
Kaukolämmön päästökehityksestä täsmällisempää tietoa asiakkaille, viranomaisille, kansalaisjärjestöille, päättäjille ja journalisteille31.10.2024 14:41:26 EET | Tiedote
Paikallisvoima ry:n kehittämä päästölaskuri siirtyy Energiateollisuus ry:n ylläpidettäväksi järjestöjen keskinäisellä sopimuksella vuoden vaihteessa. Laskuri tarjoaa täsmällistä tietoa tämän hetken tilanteesta ja avaa tulevia lämpöratkaisuja pohtiville asiakkaille näkymän tulevaan päästökehitykseen. Laskurin tiedot perustuvat Energiateollisuuden tilastoihin ja yhtiöiden ilmoittamaan tietoon.
Energiateollisuus ry tavoittelee vedystä ja muista puhtaista kaasuista merkittävää kasvutekijää Suomelle23.10.2024 12:23:27 EEST | Tiedote
Vedyn ja puhtaiden kaasujen avulla voidaan vähentää teollisuuden ja liikenteen päästöjä, kasvattaa vientiteollisuutta ja saada Suomeen investointeja. Kaasut ovat merkittävässä roolissa tulevaisuuden energiajärjestelmässä. Energiateollisuus vahvisti vedyn ja puhtaiden kaasujen edunvalvontaansa 23.10.2024 ja perusti päätöksentekoon uuden valiokunnan sekä nimitti aiheesta vastaavaksi johtajaksi Joona Turtiaisen.
Energiateollisuus ry:n puheenjohtajaksi Timo Honkanen Turku Energiasta22.10.2024 17:30:00 EEST | Tiedote
Energiateollisuus ry valitsi puheenjohtajakseen Turku Energian toimitusjohtajan Timo Honkasen liittokokouksessaan Tampereella tiistaina 22.10. Honkanen seuraa tehtävässään Helenin toimitusjohtajaa Olli Sirkkaa.
Kunnianhimoiset ilmastotavoitteet ovat Euroopan yhteinen etu11.10.2024 12:33:23 EEST | Tiedote
Kansainvälisen ilmastosopimuksen osapuolikokouksen lähestyessä EU:n ilmastoministerit keskustelevat yhteisestä linjasta neuvottelupöydässä. Kunnianhimoiset kansainväliset ilmastotavoitteet ovat Suomelle ja suomalaisille yrityksille hyväksi. Siksi EU:n pitää olla niitä neuvottelemassa ja samalla huolehtia siitä, että eurooppalainen teollisuuspolitiikka on puhdasta
Ilona-myrsky katkoi sähköt 30 000 kotitaloudelta11.10.2024 08:00:29 EEST | Tiedote
Ilona-myrsky katkoi sähköt 30 000 kotitaloudelta Ilona-myrsky pyyhki Suomen yli lokakuun 9. ja 10. välisenä yönä ja aiheutti sähkökatkoja etenkin itäisessä Suomessa. Enimmillään sähköt olivat yhtäaikaisesti poikki noin 30 000 asiakkaalla. Huolimatta kovasta sateesta ja tuulesta sekä pimeydestä, seuraavana aamupäivänä sähköt oli saatu palautettua jo yli 20 000 asiakkaalle. Suuri osa katkoista saatiin korjattua 12 tunnin kuluessa, mikä mahdollisti monien kotitalouksien ja yritysten paluun normaaliin elämään nopeasti. Perjantaiaamuksi katkojen määrä laskenut alle kahden tuhannen, ja paikalliset sähköverkkoyhtiöt pyrkivät korjaamaan jäljellä olevat viat mahdollisimman pian. Viime vuosina on investoitu merkittävästi sähköverkkojen säävarmuuden parantamiseen ja verkkojen vahvistamiseen. Tämä työ on jo tuottanut tulosta, mikä näkyy erityisesti näiden ääriolosuhteiden aikana, toteaa Energiateollisuus ry:n sähköverkkoasiantuntija Ina Lehto. - Verrattuna reilun kymmenen vuoden takaiseen tilantee
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme