Kätilöopiston sairaalan kortteliin tulossa uusia rakennuksia ja yhteisöllistä asumista
Kätilöopiston sairaalan tontille on tulossa uusia asuinrakennuksia. Vanha sairaalarakennus suojellaan ja korjataan perusteellisesti ennen uutta asumiskäyttöä. Kätilöopiston korttelin asemakaavaehdotus on nähtävillä 11. joulukuuta saakka.
Asemakaava mahdollistaa alueelle uusia asuntoja noin 850 asukkaalle. Asemakaavaehdotus on laadittu aikaisemmin järjestetyn kilpailun voittaneen ehdotuksen pohjalta. Kilpailun voitti ehdotus Kumpulan Haikaranpesä.
Tavoitteena on, että Kätilöopiston sairaalan kortteliin rakentuu uudenlainen, monipuolisesti erilaisia laadukkaita asumisen muotoja ja yhteisöllisyyttä tarjoava asuinkortteli. Nykyinen sairaalarakennus on kaupunkikuvallisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokas. Kaavaratkaisussa tähdätään siihen, että rakennus säilyy ja se muutetaan pääosin asumiskäyttöön. Kaava mahdollistaa uusien asuintalojen rakentamisen Isonniitynkadun varrelle, nykyisen pysäköintialueen kohdalle sekä puiston viereiselle tontinosalle.
Uutta ja vanhaa sopuisasti samassa korttelissa
Uudet asuintalot muuttavat kaupunkikuvaa ja miljöötä erityisesti Isonniitynkadun puolella. Isonniitynkatu muuttuu kaupunkimaiseksi, asuinrakennusten reunustamaksi kaduksi. Katutilaan tuodaan puita ja Sofianlehdonkadun ja Isonniitynkadun kulmaan muodostuu vehreä aukio.
Vanhan sairaalarakennuksen niin kutsuttu A-osa säilytetään ja uudisrakennuksiin suunnitellaan erilaisia asuntoja ja asumisen muotoja. Uudisrakentamisessa lähdetään laajasta muuntojoustavuudesta, mikä tarkoittaa erilaisia asuntotyyppejä ja asuntojen kokoja aina yksiöistä väljempiin perheasuntoihin.
Sairaalan B-osaan ja sen siipiin suunnitellaan lyhyt- ja pitkäaikaistamajoitusta nuorille aikuisille, opiskelijoille, kansainvälisille vaihto-opiskelijoille, oppilaitosten vieraileville tutkijoille ja luennoitsijoille. Tarkoituksena on tarjota asuntoja vaihteleviin tarpeisiin lukukaudeksi, vuodeksi, koko opiskeluajaksi tai työuran alkuun. Osa asunnoista varataan lyhytaikaisemmille vierailijoille. Lisäksi tulossa on tilapäistä majoitusta esimerkiksi kesätöitä tekeville. Asukkaiden käyttöön suunnitellaan laajat ja laadukkaat yhteistilat.
Kortteliin on tulossa myös päivittäistavarakauppa ja kahvila- tai ravintolatoimintaa.
Kestävää rakentamista ja huolellista korjaamista
Tulevassa rakentamisessa ja korjaamisessa noudatetaan Helsingin päästövähennystavoitteita myös kiertotalousperiaatteiden mukaisesti. Tavoite on, että mahdollisimman paljon vanhaa säilytetään, mikä vähentää merkittävästi purkamisesta ja uuden rakentamisesta aiheutuvia päästöjä ja säästää neitseellisiä materiaaleja. Säilytettävät rakennusosat korjataan perusteellisesti. Kaikki olemassa olevat rakenteet, kuten ikkunat ja pintamateriaalit puretaan kantaviin rakenteisiin asti. Säilytettäville rakennusosille teetetään tarvittavat kuntotutkimukset ja haitta-ainekartoitukset.
Asemakaava etenee päätöksentekoon keväällä 2025
Kätilöopiston korttelin asemakaavaehdotus on nähtävillä 11.11.–11.12.2024 ja sitä voi kommentoida jättämällä kirjaamoon muistutuksen. Ehdotusvaiheen jälkeen asemakaava työstetään valmiiksi. Se on tarkoitus esitellä kaupunkiympäristölautakunnalle kevään 2025 aikana.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Eeva Pirhonen
Johtava arkkitehti
Kaupunkiympäristön toimiala
09 310 37319
eeva.pirhonen@hel.fi
Kuvat
Linkit
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki
09 310 2611
http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto
Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Det nya allaktivitetshuset ger Havsrastböle en touch av Japan – ”Hand i hand” vann arkitekturtävlingen22.11.2024 16:29:30 EET | Pressmeddelande
I arkitekturtävlingen för allaktivitetshuset i Havsrastböle har vi sökt en plan för att förnya och utvidga det nuvarande kvartershuset.
Uusi monitoimitalo tuo Meri-Rastilaan ripauksen Japania – arkkitehtuurikilpailun voitti ”Käsi kädessä”22.11.2024 16:29:30 EET | Tiedote
Meri-Rastilan monitoimitalon arkkitehtuurikilpailussa on etsitty suunnitelmaa nykyisen korttelitalon uudistamiselle ja laajentamiselle.
New multi-purpose building brings touch of Japan to Meri-Rastila – ‘Käsi kädessä’ winner of the architectural competition22.11.2024 16:29:30 EET | Press release
The architectural competition for the Meri-Rastila multi-purpose building had the objective of finding a plan to renew and expand the current community building.
Snabbspårvägen Vik–Malm för beslutsfattande: En ny spårvagnslinje skulle sätta fart på utvecklingen av nordöstra Helsingfors22.11.2024 09:42:38 EET | Pressmeddelande
Den allmänna planen för snabbspårvägen Vik–Malm har färdigställts. Planen behandlas i Helsingfors stadsmiljönämnd på tisdag. I den första fasen skulle spårvägen byggas från Gumtäkt till Malms sjukhus, via Vik och Malms flygplats. I den andra fasen skulle också Jakobacka få en snabbspårvägsförbindelse. Enligt nuvarande beräkningar kan byggandet inledas 2028.
Viikin–Malmin pikaraitiotie päätöksentekoon: Uusi raitiolinja vauhdittaisi Koillis-Helsingin kehittämistä22.11.2024 09:42:38 EET | Tiedote
Viikin–Malmin pikaraitiotien yleissuunnitelma on valmistunut. Suunnitelmaa käsitellään Helsingin kaupunkiympäristölautakunnassa tiistaina. Ensimmäisessä vaiheessa raitiotie rakennettaisiin Kumpulasta Viikin ja Malminkentän kautta Malmin sairaalalle. Toisessa vaiheessa myös Jakomäki saisi pikaraitiotieyhteyden. Rakentaminen voi tämän hetken arvioiden mukaan käynnistyä vuonna 2028.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme