Uppdateringen av befolkningsdatasystemet syns i Finlands folkmängd i morgon
I befolkningsdatasystemet görs en uppdateringskörning den 12 november 2024 som påverkar informationen om Finlands folkmängd. Uppgiften om folkmängden syns till exempel på Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas webbsida samt på ljustavlan på taket till Helsingfors serviceställe från och med den 13 november 2024. I samband med den årliga uppdateringen avlägsnas personer vars bostadsort har varit okänd i över två år från Finlands folkmängd. Ändringen gäller ungefär 3900 personer.
Personer som är okända i befolkningsdatasystemet har fortfarande hemkommun i Finland, men myndigheterna har inte känt till deras bostadsort den 1 januari 2022 eller senare. I praktiken är det fråga om personer som har flyttat bort från Finland men som inte har gjort en anmälan om flyttning till utlandet. I och med ändringen har okända personer inte längre hemkommun i Finland och de lämnar Finlands folkmängd.
I Finland förpliktar lagen om hemkommun varje person att anmäla sina aktuella adressuppgifter till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata alltid när hen flyttar. Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata registrerar uppgiften i befolkningsdatasystemet. Adressen måste motsvara personens faktiska bostadsort.
Ett uppdaterat befolkningsdatasystem underlättar vardagen och beslutsfattandet
Befolkningsdatasystemet innehåller uppgifter om alla finska medborgare och utlänningar bosatta i Finland. I systemet samlas uppgifter om födslar, dödsfall, adresser, äktenskap och skilsmässor samt erhållna medborgarskap. Sjukhusen skickar i allmänhet uppgifter om barn som föds till befolkningsdatasystemet redan inom ett dygn från födseln.
”Det finländska befolkningsdatasystemet är sällsynt globalt sett. Ett omfattande utnyttjande av det i samhällets olika funktioner sparar pengar och besvär och underlättar medborgarnas vardag på många sätt. Till exempel med en flyttanmälan går informationen om den nya adressen automatiskt via befolkningsdatasystemet till alla myndigheter”, berättar ledande sakkunnig Tytti Ronkainen vid Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata.
Befolkningsdatasystemet är ett viktigt verktyg för myndigheterna. Tack vare befolkningsdatasystemet sker mycket av det som händer i vårt samhälle ur medborgarens synvinkel, snarare än automatiskt. Till exempel får familjer med barn i läropliktsåldern ett meddelande om att läroplikten börjar och ett förslag till skolplats. Systemet skapar också ett register över röstberättigade, så att människor inte behöver registrera sig för att rösta.
Ljustavlan anger antalet personer som registrerats i befolkningsdatasystemet
Det aktuella antalet personer som registrerats i befolkningsdatasystemet finns på Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas webbplats på adressen dvv.fi och på en ljustavla vid taket till Helsingfors serviceställe. Siffran baserar sig på föregående dags registeruppgifter och uppdateras varje morgon cirka klockan 5.
Antalet personer som registrerats i befolkningsdatasystemet är dock inte Finlands officiella folkmängd. Statistikcentralen producerar den officiella folkmängden utifrån registeruppgifterna från Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata samt andra informationskällor och analyser. Statistikcentralen ansvarar också för befolkningsprognosen.
”Siffran på ljustavlan och webbplatsen dvv.fi verkar intressera medborgarna. I synnerhet jämna siffror väcker intresse och vårt ämbetsverk fick många förfrågningar till exempel när siffran överskred sifferserien 5 555 555. Nu gäller denna ändring i uppgiften om hemkommun 3900 personer och den syns som en större minskning än den normala dagliga variationen, berättar Ronkainen.
En motsvarande ändring i befolkningsdatasystemet gjordes senast den 10 maj 2023. Förfarandet grundar sig på 9 a § 2 mom. i lagen om hemkommun (201/1994).
OBS! Om du i samband med myndighetskontakter upptäcker att din hemkommun i Finland har raderats trots att du fortfarande bor i Finland, kan du korrigera detta genom att göra en flyttanmälan på adressen flyttanmalan.fi eller genom att besöka närmaste servicestället av Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata.
Nyckelord
Kontakter
Tytti Ronkainenledande sakkkunnig
Tel:0295 535 294tytti.ronkainen@dvv.fiBilder
Vad är ett befolkningsdatasystem?
- Befolkningsdatasystemet är det mest använda basregistret i vårt land, som har en viktig roll i organiseringen av samhällets funktioner.
- Befolkningsdatasystemet är ett basregister med uppdaterade personuppgifter om finska medborgare och utlänningar som är stadigvarande eller tillfälligt bosatta i Finland.
- Systemet innehåller också information om byggnader, byggprojekt, lägenheter och fastigheter.
- Uppgifterna i befolkningsdatasystemet används i hela samhällets informationsförsörjning, till exempel av den offentliga förvaltningen, för organisering av val, för beskattning och juridisk förvaltning samt för forskning och statistikföring.
- Befolkningsdatasystemet grundades år 1969. Det upprätthålls av Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. Verksamheterna regleras i lag.
- Läs mer om befolkningsdatasystemet
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata främjar digitaliseringen av samhället, tryggar tillgången till information och erbjuder tjänster för kundernas livshändelser.
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata sörjer för den grundläggande administrationen av befolkningsdatasystemet och digitaliseringen av samhället. Till myndighetens uppgifter hör bland annat borgerliga vigslar, namn- och adressändringar, förmynderskaps- och intressebevakningsärenden, administration av befolkningsdatasystemet, utveckling av lösningar för elektronisk identitet samt utveckling och underhåll av centraliserade stödtjänster för e-tjänster. Dessa stödtjänster för e-tjänster omfattar bland annat Suomi.fi-webbtjänsten, elektroniska myndighetsmeddelanden (Suomi.fi-meddelanden) samt fullmakter att sköta ärenden för andras räkning (Suomi.fi-fullmakter).
Andra språk
Följ Digi- ja väestötietovirasto
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Digi- ja väestötietovirasto
Finländarna är väl förberedda för att ta emot meddelanden från myndigheterna digitalt4.11.2024 09:03:00 EET | Pressmeddelande
Finland håller stegvis på att övergå till att prioritera digitala tjänster i myndighetsärenden. I första hand syns ändringen i formen i vilken myndigheternas handlingar, såsom beslut och andra viktiga delgivningar, skickas. För närvarande postas breven i regel i pappersform om personen inte har tagit i bruk Suomi.fi-meddelanden eller på annat sätt gett sitt samtycke till att ta emot digitala meddelanden. I framtiden kommer de som använder den offentliga förvaltningens digitala tjänster också i första hand att få brev som gäller deras ärenden i digital form, och inget separat samtycke efterfrågas längre.
Suomalaisilla on hyvät valmiudet siirtyä vastaanottamaan viranomaisviestit digitaalisesti4.11.2024 09:03:00 EET | Tiedote
Suomi on siirtymässä asteittain digitaalisten palveluiden ensisijaisuuteen viranomaisasioinnissa. Ensimmäisenä muutos näkyy siinä, missä muodossa viranomaiset lähettävät asiakirjat, kuten päätökset ja muut tärkeät tiedoksiannot. Tällä hetkellä kirjeet postitetaan lähtökohtaisesti paperisina, ellei henkilö ole ottanut käyttöönsä Suomi.fi-viestejä tai antanut viranomaiselle muulla tavoin suostumustaan digitaalisten viestien vastaanottamiseen. Tulevaisuudessa henkilöt, jotka käyttävät julkishallinnon digitaalisia palveluja, saavat myös asiointiinsa liittyvät kirjeet ensisijaisesti digitaalisessa muodossa, eikä erillistä suotumusta enää kysytä.
Finns are well prepared to switch to receiving government messages digitally4.11.2024 09:03:00 EET | Press release
Finland is gradually shifting to prioritising digital services in official services. The first visible change is in the form in which authorities send documents, such as decisions and other important notifications. Currently, most letters are sent by mail, unless the person has activated Suomi.fi Messages or otherwise given the authorities their consent to receiving digital messages. In the future, most letters related to the use of digital services of public administration will be sent digitally, and a separate consent will no longer be asked.
I Taisto-övningen övar organisationer runt om i Finland på aktuella cyberhot och digitala hot1.11.2024 15:28:56 EET | Pressmeddelande
Finlands största övning i digital säkerhet Taisto ordnas nu för sjunde gången. Taisto samlar hundratals organisationer från olika delområden för att öva inför aktuella hot på torsdagarna i november. Under årets Taisto-övningar fokuserar man på att säkerställa organisationens kontinuitet i ett världsläge där vaksamhet och beredskap betonas. Taistos huvudteman är omfattande störningar i infrastrukturen och disinformation.
Taisto-harjoituksessa organisaatiot ympäri Suomen harjoittelevat ajankohtaisten kyber- ja digiuhkien varalle1.11.2024 15:28:56 EET | Tiedote
Suomen suurin kyber- ja digitaalisen turvallisuuden harjoitus Taisto järjestetään nyt seitsemättä kertaa. Taisto kokoaa sadat organisaatiot yhteiskunnan eri osa-alueilta harjoittelemaan ajankohtaisten uhkien varalle marraskuisina torstaipäivinä. Tänä vuonna Taisto-harjoituksissa suunnataan katse organisaation jatkuvuuden varmistamiseen maailmantilanteessa, jossa valppaus ja varautuminen korostuvat. Taiston pääteemoja ovat infrastruktuurin laajat häiriötilanteet ja disinformaatio.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum