Laivaliikenteen ilmapäästöt voidaan arvioida menetelmällä, joka hyödyntää tietoja laivasta ja olosuhteista
Ilmatieteen laitoksen tutkija Mikko Heikkilä tutki väitöstyössään laivaliikenteen ilmapäästöjen mallintamista menetelmällä, jossa hyödynnetään tietoja laivasta ja vallitsevista olosuhteista. Tulokset auttavat arvioimaan entistä tarkemmin laivaliikenteen päästöjä ja ihmisten altistumista ilmansaasteille.
Meriliikenteen ilmapäästöistä on hankala saada tarkkaa tietoa, koska laivat liikkuvat pääosin kansainvälisellä merialueella, eikä päästöjä lasketa kansallisiin inventaarioihin. Kansainvälinen merenkulkujärjestö IMO on käyttänyt niin kutsuttua alhaalta ylös -metodiikkaa mallintaessaan laivaliikenteen päästöt kolmeen edelliseen kasvihuonekaasuraporttiinsa. Mikko Heikkilä tutki väitöskirjassaan alhaalta ylös -mallinnusta ja sitä, miten sitä voidaan kehittää edelleen tarkemmaksi.
Alhaalta ylös -mallissa hyödynnetään tietoja laivasta ja olosuhteista, joissa se liikennöi.
”Mallissa lasketaan ensin laivan vastus veden halki perustuen laivan paikkaan, aikaan ja nopeuteen sekä laivan yksilökohtaisiin tietoihin. Tämän lisäksi huomioidaan ympäristölliset vaikuttajat, kuten tuuli, merivirrat, aallokko sekä jää”, Mikko Heikkilä kertoo. ”Vastuslaskennalla voidaan sen jälkeen arvioida laivan tarvitsema moottoriteho, sitä kautta sen polttoaineenkulutus ja päästökertoimia avuksi käyttäen päästöt kullakin raportointihetkellä.”
Alhaalta ylös -mallin tuottamaa tietoa päästöistä voidaan hyödyntää leviämismallin lähdetietona. Leviämismallin avulla voidaan arvioida esimerkiksi ihmisten altistumista ilmansaasteille.
Noin kolme prosenttia ihmisten aiheuttamista kasvihuonekaasupäästöistä on peräisin meriliikenteestä. Toisaalta laivojen tuottamat ilmansaasteet aiheuttavat maailmassa yli 250 000 ennenaikaista kuolemaa. Tämä johtuu siitä, että vilkkaimmat laivareitit kulkevat lähellä tiheään asuttuja maa-alueita, ja laivat saavat käyttää huomattavasti suurempipäästöisiä polttoaineita kuin esimerkiksi maantieliikenne.
Mittauksia laivalla, Helsingissä ja Utössä
Mikko Heikkilän väitöskirja koostuu kolmesta osatyöstä. Yhdessä osatyössä laskettiin laivaliikenteen ja ilmansaastepitoisuuksien välistä tilastollista yhteyttä Helsingin satamaterminaaleissa vuosina 2016–2021.
”Työssä selvisi, että laivojen lähdöt tuottavat saapumisia enemmän typpidioksidipitoisuuksien kasvua. Havainto saattaa merkitä sitä, että laivojen kytkeminen maasähköön ei poista kaikkia laivojen päästölähteitä”, Mikko Heikkilä sanoo.
Toisessa osatyössä mitattiin ohi kulkevien laivojen mustan hiilen päästöjä Utön saarella. Työssä havaittiin, että nopeuden paikallinen rajoittaminen saattaa johtaa suurempiin ilmansaastepäästöihin, kun laivan moottori käy epäoptimaalisella kuormalla.
Kolmannessa osatyössä vertailtiin Ilmatieteenlaitoksen STEAM (Ship Traffic Emission Assessment Model) -mallin laskemia ja laivalla mitattuja pakokaasupäästöjä keskenään. Osatyön tuloksena saatiin laskettua tarkemmat päästökertoimet LNG-käyttöisten laivojen metaanivuodolle sekä kaasukäyttöisistä laivoista syntyville häkä- ja formaldehydipäästöille.
Väitöstyö tarkastetaan Helsingin yliopistossa 15. marraskuuta
Mikko Heikkilän väitöskirja "Advances in bottom-up modelling of atmospheric emissions originated from seagoing vessels" tarkastetaan Helsingin yliopiston matemaattisluonnontieteellisessä tiedekunnassa perjantaina 15.11.2024 kello 10 alkavassa tilaisuudessa.
Väitöstilaisuus järjestetään Physicum-rakennuksen auditoriossa E204, osoitteessa Gustaf Hällströmin katu 2, Helsinki.
Vastaväittäjänä on apulaisprofessori Adam Kristensson Lundin yliopistosta, ja kustoksena on professori Veli-Matti Kerminen Helsingin yliopistosta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
tutkija Mikko Heikkilä
Ilmatieteen laitos
p. 050 9110 510
mikko.heikkila@fmi.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Ilmatieteen laitos havainnoi ja tutkii ilmakehää, lähiavaruutta ja meriä. Lisäksi se tuottaa palveluita säästä, merestä, ilmastosta, ilmanlaadusta ja lähiavaruudesta yleisen turvallisuuden, elinkeinoelämän ja kansalaisten tarpeisiin. Osoitteessa ilmatieteenlaitos.fi voit tutustua meihin paremmin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ilmatieteen laitos
Lumimyrsky saapuu Suomeen etelästä keskiviikkona – vaikutuksia jo aamuliikenteessä19.11.2024 16:10:38 EET | Tiedote
Ajokeli muuttuu jo keskiviikkoaamuna huonoksi etelästä alkaen. Samalla tuuli voimistuu niin merellä kuin maalla. Vaikutuksia on odotettavissa laajalti.
Lumipyry muuttaa ajokelin erittäin huonoksi keskiviikkoillasta alkaen18.11.2024 14:00:09 EET | Tiedote
Hankala ajokeli haittaa laajalti erityisesti torstain aamuliikennettä.
Itämeren rannikkoalueet voivat olla ilmakehän hiilidioksidin lähde13.11.2024 09:10:00 EET | Tiedote
Viiden vuoden ajan kerätyt havainnot Utön tutkimusasemalla osoittavat, että meri saaren ympärillä on hiilidioksidin lähde. Tutkimuksen tulokset auttavat arvioimaan Itämeren hiilitasetta ja päästöjen vähentämiseen tähtäävien toimenpiteiden vaikutuksia.
YK:n ilmastokokous alkaa: Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas korostaa G20-maiden vastuuta11.11.2024 11:00:00 EET | Tiedote
YK:n COP29-ilmastokokous järjestetään 11.–22. marraskuuta Azerbaidžanin Bakussa. Maailman ilmatieteen järjestö WMO julkaisi kokouksen aloituspäivänä 11.11. State of the Climate 2024 Update -koosteen. Vuodesta 2024 on tulossa käytännössä varmuudella mittaushistorian lämpimin.
Ilmastonmuutos lisää metsäpaloja Fennoskandiassa8.11.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Metsäpalokausi pitenee, metsäpalojen määrä lisääntyy ja palanut alue kasvaa nykyisestä vuosisadan loppuun mennessä. Tämä selviää Ilmatieteen laitoksen tekemästä tutkimuksesta, jossa ilmastonmuutoksen vaikutusta metsäpaloihin Fennoskandiassa arvioitiin kuudessa erilaisessa ilmastonmuutosskenaariossa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme