YK:n COP29 -ilmastokokous lähestyy – Greenpeace: Fossiiliteollisuus laitettava maksamaan aiheuttamansa haitat

Jaa

YK:n ilmastokokouksen (11.-22.11.) ykkösaiheena on tänä vuonna uudesta rahoitustavoitteesta sopiminen. Greenpeace muistuttaa, että rahat ilmastoratkaisuihin löytyvät kyllä – esimerkiksi muhkeita voittoja tahkoavan fossiiliteollisuuden rahavirroista. Greenpeacen ilmastopoliittinen asiantuntija Kaisa Kosonen seuraa COP29 -neuvotteluja Suomesta käsin virtuaaliosallistujana, osana Greenpeace Internationalin kansainvälistä delegaatiota, ja on median käytettävissä kokouksen aikana.

Ilmastoasiantuntija Kaisa Kosonen: “Edessä on vaikea kokous, kun väännetään rahasta, vallasta ja haavoittuvassa asemassa olevien maiden oikeuksista, samalla kun sulatellaan Yhdysvaltojen vaalitulosta. Edistystä on kuitenkin saavutettavissa ja EU:lla tulee olemaan keskeinen rooli siltojen rakentajana.”
Ilmastoasiantuntija Kaisa Kosonen: “Edessä on vaikea kokous, kun väännetään rahasta, vallasta ja haavoittuvassa asemassa olevien maiden oikeuksista, samalla kun sulatellaan Yhdysvaltojen vaalitulosta. Edistystä on kuitenkin saavutettavissa ja EU:lla tulee olemaan keskeinen rooli siltojen rakentajana.”

Kaisa Kosonen kommentoi kokoukseen kohdistuvia odotuksia:

“Edessä on vaikea kokous, kun väännetään rahasta, vallasta ja haavoittuvassa asemassa olevien maiden oikeuksista, samalla kun sulatellaan Yhdysvaltojen vaalitulosta. Edistystä on kuitenkin saavutettavissa ja EU:lla tulee olemaan keskeinen rooli siltojen rakentajana.”

Kokouksen alla maailman huomio on kiinnittynyt Yhdysvaltoihin, jonka tuoreiden presidentinvaalien tuloksella on suora vaikutus siihen, miten yksi maailman johtavista talousmahdeista suoriutuu ilmastotavoitteiden toteuttamisesta ja kantaa kansainvälistä vastuutaan jo aiheutetuista ongelmista.

“Donald Trumpin voitto on tietysti iso takaisku ilmastolle. Mutta ei se kansainvälistä yhteistyötä pysäytä, sillä USA:n poukkoiluun on jo totuttu. Yhdysvallat ampuu omaan jalkaansa, jos maa ei pysy puhtaan teknologian vauhdissa mukana, antaa hurrikaanien, metsäpalojen ja helleaaltojen riepotella maata yhä rajummin ja hylkää kansainvälisen yhteistyön. Uskon, että maan sisällä progressiivisten voimien rintamat vain tiivistyvät ja osavaltioiden, kaupunkien ja yritysten ilmastotoimet kiihtyvät Trumpista huolimatta.”

Kokouksesta tarvitaan päätös, joka kiihdyttää rahavirtojen kääntämistä ongelmista ratkaisuihin, takaa haavoittuville maille moninkertaistuvan vuotuisen tuen ja laittaa saastuttajat maksamaan. Tämä koskee sekä valtioita että yrityksiä, joiden vastuu on erityisen suuri.

“Tietenkään ei löydy sellaista hallitusta, joka kokisi istuvansa ylimääräisen rahapinon päällä, valmiina jakamaan siitä muille, mutta Espanjan viimeaikaisten tulvien ja Yhdysvaltojen hirmumyrskyjen myötä teollisuusmaille pitäisi olla selvää, ettei tämä ole vain köyhien maiden ongelma. Kyse on investoinneista turvallisuuteen. Siihen rahat kyllä löytyvät, kun niin halutaan.”

“Fossiiliteollisuudella on, millä mällätä. Öljy- ja kaasuyhtiöt ovat tahkonneet ennätysvoittoja samalla, kun ihmiset ovat kohdanneet ennätystuhoja. Sieltä sitä rahaa löytyy myös valtioiden kirstuihin, kun aiheuttajat laitetaan maksamaan, verottamalla esimerkiksi voittoja tai öljyn, kaasun ja hiilen tuotantoa. Tässä teollisuusmaiden on näytettävä mallia.“

“Rahoituspäätöksen lisäksi odotamme näyttöjä siitä, miten valtiot aikovat toteuttaa lupaustaan irtautua öljystä, hiilestä ja kaasusta. Puhtaan teknologian läpimurto on nyt huikeaa ja tekee fossiilisista luopumisen mahdolliseksi, mutta ilman vahvempia kansallisia tavoitteita ja lakeja se ei tapahdu riittävän nopeasti.”

Lue lisää Greenpeace Internationalin COP29-briiffistä(englanniksi), joka on tämän tiedotteen liitteenä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Greenpeace

YK:n luontokokous on yksittäisistä onnistumisista huolimatta pettymys2.11.2024 21:04:22 EET | Tiedote

Cali, Kolumbia – Greenpeace toivottaa tervetulleeksi YK:n luontokokouksen päätöksen alkuperäiskansojen oikeuksiin keskittyvän pysyvän elimen perustamisesta, sekä edistysaskeleet valtamerensuojelussa ja biodiversiteetti- ja ilmastotoimien yhdistämisessä. Useamman maan poistuminen viime hetkellä kesken kokouksen ja rahoituspäätösten vaillinaiseksi jääminen ovat kuitenkin valtava pettymys.

Tuore raportti: Liha- ja maitoalan jättien metaanipäästöt kilpailevat öljyjättien päästöjen kanssa – päästövähennykset voisivat dramaattisesti hidastaa ilmaston lämpenemistä tällä vuosikymmenellä9.10.2024 08:39:05 EEST | Tiedote

Greenpeacen tuoreesta analyysista selviää, että 29 kansainvälisesti merkittävän lihan- ja maidontuottajan arvioidut metaanipäästöt ovat samaa luokkaa kuin maailman 100 suurimman fossiilisten polttoaineiden tuottajien raportoimat päästöt. Raportti myös toteaa, että tuotannon ja kulutuksen rakenteelliset muutokset hyvätuloisissa maissa voisivat tuottaa merkittävän ilmaston lämpenemistä hidastavan vaikutuksen vuoteen 2050 mennessä, ja positiivisia tuloksia voitaisiin nähdä jo vuoteen 2030 mennessä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye