Vattenöversikt för oktober: De rikliga regnen i oktober förde också med sig försurningsolägenheter (landskapen i Österbotten)
I oktober steg vattenståndet för ett tag till flödesnivåer på grund av nederbörden. Som en följd av de kraftiga regnen förekom också en del försurningsproblem i vattendragen. Grundvattensituationen var i huvudsak normal för tidpunkten.
Nederbörden i början av oktober fick vattenståndet att nå flödesnivåer
Under början av oktober föll kraftiga regn som gjorde att vattenståndet i många åar i Österbotten steg till nivåer som motsvarar genomsnittliga flödestoppar. I Skatila i nedre loppet av Kyro älv var vattenföringen som högst nästan 300 m3/s. Vattenföringen i Skatila var i genomsnitt 87 m3/s i oktober. Detta kan jämföras med genomsnittet 46 m3/s under perioden 1911–2024. I Keppo i nedre loppet av Lappo å var vattenföringen som högst cirka 180 m3/s och i Kaitfors i nedre loppet av Perho å cirka 85 m3/s. Den genomsnittliga vattenföringen i Lappo å och Perho å var i oktober på normala nivåer. I de små åarna längs kusten var vattenföringen hög bland annat i Lappfjärds å, Tjöck å, Närpes å och Toby–Laihela å. Exempelvis vid mätstationen i Perus i Lappfjärds å var vattenföringen som högst 110 m3/s och vid Allmänningsforsen i Närpes å nästan 100 m3/s.
Under andra hälften av oktober regnade det mindre och vattenståndet i vattendragen sjönk. Vattenståndet i sjöarna motsvarade i slutet av månaden nära genomsnittliga, med undantag av några sjöar. Vattenståndet i Kalajärvi och i Kivi- och Levalampi låg nästan 15 cm högre än vanligt. I de konstgjorda sjöarna Kyrkösjärvi och Vissavesi var vattenståndet cirka 15 cm lägre än vanligt.
Försurningsproblem följde med de höga flödena
I oktober blev vattnet i sjöarna snabbt kallare. I Lappajärvi sjönk vattentemperaturen från 10 grader i början av oktober till dryga 5 grader i slutet av månaden.
Vattenkvaliteten i åarna varierade avsevärt under oktober, både mellan de olika åarna och under månadens lopp. I de största åarna var fosfor- och sedimenthalterna normala eller till och med något lägre än vanligt för tidpunkten. De lägsta fosfor- och kvävehalterna uppmättes i Esse å och i Perho å, men även i Lappo å och Kyro älv var halterna tidvis tämligen låga. Kring mitten av månaden inföll emellertid ett avsnitt med stora flöden, som fick halterna att stiga kraftigt särskilt i de södra delarna av NTM-centralens verksamhetsområde. De högsta halterna uppmättes under flödestoppen i Närpes å och i Lappfjärds å, där exempelvis fosforhalterna var till och med exceptionellt höga. De kraftiga regnen förde även med sig försurningsolägenheter, då sura föreningar som bildats i alunjordar under den torra sommaren sköljdes ut i vattendragen. Av de större åarna var det dock endast i Lappo å där pH-värdet sjönk under 6, närmare bestämt låg det kring 5,5–5,7. I övriga större åar varierade pH-värdet mellan 6–6,7. I de små åarna nära kusten var försurningen kraftig och pH-värdet sjönk allmänt i dem under 5,5. De suraste vattnen där pH-värdet sjönk till 4,5–5 fanns i Toby–Laihela å, Malax å, Solf å, Vörå å och Lehmäjoki. Under tiden med försurning sjönk aluminiumhalterna till nivåer som är skadliga för vattenlevande organismer, såsom fiskar. Värst var avsnittet kring mitten av månaden. Försurningsproblemen kan ännu återkomma under slutet av året. Däremot observerades inga förekomster av blågröna alger i oktober.
Grundvattensituationen
I oktober blev vädret svalare och när träden fäller sina löv minskar avdunstningen betydligt. Som en följd av detta började grundvattenståndet stiga i slutet av september. Nivån kommer att fortsätta stiga tills tjälen bildas och/eller snön kommer. Grundvattenståndet ligger kring eller över genomsnittet för tidpunkten. Högst är grundvattenståndet i södra delen av Österbotten och i sydvästra delen av Södra Österbotten. I de östra delarna av Södra Österbotten är nivåerna nära normala. Det kan dock förekomma lokal variation. Vid de riksomfattande kontrollstationerna för grundvattenståndet i de österbottniska landskapen ligger grundvattenståndet i huvudsak över den genomsnittliga nivån för tidpunkten. Ett undantag finns i Bötom, där grundvattenståndet vid Rajamäki mätstation ligger cirka 1,0 meter högre än genomsnittet för tidpunkten.
Nyckelord
Kontakter
Tilläggsuppgifter från NTM-centralen i Södra Österbotten:
• Ledande vattenhushållningsexpert Suvi Saarniaho-Uitto, tfn 0295 027 926 (reglering och vattenföring)
• Specialforskare Anssi Teppo, tfn 0295 027 948 (vattenkvalitet)
• Överinspektör Krister Dalhem, tfn 0295 027 671 (grundvattnen)
e-postadresserna bildas enligt modellen fornamn.efternamn@ely-keskus.fi
Länkar
Om oss
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15
0295 027 500
http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.
ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset
NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.
NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna
Andra språk
Följ Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Den preliminära utredningsplanen för Vasa hamnväg presenteras vid informationstillfället för allmänheten11.11.2024 13:01:52 EET | Pressmeddelande
Närings-, trafik- och miljöcentralen i Södra Österbotten bereder en utredningsplan för Vasa hamnväg i Vasa stad och Korsholms kommun. Planeringsområdet börjar i korsningen av Myrgrundsvägen (lv 6741) och Kuttergatan och slutar vid riksväg 8. Planeringen har framskridit till det skedet att utredningsplanen håller på att färdigställas. Målet är att utredningsplanen skall vara klar i slutet av 2024.
Vaasan satamatien valmistuvaa yleissuunnitelmaluonnosta esitellään yleisötilaisuudessa11.11.2024 13:01:52 EET | Tiedote
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus laatii yleissuunnitelmaa Vaasan satamatielle Vaasan kaupungin ja Mustasaaren kunnan alueilla. Suunnittelualue alkaa Myrgrundintien (mt 6741) ja Kutterikadun liittymästä ja päättyy valtatielle 8. Suunnittelu on edennyt siihen vaiheeseen, että yleissuunnitelma on valmistumassa. Tavoitteena on, että yleissuunnitelma valmistuu vuoden 2024 loppuun mennessä.
Samarbetsprojektet mellan Finland och Sverige vill blockera kanalerna som sprider skadliga invasiva arter och sänka tröskeln för markägarna att delta i bekämpningsarbetet (landskapen i Österbotten)11.11.2024 12:00:00 EET | Pressmeddelande
INSPIRE-projektet för främmande arter som genomförs i samarbete mellan Finland och Sverige samverkar med trädgårdsnäringen i att öka konsumenternas medvetenhet om skadliga invasiva arter och styr dem till att välja tryggare växtarter med avsikt på miljön. Dessutom aktiveras kommunerna och markägarna att hantera främmande invasiva arter med kostnadseffektivare metoder samt att underlätta tillgången till bekämpningstjänster.
Suomi-Ruotsi -yhteistyöhanke haluaa tukkia haitallisten vieraslajien leviämisväyliä ja madaltaa maanomistajien kynnystä lähteä torjuntatyöhön (Pohjalaismaakunnat)11.11.2024 12:00:00 EET | Tiedote
Suomi-Ruotsi yhteistyönä toteutettava INSPIRE-vieraslajihanke kasvattaa puutarha-alan kanssa yhteistyössä kuluttajien tietoisuutta haitallisista vieraslajeista ja ohjaa luonnon kannalta turvallisempiin kasvilajivalintoihin. Lisäksi kuntia ja maanomistajia aktivoidaan vieraslajien hallintaan kustannustehokkaammilla keinoilla sekä helpottamalla torjuntapalvelun saatavuutta.
Säntin kevyen liikenteen silta Seinäjoella on suljettuna korjaustöiden vuoksi11.11.2024 10:29:05 EET | Tiedote
Säntin kevyen liikenteen silta Ylistarossa Seinäjoella suljetaan korjaustöiden vuoksi 21.11.–20.12.2024. Korjaustyöt toteutetaan ELY-keskuksen ja MPV-Infrarakenne Oy:n yhteistyönä. Työt alkavat viikolla 47 ja niiden arvioitu valmistumisaika on 20.12.2024.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum