Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Validia Oy:lle ohjausta palvelun laadusta ja vastuuhenkilön toimivallasta

Jaa

Itä-Suomen aluehallintovirasto antoi syksyn aikana yhteensä kolme valvontapäätöstä, jotka koskevat Validia Oy:n asumispalveluyksiköitä. Päätökset koskevat Iisalmen ja Kuopion Validia-taloja sekä Mikkelin Validia-taloa.

Itä-Suomen aluehallintovirastossa on ollut käsiteltävänä useita Validia Oy:tä koskevia valvonta-asioita vuodesta 2022 alkaen. Valvonta-asiat ovat tulleet vireille epäkohtailmoitusten ja hyvinvointialueiden tekemien ilmoitusten perusteella. Epäkohtailmoituksissa on tuotu esille muun muassa henkilöstömäärän riittämättömyyttä, asiakkaiden pitkiä odotusaikoja sekä puutteita asiakkaiden lääkehoidossa. 

Aluehallintovirasto antoi syksyn aikana yhteensä kolme valvontapäätöstä, jotka koskevat Validia Oy:n asumispalveluyksiköitä. Päätökset koskevat Pohjois-Savon hyvinvointialueella sijaitsevia Iisalmen ja Kuopion Validia-taloja sekä Etelä-Savon hyvinvointialueella sijaitsevaa Mikkelin Validia-taloa. Päätöksissään aluehallintovirasto antoi Validia Oy:lle hallinnollista ohjausta muun muassa riittävästä henkilöstömäärästä ja yksiköiden johtamisesta. 

Palveluntuottajalla on oltava riittävästi toiminnan edellyttämää henkilöstöä ja vastuuhenkilöllä riittävä toimivalta johtaa yksikköä

Mikkelin Validia-taloon aluehallintovirasto teki helmikuussa 2024 ennalta ilmoittamattoman tarkastuskäynnin. Valvontapäätöksessään aluehallintovirasto kiinnitti Validia Oy:n huomiota siihen, että palveluntuottajalla on oltava riittävästi toiminnan edellyttämää henkilöstöä. Aluehallintovirasto ohjasi Validia Oy:tä varmistamaan kaikin käytettävissä olevin keinoin, että Mikkelin Validia-talon välittömään asiakastyöhön osoitetun henkilöstön määrä ja rakenne on 
vähintään yksikön rekisteröinnin mukainen. Lisäksi palveluntuottajan tulee omavalvonnallisesti seurata ja huolehtia, että henkilöstön määrä ja rakenne on kaikissa työvuoroissa myös asiakkaiden palvelutarpeeseen nähden riittävä.

Aluehallintovirasto kiinnitti Validia Oy:n huomiota myös siihen, että vastuuhenkilölle tulee antaa tosiasialliset mahdollisuudet johtaa vastuullaan olevaa palveluyksikköä siten, että hän pystyy hankkimaan asiakkaiden palvelutarpeita vastaavat henkilöstö- ja muut resurssit. 

Lain mukaan vastuuhenkilön on johdettava palvelutoimintaa ja valvottava, että palvelut täyttävät niille säädetyt edellytykset, joten vastuuhenkilön rooli on hyvin merkittävä, kertoo sosiaalihuollon ylitarkastaja Jukka Antila.

Asiakastehtävissä tulee voida keskittyä asiakkaan hoitoon ja avustamiseen

Iisalmen Validia-talon osalta aluehallintovirasto kiinnitti päätöksessään Validia Oy:n huomiota siihen, että asiakastyöhön osallistuvan henkilöstön määrän tulee olla riittävä asiakkaiden hoidon, avun, tuen ja palvelujen tarpeeseen sekä siinä tapahtuviin muutoksiin nähden. Aluehallintovirasto ilmaisi käsityksenään, että asiakastehtävissä tulee voida keskittyä asiakkaan hoitoon ja avustamiseen siten, että toisten asiakkaiden puheluihin vastaaminen ei häiritse avustamistapahtumaa eikä vaaranna tietosuojaa. 

Hoitajakutsujärjestelmä on kuitenkin järjestettävä siten, että kutsuun on mahdollista vastata mahdollisimman nopeasti, ilman kohtuuttomia viiveitä, aluehallintovirasto ohjaa päätöksessään.

Toimenpiteet henkilöstön riittävyyden ja asiakasturvallisuuden varmistamiseksi ovat olleet oikeansuuntaisia

Kuopion Validia-taloa koskevassa päätöksessään aluehallintovirasto katsoi, että Validia Oy on hyvinvointialueen suorittaman valvonnan aikana ryhtynyt oikeansuuntaisiin toimenpiteisiin henkilöstön riittävyyden ja asiakasturvallisuuden varmistamiseksi, joten aluehallintoviraston reaktiivinen valvonta voitiin päättää. Itä-Suomen aluehallintovirasto antoi päätöksessään yleistä ohjausta Validia Oy:lle muun muassa vastuuhenkilön roolista. Lisäksi aluehallintovirasto ohjasi Validia Oy:tä seuraamaan omavalvonnallisin keinoin asiakkaiden palveluntarvetta ja arvioimaan jatkuvasti, millaisella henkilöstön määrällä ja työvuorosuunnittelulla asiakkaiden yksilöllisiin tarpeisiin pystytään asianmukaisesti vastaamaan.

Vuoden 2024 alusta voimaan tulleen valvontalain mukaan hyvinvointialueen tehtävänä on, osana omavalvontaansa ja järjestämisvelvollisuuttaan, valvoa alueensa yksityisiä sosiaalihuollon palveluntuottajia. Lisäksi palveluntuottajilla on velvollisuus omavalvontaan. Aluehallintovirasto valvoo sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä toimialueellaan ja ottaa valvonta-asioita käsiteltäväkseen erityisesti silloin, jos palveluntuottajan ja hyvinvointialueen toimenpiteet eivät ole riittäviä.

Lisätietoja
sosiaalihuollon ylitarkastaja Jukka Antila, p. 0295 016 000 (vaihde), etunimi.sukunimi@avi.fi, Itä-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Digitala produkters och tjänsters tillgänglighet övervakas i fortsättningen av Transport- och kommunikationsverket Traficom8.11.2024 12:45:04 EET | Pressmeddelande

Tillsynen över digitala produkters och tjänsters tillgänglighet centraliseras till Transport- och kommunikationsverket Traficom från och med den 1 januari 2025. Genom att tillsynen centraliseras kan aktörer som omfattas av tillgänglighetskraven och personer som använder tjänsterna få vägledning och information på ett och samma ställe. De nya, bredare kraven börjar tillämpas från och med den 28 juni 2025.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom valvoo jatkossa digitaalisten tuotteiden ja palveluiden esteettömyyttä ja saavutettavuutta8.11.2024 12:45:00 EET | Tiedote

Digitaalisten tuotteiden ja palvelujen saavutettavuus- ja esteettömyysvalvonta keskitetään Liikenne- ja viestintävirasto Traficomiin 1.1.2025 lähtien. Valvonnan keskittäminen mahdollistaa neuvonnan ja ohjauksen yhdestä paikasta esteettömyys- ja saavutettavuusvelvoitteiden piirissä oleville toimijoille sekä palvelujen käyttäjille. Uusia, laajempia vaatimuksia aletaan soveltaa 28.6.2025 alkaen.

Kommunerna använder mer pengar än tidigare inom idrottsväsendet8.11.2024 07:00:00 EET | Pressmeddelande

Kommunerna använder allt mer pengar för att ordna idrottstjänster. Idrottsväsendets totala utgifter uppgick till cirka 206 euro per invånare 2022. De totala utgifterna per invånare har ökat mest i Östra och Sydvästra Finland. Mest är kommunerna tvungna att minska på ledd motion och nu har även motionsrådgivningen drabbats av sparåtgärder, framgår det av regionförvaltningsverkens utredning.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye