Luonto on Suomen tärkein matkailuvaltti – suomalainen elämäntapa ja kulttuuri nousussa
Luonto on Suomen matkailun tärkein vetovoimatekijä. Luonto mainitaan lähes jokaisen maakunnan ja matkailukeskuksen tärkeimpänä houkuttelevuustekijänä. Samalla suomalainen elämäntapa ja kulttuuri ovat nousseet keskeiseksi osaksi matkailukokemuksia tuoden erottuvuutta Suomen matkailutarjontaan. Kansainvälisille matkailijoille suunnatut palvelut nähdään suurena kehitysmahdollisuutena, jossa vastuullisuus ja turvallisuus ovat keskeisiä, selviää majoitus- ja ohjelmapalveluyrityksille tehdyssä kyselyssä.
Suomen luontoa voisi hyödyntää matkailumarkkinoinnissa ja matkailutuotteiden kehittämisessä nykyistä laajemmin.
- Majoitus on tärkeä osa matkailukokemusta, mutta se, mitä matkailija voi kohteessa tehdä ja kokea, on usein ratkaiseva tekijä matkapäätöksessä, sanoo MTK:n maaseutumatkailun asiantuntija Kimmo Aalto. Hänen mukaansa majoitusyrityksillä on vielä paljon mahdollisuuksia kehittää luontoaktiviteetteja ja niiden markkinointia.
Maaseutumatkailun palveluiden kehittämistä tehdään muun muassa ”Timanttiset aktiviteetit osana matkailuyritysten kasvupolkua” -hankkeessa, jota Lomalaidun ry ja Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset hallinnoivat.
- Hankkeen tavoitteena on monipuolistaa maaseutumatkailua, lisätä verkostoitumista ja kehittää kestäviä luontopohjaisia palveluita. Erityisesti luonto- ja hyvinvointipalvelut, kuten retkeily, joogaretket ja Metsämieli-retket, ovat kasvattaneet suosiotaan, kertoo Lomalaidun ry:n projektipäällikkö Anne Mikkola.
Vastuullisuus ja turvallisuus yhä tärkeämpää
Timanttiset aktiviteetit -hankkeen lokakuussa 2024 tekemän alkukartoituksen mukaan maaseudun matkailuyritykset tekevät aktiivisesti yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa, ja yli puolet haluaa laajentaa luontoaktiviteettejaan. Kansainvälisille matkailijoille suunnatut palvelut nähdään myös suurena kehitysmahdollisuutena, jossa vastuullisuus ja turvallisuus ovat keskeisiä.
Suosituimpia maaseutumatkailuyritysten tarjoamia palveluita ovat mökkimajoitus (60 %), huonemajoitus (48 %), juhla- ja kokouspalvelut sekä erilaiset aktiviteetit, kuten kalastus, saunapalvelut ja luontoelämykset. Yrittäjistä 60 % tekee yhteistyötä muiden paikallisten toimijoiden kanssa, mikä vahvistaa verkostoitumisen merkitystä matkailukokemusten rikastuttamisessa.
Ohjelmapalveluyritysten puolella vahvimpia palveluja ovat opastetut luontoretket (70 %), sauna- ja hyvinvointipalvelut (67 %) sekä ruokailuelämykset, kuten eräkokkaus (41 %). Kehitystoiveina korostuivat luontopohjaiset hyvinvointi- ja hiljaisuuteen perustuvat rentoutusretket. Yhteistyö ja verkostojen rakentaminen majoituspalveluiden kanssa nähtiin keskeisenä keinona parantaa matkailupalvelujen vetovoimaisuutta ja houkutella kansainvälisiä asiakkaita.
Liite: Yhteenveto majoitus- ja ohjelmapalveluyrityksille suunnatusta Timanttiset aktiviteetit -hankkeen kyselystä nettisivuillamme https://www.mtk.fi/-/luonto-matkailuvaltti
Katso myös:
www.timanttisetaktiviteetit.fi
Caprice Consulting Oy: Luontomatkailun osaajia tarvitaan – Outdoors Finland jalkauttaa matkailuosaamista
Visit Finland: Tunnista kohderyhmäsi, asiakkaasi ja vahvuutesi - Visit Finland
Lisätiedot:
Anne Mikkola, projektipäällikkö, Lomalaidun ry, anne.mikkola@lomalaidun.fi, 040 576 8982
Hanna Eronen, maisema-asiantuntija, Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset, hanna.eronen@proagria.fi, 050 560 5987
Kimmo Aalto, asiantuntija, MTK ry, kimmo.aalto@mtk.fi, 040 179 1618
Kuvat
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Luontoarvomarkkinat tarjoavat mahdollisuuksia maanomistajille5.2.2025 09:32:17 EET | Tiedote
Maanomistajalla on merkittävin rooli luonnonarvojen tuottajana. Luontoarvokaupan kautta maanomistajan mahdollisuudet kiinteistön lisäarvon tuottamiselle kasvavat, ja luontotekojen toteuttamisesta tulee myös taloudellisesti kannattavaa.
Lunastuslain muutos etenee vihdoinkin – sähkölinjojen osalta uudistus ei ole riittävä31.1.2025 11:12:57 EET | Tiedote
Petteri Orpon hallitus esittää muutoksia lunastuslain nojalla myönnettäviin korvauksiin maanomistajille. Lunastuksista maksettaisiin jatkossa markkina-arvon mukainen korvaus. Lisäksi lunastuskorvauksiin lisättäisiin kiinteä 25 prosentin korotus. Asumiseen ja elinkeinon harjoittamiseen käytettävän omaisuuden turvaa parannettaisiin ja laista kumottaisiin asemakaavoituksesta johtuvat arvon leikkaamista koskevat säännökset.
MTK: Metsien hoitoa ja käyttöä on lisättävä ilmaston pelastamiseksi - säädösmuutoksia tarvitaan29.1.2025 12:37:26 EET | Tiedote
Metsien roolista ilmastonmuutoksen hillitsemiksi käydään laajaa, mutta yksipuolista keskustelua. Uusien tulosten mukaan metsät ovat kääntyneet päästölähteeksi, koska puuston nielu ei enää riitä kattamaan metsien maaperän päästöjä. ”Muuttuneet tiedot osoittavat, että metsien hiilinieluihin perustuva ilmastopolitiikka on perustunut vääriin oletuksiin. Katseet on käännettävä nopeaan fossiilisten raaka-aineiden alasajoon sekä lisääntyvään metsien hoitoon ja käyttöön”, tiivistää MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola.
Valtiolla selkeä rooli elintarvikeviennin kasvun edistämisessä27.1.2025 17:14:41 EET | Tiedote
Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK on tyytyväinen maa- ja metsätalousministeriön asettaman selvityshenkilön, OTT, työelämäprofessori Pekka Timosen, elintarvikeviennin palveluja koskevaan raporttiin. Raportissa on tunnistettu vientipalveluiden merkitys kasvutavoitteen saavuttamiseksi, nostettu esiin palveluihin liittyvät haasteet ja esitetty ratkaisukeskeisiä keinoja palveluiden tuottamiseksi.
TREASoURcE-hanke tarjoaa päättäjille ratkaisuja biokaasun ja kiertotalouden kehittämiseen23.1.2025 10:49:03 EET | Tiedote
TREASoURcE-hanke edistää kiertotalousratkaisuja keskittyen erityisesti biopohjaisten sivuvirtojen hyödyntämiseen. Hanke on laatinut päättäjille politiikkasuositukset, joissa korostetaan biokaasualan tukien jatkamisen ja vahvistamisen merkitystä Suomessa. Suosituksissa tuodaan esiin biokaasutuotannon keskeinen rooli energian ja lannoitteiden omavaraisuuden lisääjänä, paikallistalouksien tukijana sekä päästövähennysten mahdollistajana. Lisäksi hankkeessa on laadittu konkreettisia toimenpide-ehdotuksia, joilla voidaan varmistaa biokaasun tuotannon ja kierrätysravinteiden markkinoiden pitkäjänteinen kehitys Suomessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme