Ökad efterfrågan på fertilitetsbehandlingar vid HUS
Antalet remisser till infertilitetsundersökningar har ökat med 36 procent vid HUS under de senaste fem åren. Orsaken till den ökade efterfrågan är i synnerhet att behandling med donerade könsceller har tagits med i det offentliga tjänsteutbudet samt att planerna att skaffa barn senareläggs.
Vid HUS har antalet remisser till infertilitetsundersökningar ökat med 36 procent från 2018 till 2023. Samtidigt har antalet patienter ökat med 22 procent. I år har man vid HUS Reproduktionsmedicinska enhet gjort 14 procent fler insamlingar av äggceller, 12 procent fler embryoöverföringar och 29 procent fler behandlingar med donerade spermier än under motsvarande period 2023.
Senarelagda planer att skaffa barn ses i efterfrågan på assisterade befruktningar. Ålder är den faktor som har den största negativa effekten på fertiliteten både hos kvinnor och hos män. Även det att övervikt blir allt vanligare bidrar till försämrad fertilitet och ökar behovet av behandlingar samt ökar antalet graviditets- och förlossningskomplikationer.
Introduktionen av behandlingar med donerade könsceller i det offentliga tjänsteutbudet 2019 påverkar fortfarande efterfrågan på behandlingar.
”Inom den offentliga hälso- och sjukvården kan man numera stöda olika familjeformer bättre än tidigare. Inom HUS görs mer än hälften av behandlingarna med donerade spermier på ensamma kvinnor som önskar få barn och en fjärdedel av behandlingarna på kvinnliga par. Antalet behandlingar med donerade spermier har nästan fördubblats under de två senaste åren”, säger avdelningsöverläkare Hanna Savolainen-Peltonen vid HUS Reproduktionsmedicinska enhet.
Brist på donatorer av könsceller fördröjer behandlingar med donerade könsceller
Trots en ökad efterfrågan tillgodoses tillgången till assisterad befruktning inom den utsatta tiden på sex månader enligt hälso- och sjukvårdslagen bra inom HUS.
”Man behöver inte köa för insemination med egna könsceller och största delen av provrörsbefruktningarna görs inom tre månader från vårdbeslutet. Cirka en av fem skjuter upp inledandet av behandlingen längre än det av personliga skäl”, säger Savolainen-Peltonen.
Donerade könsceller omfattas precis som andra cell- eller organtransplantationer inte av vårdgarantin. Det är kö till donerade könsceller eftersom det finns färre donatorer än personer som önskar få vård. I synnerhet är det brist på äggdonatorer. I år har väntetiden för behandling med donerade spermier förkortats till under ett år, då den i fjol var 12–15 månader. Väntetiden för behandling med donerade äggceller varierar ännu från ett till två år.
Utöver antalet donatorer påverkas tillgången till donerade könsceller väsentligt även av kvaliteten på de tillgängliga könscellerna.
”Verksamheten kräver en betydande arbetsinsats, eftersom endast en bråkdel av alla kontakter i anknytning till donation av könsceller slutligen leder till tillvaratagande av könsceller. Endast 60 procent av de lämpliga donatorerna har sperma av tillräcklig kvalitet som tål infrysning” säger Savolainen-Peltonen.
HUS Könscellbank söker donatorer av spermier och äggceller bland vuxna som i grunden är friska. I Finland får personer som på grund av sjukdom eller annan medicinsk orsak inte kan använda egna könsceller hjälp genom donerade könsceller. Även kvinnliga par och ensamma kvinnor som önskar få barn behöver donerad sperma för att bli gravida. Vid HUS används donerade könsceller inom den offentliga hälso- och sjukvården och de säljs inte till utlandet.
Nyckelord
Kontakter
Hanna Savolainen-Peltonen
avdelningsöverläkare, Reproduktionsmedicinska enheten
HUS Kvinnosjukdomar och förlossningar
tfn 050 427 1206
Om HUS
HUS Helsingfors universitetssjukhus är Finlands största aktör inom den specialiserade sjukvården. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.
På HUS får nästan 700 000 patienter vård varje år. Hos oss arbetar över 27 000 proffs för patientens bästa. Vi ansvarar för ordnandet av specialiserad sjukvård inom Nyland. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar i Finland och inom Södra Finlands samarbetsområde koncentrerats till oss.
HUS – Den främstavården
HUS medietjänst betjänar media måndag–torsdag kl. 10–16, fredag kl. 10–15 på numret 050 427 2875 eller per e-post viestinta@hus.fi.
hus.fi/sv
Andra språk
Följ HUS
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från HUS
Samarbetsförhandlingarnas beslut leder till förändringar i verksamheten5.12.2024 10:09:10 EET | Pressmeddelande
HUS omorganiserar sin verksamhet vid vissa enheter. Förändringarna gäller alla sjukhus.
Yhteistoimintaneuvotteluiden päätöksistä seuraavat toimintojen muutokset5.12.2024 10:09:10 EET | Tiedote
HUS järjestelee toimintojaan osassa yksiköitä uudelleen. Muutokset koskevat kaikkia sairaaloita.
Två medarbetare vid HUS läste uppgifter olovligt4.12.2024 09:54:39 EET | Pressmeddelande
Vid HUS upptäcktes två omfattande dataskyddskränkningar, där medarbetare olovligt läste hundratals personers uppgifter. De personer som varit föremål för dataskyddskränkningarna informeras per brev. Ingendera medarbetare arbetar längre vid HUS.
Kaksi HUSin työntekijää katseli luvatta tietoja4.12.2024 09:54:39 EET | Tiedote
HUSissa paljastui kaksi laajaa tietoturvaloukkausta, jossa työntekijät katselivat luvatta satojen henkilöiden tietoja. Tietoturvaloukkauksen kohteita informoidaan kirjeitse. Kumpikaan työntekijä ei työskentele enää HUSissa.
HUSin nettiterapioita viedään Latviaan yhteistyöhankkeessa4.12.2024 09:26:13 EET | Tiedote
HUS ja suomalainen terveysteknologia-alan kasvuyritys HealthFOX Oy aloittavat yhteistyön latvialaisen lasten ja nuorten mielenterveyskeskus SIA Bernun kanssa.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum