Luonto on Suomen tärkein matkailuvaltti – suomalainen elämäntapa ja kulttuuri nousussa
Luonto on Suomen matkailun tärkein vetovoimatekijä. Luonto mainitaan lähes jokaisen maakunnan ja matkailukeskuksen tärkeimpänä houkuttelevuustekijänä. Samalla suomalainen elämäntapa ja kulttuuri ovat nousseet keskeiseksi osaksi matkailukokemuksia tuoden erottuvuutta Suomen matkailutarjontaan. Kansainvälisille matkailijoille suunnatut palvelut nähdään suurena kehitysmahdollisuutena, jossa vastuullisuus ja turvallisuus ovat keskeisiä, selviää majoitus- ja ohjelmapalveluyrityksille tehdyssä kyselyssä.
Suomen luontoa voisi hyödyntää matkailumarkkinoinnissa ja matkailutuotteiden kehittämisessä nykyistä laajemmin.
- Majoitus on tärkeä osa matkailukokemusta, mutta se, mitä matkailija voi kohteessa tehdä ja kokea, on usein ratkaiseva tekijä matkapäätöksessä, sanoo MTK:n maaseutumatkailun asiantuntija Kimmo Aalto. Hänen mukaansa majoitusyrityksillä on vielä paljon mahdollisuuksia kehittää luontoaktiviteetteja ja niiden markkinointia.
Maaseutumatkailun palveluiden kehittämistä tehdään muun muassa ”Timanttiset aktiviteetit osana matkailuyritysten kasvupolkua” -hankkeessa, jota Lomalaidun ry ja Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset hallinnoivat.
- Hankkeen tavoitteena on monipuolistaa maaseutumatkailua, lisätä verkostoitumista ja kehittää kestäviä luontopohjaisia palveluita. Erityisesti luonto- ja hyvinvointipalvelut, kuten retkeily, joogaretket ja Metsämieli-retket, ovat kasvattaneet suosiotaan, kertoo Lomalaidun ry:n projektipäällikkö Anne Mikkola.
Vastuullisuus ja turvallisuus yhä tärkeämpää
Timanttiset aktiviteetit -hankkeen lokakuussa 2024 tekemän alkukartoituksen mukaan maaseudun matkailuyritykset tekevät aktiivisesti yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa, ja yli puolet haluaa laajentaa luontoaktiviteettejaan. Kansainvälisille matkailijoille suunnatut palvelut nähdään myös suurena kehitysmahdollisuutena, jossa vastuullisuus ja turvallisuus ovat keskeisiä.
Suosituimpia maaseutumatkailuyritysten tarjoamia palveluita ovat mökkimajoitus (60 %), huonemajoitus (48 %), juhla- ja kokouspalvelut sekä erilaiset aktiviteetit, kuten kalastus, saunapalvelut ja luontoelämykset. Yrittäjistä 60 % tekee yhteistyötä muiden paikallisten toimijoiden kanssa, mikä vahvistaa verkostoitumisen merkitystä matkailukokemusten rikastuttamisessa.
Ohjelmapalveluyritysten puolella vahvimpia palveluja ovat opastetut luontoretket (70 %), sauna- ja hyvinvointipalvelut (67 %) sekä ruokailuelämykset, kuten eräkokkaus (41 %). Kehitystoiveina korostuivat luontopohjaiset hyvinvointi- ja hiljaisuuteen perustuvat rentoutusretket. Yhteistyö ja verkostojen rakentaminen majoituspalveluiden kanssa nähtiin keskeisenä keinona parantaa matkailupalvelujen vetovoimaisuutta ja houkutella kansainvälisiä asiakkaita.
Liite: Yhteenveto majoitus- ja ohjelmapalveluyrityksille suunnatusta Timanttiset aktiviteetit -hankkeen kyselystä nettisivuillamme https://www.mtk.fi/-/luonto-matkailuvaltti
Katso myös:
www.timanttisetaktiviteetit.fi
Caprice Consulting Oy: Luontomatkailun osaajia tarvitaan – Outdoors Finland jalkauttaa matkailuosaamista
Visit Finland: Tunnista kohderyhmäsi, asiakkaasi ja vahvuutesi - Visit Finland
Lisätiedot:
Anne Mikkola, projektipäällikkö, Lomalaidun ry, anne.mikkola@lomalaidun.fi, 040 576 8982
Hanna Eronen, maisema-asiantuntija, Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset, hanna.eronen@proagria.fi, 050 560 5987
Kimmo Aalto, asiantuntija, MTK ry, kimmo.aalto@mtk.fi, 040 179 1618
Kuvat
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
MTK:n valtuuskunnan syyskokous 26.–27.11.202420.11.2024 07:54:00 EET | Tiedote
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry kutsuu median edustajat seuraamaan valtuuskunnan syyskokousta.
Kutsu Peltokasvifoorumin viljelijäseminaariin 19.11. Turkuun15.11.2024 09:52:08 EET | Kutsu
Tervetuloa seuraamaan Peltokasvifoorumin viljelijäseminaaria 19.11. Turun linnan Bryggman-salissa. Päivän aikana kuulet mm. tuoreimmat näkymät maatalouden toimintaedellytyksistä, rahoituksesta, kasvinjalostuksesta, lannoitemarkkinoista, kasvinjalostuksesta, öljykasvien mahdollisuuksista ja uusista teknologioista.
EU-parlamentti hyväksyi vuoden lisäajan metsäkatoasetukselle - Meppien vaatimat muutokset tuomassa epävarmuutta toimeenpanoon14.11.2024 14:42:10 EET | Tiedote
Euroopan parlamentti hyväksyi komission esityksen 12 kuukauden lisäajasta metsäkatoasetuksen toimeenpanoon ja puolsi niin kutsutun neljännen riskiluokan luomista. Tämä tarkoittaa, että tähän luokkaan kuuluvissa jäsenmaissa ei katsota olevan metsäkadon riskiä, joten niiden tuottamien tuotteiden taustatietovaatimukset olisivat lievemmät. EPP:n laatimista ja EU-parlamentin hyväksymistä esityksistä aloitetaan nyt neuvottelut. Nyt on kiire saada Brysselin päätökset valmiiksi vielä ennen vuoden vaihdetta, sillä muuten voimassa oleva asetus astuu voimaan 1.1.2025. Samalla tarvitaan kansallisesti, ministeriön johdolla, yhteinen tulkinta alalle, jotta pitkään pysähdyksissä olleet investoinnit saadaan vihdoin liikkeelle.
Nepalin naiskalankasvattajat ja -metsänhoitajat rakentavat kestävää tulevaisuutta – FFD tukee ilmastoviisasta yrittäjyyttä13.11.2024 15:08:29 EET | Artikkeli
Nepalissa naiset ovat nousseet kalanviljelyn ja metsänhoidon uusiksi edelläkävijöiksi, kiitos pitkäaikaisen yhteistyön Food and Forest Development Finlandin (FFD) kanssa. Jo kymmenen vuoden ajan FFD on tukenut paikallisia osuuskuntia ja ryhmiä tarjoten koulutusta ja liiketoimintamahdollisuuksia. Nyt, vuosien kehitystyön jälkeen, naisviljelijät ja metsänhoitajat eivät pelkästään paranna toimeentuloaan, vaan rakentavat myös ilmastoresilienttiä tulevaisuutta omille yhteisöilleen.
MTK:n Lihaseminaari Seinäjoella 13.11.2024 – Lihamarkkinoiden haasteet ja mahdollisuudet tulevaisuudessa5.11.2024 08:00:00 EET | Kutsu
MTK:n Lihaseminaari pureutuu alan ajankohtaisiin teemoihin, toimintaympäristön muutoksiin ja teknologian tarjoamiin uusiin mahdollisuuksiin. Tilannekatsauksen esittää valtiosihteeri Päivi Nerg maa- ja metsätalousministeriöstä, ja Snellmanin konsernijohtaja Markus Hellström jakaa vinkkinsä markkinoilla menestymiseen. VTT:n tutkimuspäällikkö Emilia Nordlund valottaa uusien teknologioiden mahdollisuuksia maataloussektorille. Lihaedunvalvonnasta käytännössä kertoo MTK:n maatalousjohtaja Johan Åberg, ja tutkimuspäällikkö Juha Lappalainen pohtii globaalin lihamarkkinan tulevaisuutta. Lopuksi käydään paneelikeskustelu, jossa mukana on myös MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme