Yhä vähemmän säteileviä ihmisiä
Säteilyturvakeskus mittaa tällä viikolla Helsingin yliopiston Kumpulan kampuksella yliopiston työntekijöiden ja opiskelijoiden radioaktiivisuutta. Ensi viikolla mittauksia tehdään Tampereella ja vuodenvaihteen jälkeen tammikuussa Rovaniemellä.

Väestön radioaktiivisuusmittaukset aloitettiin Suomessa 1960-luvulla, joten Säteilyturvakeskuksessa (STUK) on hyvä tieto suomalaisten radioaktiivisuudesta ja sen muutoksista jo 60 vuoden ajalta. Näin ollen tiedämme, että keinotekoinen radioaktiivisuus ihmisissä vähenee vuosi vuodelta.
STUKin ylitarkastaja Sinikka Virtasen mukaan väestömittauksia tehdään yliopistoilla, koska näin mittaukset on ollut yksinkertaista järjestää ja mittauksiin on löytynyt paljon kiinnostuneita vapaaehtoisia. Yliopistoilla mittauksia tehdään nyt toista kertaa.
Ajantasainen tieto väestön radioaktiivisuudesta on tärkeää, jotta voidaan havaita mahdolliset muutokset, jos sellaisia tapahtuu.
Keinotekoinen, ihmisen toimista peräisin oleva radioaktiivisuus suomalaisissa vähenee vuosi vuodelta, mikä tarkoittaa Sinikka Virtasen mukaan sitä, että radioaktiivisuutta ei enää pystytä aina luotettavasti mittauksilla havaitsemaan. Väestön radioaktiivisuuden selvittäminen on yhä haastavampaa.
Cesium vähenee, luonnolliset radioaktiiviset aineet säilyvät
Merkittävin keinotekoinen, ihmisen toiminnasta peräisin oleva radioaktiivinen aine suomalaisissa on cesium-alkuaineen isotooppi 137, Cs-137. Kun väestön radioaktiivisuusmittauksia alettiin Suomessa tehdä 1960-luvulla, cesium oli peräisin ilmakehässä tehdyistä ydinasekokeista. Suurimmat säteilyannokset mitattiin tuolloin Lapin poronhoitajista. Ilman kuljettamat radioaktiiviset aineet rikastuivat jäkälän kautta poronlihaan ja siitä edelleen poronhoitajiin.
Seuraavan kerran radioaktiivista cesiumia tuli Suomeen keväällä 1986. Tšernobylissä nykyisen Ukrainan alueella tapahtuneen historian pahimman ydinvoimalaitosonnettomuuden levittämä radioaktiivisuus näkyi myös Suomessa ja suomalaisissa. Sillä kertaa etenkin Päijät-Hämeessä ja Keski-Suomessa.
Kaikissa suomalaisissa on myös luonnosta peräisin olevia radioaktiivisia aineita, esimerkiksi kaliumin isotooppia 40. Jokaisessa suomalaisessa on lisäksi hiukan kallioperästä peräisin olevaa uraania ja toriumia sekä niiden hajoamistuotteita. Näiden radioaktiivisten hajoamistuotteiden aiheuttama säteilyannos on itse asiassa moninkertainen verrattuna keinotekoisten radioaktiivisten aineiden aiheuttamaan annokseen.
Yhteyshenkilöt
Mediapalvelu
Puh:010 850 4761Kuvat

Lyhyesti STUKista
Säteilyturvakeskus (STUK) on säteily- ja ydinturvallisuutta valvova viranomainen. Tehtävämme on ihmisten, yhteiskunnan, ympäristön ja tulevien sukupolvien suojelu säteilyn haitallisilta vaikutuksilta.
Strålsäkerhetscentralen (STUK) är en myndighet som övervakar strål- och kärnsäkerheten. Vårt uppdrag är att skydda människorna, samhället, miljön och de framtida generationerna för strålningens skadliga konsekvenser.
Radiation and Nuclear Safety Authority (STUK) supervises radiation and nuclear safety in Finland. Our mission is to protect people, society, the environment and future generations from the detrimental effects of radiation.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Säteilyturvakeskus (STUK)
STUK främjar strålsäkerheten inom skönhetsbranschen med ett inlärningsspel3.4.2025 14:55:21 EEST | Pressmeddelande
Strålsäkerhetscentralen har publicerat ett inlärningsspel för studerande inom skönhetsbranschen. I spelet bekantar man sig med användningen av strålning inom skönhetsvården samt med Strålsäkerhetscentralens myndighetstillsyn.
STUK edistää kauneudenhoitoalan säteilyturvallisuutta oppimispelillä3.4.2025 14:55:21 EEST | Tiedote
Säteilyturvakeskus on julkaissut kauneudenhoitoalan opiskelijoille suunnatun oppimispelin. Pelissä tutustutaan säteilyn käyttöön kauneudenhoidossa ja Säteilyturvakeskuksen viranomaisvalvontaan.
STUK promotes radiation safety in the beauty care sector through a learning game3.4.2025 14:55:21 EEST | Press release
The Radiation and Nuclear Safety Authority has published a learning game for beauty care students. The game provides information on the use of radiation in beauty care and regulatory supervision conducted by the Radiation and Nuclear Safety Authority.
Solariumföretag åtgärdade sina brister.2.4.2025 08:49:37 EEST | Pressmeddelande
Nästan vartannat av de solarieföretag som Strålsäkerhetscentralen nådde i sin övervakningskampanj hade något som strider mot strålsäkerhetslagen att åtgärda i sin verksamhet. Strålsäkerhetscentralen skickade en enkät till sportföretag som säljer solarietjänster åren 2021–2024.
Solariumyritykset paikkasivat puutteitaan2.4.2025 08:49:37 EEST | Tiedote
Säteilyturvakeskuksen valvontakampanjassa tavoittamista solariumyrityksistä lähes joka toisella oli toiminnassaan jotain säteilylain vastaista korjattavaa. Säteilyturvakeskus lähetti kyselyn solariumpalveluja myyville liikuntayrityksille vuosina 2021–2024.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme