YK:n ilmastokokous alkaa: Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas korostaa G20-maiden vastuuta
YK:n COP29-ilmastokokous järjestetään 11.–22. marraskuuta Azerbaidžanin Bakussa. Maailman ilmatieteen järjestö WMO julkaisi kokouksen aloituspäivänä 11.11. State of the Climate 2024 Update -koosteen. Vuodesta 2024 on tulossa käytännössä varmuudella mittaushistorian lämpimin.
“Vuoden 2024 globaali ilmastodata on jälleen paljastanut uusia negatiivisia ennätyksiä: tammi-syyskuun lämpötila oli 1,54 °C yli esiteollisen ajan eli Pariisin sopimuksen alaraja rikottiin ensimmäistä kertaa. Uudet ennätykset rikottiin myös hiilidioksidin pitoisuudessa, merien lämpösisällössä, meriveden pinnan nousussa ja jäätiköiden sulamisnopeudessa. On ensiarvoisen tärkeää, että ilmastotoimien kunnianhimotasoa nostetaan etenkin G20-maissa, jotka vastaavat 80 %:sta maailman päästöistä. Luopuminen fossiilisista polttoaineista on avainasemassa”, sanoo Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas.
WMO painottaa 11.11. julkaisemassa tiedotteessaan, että vaikka vuotuinen lämpeneminen tänä kalenterivuonna ylittää 1,5 asteen rajan, tämä ei tarkoita, ettei Parisin sopimuksen tavoitteita voida saavuttaa. Päivittäiset, kuukausittaiset ja vuotuiset globaalin lämpötilan poikkeamat ovat alttiita suurille vaihteluille, osittain luonnollisten ilmiöiden, kuten El Niñon ja La Niñan, vuoksi. Pariisin sopimuksessa on asetettu pitkäaikainen lämpötilatavoite, joka viittaa vuosikymmenien ajan keskiarvona pysyvään globaaliin lämpötilatasoon.
Huomionarvoista on se, että jokaisella lämpenemisen asteen kymmenyksellä on merkitystä. Riippumatta siitä, onko lämpötilan nousu alle tai yli 1,5 asteen, jokainen lisäys globaalissa lämpenemisessä kasvattaa sään ääri-ilmiöitä, vaikutuksia ja riskejä.
Ilmatieteen laitoksen asiantuntijat ovat median käytettävissä Suomessa
Ilmatieteen laitoksen asiantuntijat seuraavat ilmastokokousta Suomessa, ja ovat käytettävissä haastatteluihin. Asiantuntijat vastaavat mielellään tiedusteluihin ja kysymyksiin esimerkiksi 1,5 asteen tavoitteesta, ilmastonmuutoksen etenemisestä ja ilmastonmuutoksen vaikutuksista.
Yhteydenotot:
-
Pääjohtaja Petteri Taalas, Ilmatieteen laitos, p. 050 341 3460, petteri.taalas@fmi.fi
-
Toimialajohtaja Hannele Korhonen, Ilmatieteen laitos, p. 040 842 4852, hannele.korhonen@fmi.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kaisa RyynänenViestinnän erityisasiantuntija
Puh:029 539 2283kaisa.ryynanen@fmi.fiTietoja julkaisijasta
Ilmatieteen laitos havainnoi ja tutkii ilmakehää, lähiavaruutta ja meriä. Lisäksi se tuottaa palveluita säästä, merestä, ilmastosta, ilmanlaadusta ja lähiavaruudesta yleisen turvallisuuden, elinkeinoelämän ja kansalaisten tarpeisiin. Osoitteessa ilmatieteenlaitos.fi voit tutustua meihin paremmin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ilmatieteen laitos
Lumimyrsky saapuu Suomeen etelästä keskiviikkona – vaikutuksia jo aamuliikenteessä19.11.2024 16:10:38 EET | Tiedote
Ajokeli muuttuu jo keskiviikkoaamuna huonoksi etelästä alkaen. Samalla tuuli voimistuu niin merellä kuin maalla. Vaikutuksia on odotettavissa laajalti.
Lumipyry muuttaa ajokelin erittäin huonoksi keskiviikkoillasta alkaen18.11.2024 14:00:09 EET | Tiedote
Hankala ajokeli haittaa laajalti erityisesti torstain aamuliikennettä.
Itämeren rannikkoalueet voivat olla ilmakehän hiilidioksidin lähde13.11.2024 09:10:00 EET | Tiedote
Viiden vuoden ajan kerätyt havainnot Utön tutkimusasemalla osoittavat, että meri saaren ympärillä on hiilidioksidin lähde. Tutkimuksen tulokset auttavat arvioimaan Itämeren hiilitasetta ja päästöjen vähentämiseen tähtäävien toimenpiteiden vaikutuksia.
Laivaliikenteen ilmapäästöt voidaan arvioida menetelmällä, joka hyödyntää tietoja laivasta ja olosuhteista12.11.2024 09:06:00 EET | Tiedote
Ilmatieteen laitoksen tutkija Mikko Heikkilä tutki väitöstyössään laivaliikenteen ilmapäästöjen mallintamista menetelmällä, jossa hyödynnetään tietoja laivasta ja vallitsevista olosuhteista. Tulokset auttavat arvioimaan entistä tarkemmin laivaliikenteen päästöjä ja ihmisten altistumista ilmansaasteille.
Ilmastonmuutos lisää metsäpaloja Fennoskandiassa8.11.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Metsäpalokausi pitenee, metsäpalojen määrä lisääntyy ja palanut alue kasvaa nykyisestä vuosisadan loppuun mennessä. Tämä selviää Ilmatieteen laitoksen tekemästä tutkimuksesta, jossa ilmastonmuutoksen vaikutusta metsäpaloihin Fennoskandiassa arvioitiin kuudessa erilaisessa ilmastonmuutosskenaariossa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme