Suomeen muuttaa yhä enemmän työntekijöitä kuin ennen koronaa, kansainvälisten opiskelijoiden määrä kasvussa
Työperusteisen maahanmuuton kasvu on taittunut, mutta historiallisesti hakemusmäärät ovat yhä korkeammalla tasolla kuin koronaa edeltävinä vuosina. Kansainvälisten opiskelijoiden määrät ovat puolestaan kasvussa.
Tämä selviää Maahanmuuttoviraston Maahanmuutto Suomeen -katsauksesta, joka tarkastelee Maahanmuuttovirastolle Suomeen muuttavien jätettyä lupahakemuksia tammi-syyskuulta 2024.
Taloustilanne heijastuu työperusteisten oleskelulupahakemusten määrään
Ensimmäisiä työperusteisia oleskelulupahakemuksia on jätetty tammi-syyskuussa yhteensä 12 498, joka on viisi prosenttia vähemmän kuin viime vuoden vastaavana aikana (1-9/2023: 13 173). Suurimpia työperusteisen maahanmuuton hakijakansalaisuuksia ovat Thaimaa, Filippiinit, Intia, Kiina ja Vietnam.
Hakemusmäärien lasku suhteessa viime vuoteen johtuu erityisesti työntekijän oleskelulupahakemusmäärien laskusta. Yleisimmän työperusteisen oleskeluluvan, eli työntekijän oleskeluluvan hakemusten määrä laskenut noin kahdeksan prosenttia viime vuodesta luonnonmarjanpoimijoiden hakemuksista huolimatta (1-9/2024: 8 074, 1-9/2023: 8 763). Luonnonmarjanpoimijat ovat tänä vuonna olleet ensimmäistä kertaa oleskelulupien piirissä, mikä on myös nostanut thaimaalaisten ensimmäisten työperusteisten oleskelulupahakemusten määrää.
Monien muiden kansalaisuuksien osalta lasku on ollut huomattavaa, esimerkiksi filippiiniläisten hakemusmäärä on laskenut kolmanneksella.
– Työntekijän oleskeluluvan hakemusmäärän laskun taustalla ovat todennäköisesti yleinen taloustilanne sekä sote- ja rakennusalan kansainvälisten rekrytointien väheneminen. Tämä näkyy erityisesti rakennustyöntekijöiden hakemuksissa, kertoo tietopalvelupäällikkö Arto Niemi.
Myös työperusteinen EU-kansalaisten maahanmuutto on laskussa. Tämän vuoden tammi-syyskuussa oli haettu 2 216 työn perusteella tehtävää EU-rekisteröintiä. Määrä on tippunut noin viidenneksellä viime vuodesta (1-9/2023: 2 762).
– Rakennusalan tilanne vaikuttaa todennäköisesti myös tähän, laskua on esimerkiksi virolaisten EU-rekisteröinneissä, kertoo Niemi.
Erityisasiantuntijoiden oleskelulupahakemuksia on jätetty tammi-syyskuussa vain 978 eli 24 % vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan (1-9/2023: 1 292). Jos hakemusmäärä pysyy tasaisena, koko vuoden toteuma olisi noin 1 200 hakemusta. Tämä olisi alhaisin määrä viiteen vuoteen lukuun ottamatta vuotta 2020, jolloin koronapandemia laski hakemusmääriä.
– Erityisasiantuntijoiden hakemusmääriä laskee yleinen taloustilanne, kova globaali kilpailu kansainvälisistä osaajista ja Venäjän kansalaisten poikkeuksellisen matala hakemusmäärä. Venäläiset erityisasiantuntijat ovat jättäneet tämän vuoden tammi-syyskuussa vain 54 hakemusta, samaan aikaan viime vuonna he olivat jättäneet 228 hakemusta, kertoo Niemi.
Yhä useampi haluaa opiskelemaan Suomeen
Kansainvälisten opiskelijoiden hakemusmäärä on yhä korkea, yhteensä 11 749 (1-9/2023: 10 780). Kasvua on yhdeksän prosenttia viime vuoden tammi-syyskuuhun verrattuna. Suomeen opiskelemaan haetaan erityisesti Aasiasta. Suurimmat hakijamaat ovat Bangladesh, Nepal, Intia.
– Nepalin kansalaisten hakemusmäärä on melkein tuplaantunut viime vuodesta, kun taas Venäjän kansalaisten hakemusmäärä laskenut myös opiskelijoiden oleskeluluvissa. Vaihto-opiskelijoiden määrässä havaittavissa maltillista kasvua koronapandemian jälkeen, Niemi kertoo.
Viime vuonna työn tai opiskelun perusteella jätettyihin oleskelulupahakemuksiin myönteisen päätöksen sai 89 % hakijoista.
Maahanmuuttovirasto ennakoi maahanmuuton kehitystä
Maahanmuuttovirasto arvioi että, vuonna 2025 jätetään yhteensä noin 46 000 ensimmäistä oleskelulupahakemusta, joista 32 000 on työ- ja opiskeluperusteisia ja loput suojeluperusteisia. Tarkat tulevaisuusarviot löytyvät Maahanmuuttoviraston verkkosivuilta.
Viraston tulevaisuusarviot koskevat ainoastaan ensimmäisten jätettyjen työ- ja opiskeluperusteisten oleskelulupahakemusten sekä tilapäisen suojelun ja kansainvälisen suojelun hakemusten määrää, ei esimerkiksi myönnettävien lupien määrää. Näiden lisäksi jätetään myös esimerkiksi perheenjäsenten oleskelulupahakemuksia, EU-kansalaisten rekisteröintihakemuksia sekä Suomessa jo olevien jatkolupahakemuksia.
Maahanmuuttoviraston ennakointityö on jatkuvaa ja perustuu ajankohtaiseen tilannekuvaan. Hakemusmääräarvioiden muodostamisessa hyödynnetään tilastotietoa sekä laadullista asiantuntijatietoa.
Tulevien vuosien hakemusmääräarvioiden muodostamiseen liittyy merkittäviä epävarmuustekijöitä, kuten Suomen talouden kehitys ja sen vaikutus työperäiseen maahanmuuttoon sekä Ukrainan sodan aiheuttaman pakolaisuuden määrä.
Lisää tilastotietoa Maahanmuutto Suomeen -katsauksesta
Tänään julkaistusta tilastokatsauksesta selviää myös, että perheenjäsenten hakemusmäärät ovat yhä korkealla tasolla ja suurin osa hakee oleskelulupaa Suomessa työskentelevän tai opiskelevan puolison tai huoltajan vuoksi. Euroopassa jätettyjen turvapaikkahakemusten määrän kasvu ei puolestaan ole heijastunut Suomeen.
Tutustu Maahanmuutto Suomeen -katsaukseen ja Maahanmuuttoviraston tilastopalveluun.
Lisätietoa medialle
- Mediatiedote 25.10.2024: Maahanmuutto Suomeen on entistä sujuvampaa ja valvotumpaa | Maahanmuuttovirasto
- Verkkosivu: Maahanmuuton tilannekuva Suomessa | Maahanmuuttovirasto
- Verkkosivu: Tulevaisuusarviot | Maahanmuuttovirasto
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tietopalvelupäällikkö Arto Niemi, sähköposti: etunimi.sukunimi@migri.fi, puh. 0295 433 838
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Maahanmuuttovirasto on maahanmuutto-, turvapaikka-, pakolaisuus- ja kansalaisuusasioissa päätöksenteko-organisaatio ja ylläpitää vastaanottojärjestelmää.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maahanmuuttovirasto
Work-based migration to Finland higher than before COVID-19, number of international students growing7.11.2024 11:32:38 EET | Press release
The growth of labour migration to Finland has slowed down, but the application figures still remain on a higher level than in the years preceding the COVID-19 pandemic. The number of international students in Finland is increasing.
Det flyttar fortfarande fler arbetstagare till Finland än före coronapandemin, antalet internationella studerande ökar7.11.2024 11:32:05 EET | Pressmeddelande
Ökningen av arbetsrelaterad invandring har avtagit, men historiskt sett ligger antalet ansökningar fortfarande på en högre nivå än under åren före coronapandemin. Antalet internationella studerande håller för sin del på att öka.
The Finnish Immigration Service is investigating the realisation of the terms of employment of wild-berry pickers from Thailand29.10.2024 11:06:31 EET | Press release
The Finnish Immigration Service carried out a new kind of follow-up on the working conditions and pay of wild-berry pickers from Thailand. Follow-up monitoring was carried out at the airport in close cooperation with border authorities.
Migrationsverket utreder hur arbetsvillkoren har uppfyllts för thailändska plockare av vilda bär29.10.2024 11:06:07 EET | Pressmeddelande
Migrationsverket har utfört en ny typ av efterhandskontroll som gäller thailändska bärplockares arbetsförhållanden och lön. Efterhandskontroll utfördes på flygplatsen i nära samarbete med gränsmyndigheterna.
Maahanmuuttovirasto selvittää thaimaalaisten luonnonmarjanpoimijoiden työehtojen toteutumista29.10.2024 11:05:40 EET | Tiedote
Maahanmuuttovirasto on tehnyt uudenlaista jälkivalvontaa thaimaalaisten luonnonmarjanpoimijoiden työoloihin ja palkkaukseen. Jälkivalvontaa tehtiin lentokentällä tiiviissä yhteistyössä rajaviranomaisten kanssa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme