Jyväskylän yliopisto

Puolustusliitto Nato palkitsi kiertotalouden professori Ari Väisäsen parhaasta tieteellisestä artikkelista

Jaa

Pohjois-Atlantin liitto eli Nato on myöntänyt palkinnon parhaasta tieteellisestä julkaisusta Jyväskylän yliopiston kiertotalouden professori Ari Väisäselle ja hänen tutkijoilleen. Tutkimusartikkelissa havaittiin 3D-metallisieppareiden olevan erittäin toimiva ratkaisu metallipitoisten vesien puhdistamiseen.

Kiertotalouden professori Ari Väisänen palkittiin Puolustusvoimien kanssa yhteistyössä tehdystä tutkimuksesta.
Kiertotalouden professori Ari Väisänen palkittiin Puolustusvoimien kanssa yhteistyössä tehdystä tutkimuksesta.

Puolustusliitto Nato järjesti asiantuntijakokouksen, jonka tavoitteena oli edistää sotilaallisen ampumaradan kestävyyttä ja etsiä ratkaisuja ympäristövaikutusten pienentämiseen harjoitusalueilla. Yksi konferenssin päätavoitteista oli edistää asiantuntijoiden ja tutkijoiden tiedonvaihtoa nykyisistä käytännöistä ja tutkimuksista, jotka koskevat vesinäytteenottoa, seurantaa ja kunnostustekniikoita. Konferenssi järjestettiin 14.-16.10.2024 Saksassa (Koblenz). Verkostoitumisen ja keskustelujen lisäksi palkittiin konferenssissa myös paras tieteellinen artikkeli, joka myönnettiin Jyväskylän yliopiston kiertotalouden professori Ari Väisäselle

Palkittu artikkeli tehtiin yhteistyönä Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen esikunnan ja Puolustuskiinteistöjen kanssa ympäristönsuojelun näkökulmasta. Väisäsen lisäksi artikkelin kirjoittajina toimivat väitöskirjatutkija Jutta Koskinen sekä Elmeri Lahtinen Weeefiner Oy:stä. Projektissa kehitettiin erittäin lupaavia 3D-metallisieppareita ampumaratojen hulevesien ja raskaiden raketinheittimien pesuvesien metallijäämien poistamiseksi. Puolustusvoimat ja Weeefiner Oy ovat pilotoineet 3D-siepparitekniikkaa suomalaisilla ampumaradoilla ja todenneet sen toimivaksi myös haastavissa kenttäolosuhteissa.  

- On ihailtavaa, että ympäristönsuojelusta on tullut kiinteä osa puolustushallintoa ja he haluavat kuulla asiantuntijoiden näkemyksiä, kuinka tutkimustiedon avulla ehkäistään ympäristön likaantumista. Palkinto on meille erittäin hieno tunnustus ja mahdollistaa yhteistyön syventämisen, iloitsee kiertotalouden professori Ari Väisänen Jyväskylän yliopistosta. Koen palkinnon tunnustuksena tutkimusryhmämme pitkäaikaisesta työstä ympäristön hyväksi analytiikkaa sekä sieppariteknologiota kehittämällä, hän jatkaa.  

Veden puhdistaminen on erittäin tarpeellista 

Vesistöihin päätyvistä raskasmetalleista on tullut merkittävä ympäristöongelma, jonka vaikutukset näkyvät ympäristön lisäksi myös eliöissä ja lopulta myös ihmisissä. Tutkimuksessa ampumaradan valumavesistä analysoitiin haitalliset ja jopa myrkylliset metallit kuten esimerkiksi kadmium, nikkeli, kupari, uraani ja lyijy. 

- Kehittämämme 3D-metallisieppariteknologia mahdollistaa paitsi raskasmetallien tehokkaan poistamisen ampumaradan valumavesistä, mutta sen avulla voidaan myös kierrättää metalleja, joista osa on myös teollisuudelle tarpeellisia. Koska kehitetyt siepparit ovat myös uudelleenkäytettäviä, mahdollistaa tämä tekniikka raskasmetallien talteenoton ja kierrätyksen kestävällä tavalla, iloitsee Väisänen.  

Laboratoriokokeista laajempaan mittakaavaan 

Kustomoitujen metallisieppareiden valmistamisessa hyödynnettiin innovatiivista 3D-tulostusteknologiaa. Metallien talteenottoon kykenevä materiaali sisällytettiin helppokäyttöisten kiinteiden suodattimien muotoon. Tulostetuille huokoisille 3D-metallisieppareille tehtiin kattavat laboratoriomittakaavan kokeet, joiden perusteella 3D-metallisiepparit osoittautuivat erittäin toimivaksi ratkaisuksi metallipitoisten vesien puhdistamiseen. 

- Lupaavien tutkimustulosten pohjalta uskon vahvasti kyseisen 3D-sieppariteknologian mahdollisuuksiin myös teollisuuden vaatimukset täyttävässä mittakaavassa. Nykyisin on olemassa jo sovelluksia, joita puolustusvoimat sekä teollisuus voivat hyödyntää arkipäivän toiminnassaan, kertoo Väisänen.  

Tutkimukseen osallistui myös Jyväskylän yliopistolta lähtöisin oleva startup-yritys Weeefiner Oy, joka kaupallistaa kyseistä teknologiaa. 

Lisätietoa: 

    Avainsanat

    Yhteyshenkilöt

    Kiertotalouden osaamiskeskittymän johtaja, professori Ari Väisänen, ari.o.vaisanen@jyu.fi, 040 8053719

    Kuvat

    Kiertotalouden professori Ari Väisänen palkittiin Puolustusvoimien kanssa yhteistyössä tehdystä tutkimuksesta.
    Kiertotalouden professori Ari Väisänen palkittiin Puolustusvoimien kanssa yhteistyössä tehdystä tutkimuksesta.
    Lataa

    Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

    Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

    Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

    Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

    Pyöräillen vai vanhempien kyydillä kouluun? Vanhempien liikunnallisuus ja lyhyet matkat edistävät aktiivista kulkemista8.5.2025 06:30:00 EEST | Tiedote

    Koulumatkojen kulkeminen aktiivisesti, esimerkiksi pyöräillen tai kävellen, on vähentynyt merkittävästi, osoittaa Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan pitkittäistutkimus. Tutkimuksessa verrattiin 1980-luvulla koulua käyneiden koulumatkaliikkumista heidän lastensa koulumatkaliikkumiseen 2010-luvun lopulla. Vanhempien rooli on tärkeä, sillä heidän liikunnallisuutensa vaikuttaa myönteisesti lasten aktiiviseen koulumatkaliikkumiseen.

    Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

    Tutustu uutishuoneeseemme
    World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye