Parempia yhdessä tuotettuja palveluita vai pinnallista osallistamisleikkiä? – muotoilu voi auttaa julkisten palveluiden yhteistuotannossa
Julkisten palveluiden yhteistuotanto tarvitsee avukseen muotoiluosaamista ja osallisuutta, ilmenee Sofi Perikankaan uudesta väitöstutkimuksesta.
Julkisten palvelujärjestelmien uudistumistarve on kasvattanut tarvetta myös innovatiiviselle vuoropuhelulle akatemian, liike-elämän, hallinnon ja kansalaisten välillä. Palvelujen yhteistuotantoa (co-production) onkin ehdotettu strategiaksi kansalaisten osallisuuden ja julkisten palvelujen paremman saatavuuden edistämiseksi.
– Julkisia palveluita kehitetään monialaisissa verkostoissa jatkuvasti enemmän ja kansalaisten osallistamista rummutetaan, mutta tutkimuksessa tiedetään hyvin vähän siitä, miten palveluiden yhteistuotanto pitäisi suunnitella niin, että se oikeasti edistäisi kansalaisten osallisuutta ja yhdenvertaisuutta. Tämä tutkimusongelma oli minulle kiinnostava lähtökohta oman muotoilijataustani vuoksi, ja päädyin tekemään aiheesta väitöskirjan nimenomaan julkisten palveluiden parissa toimivan muotoilijan näkökulmasta, sanoo Vaasan yliopistossa väittelevä Sofi Perikangas.
Tutkimus tarjoaa kuvauksen siitä, miten julkisten palvelujen yhteistuotantoa voidaan systemaattisesti lähestyä muotoilun avulla. Niukkenevat resurssit, kansalaisten yhdenvertaisuus ja osallisuus ovat teemoja, jotka tällä hetkellä koskettavat palvelusektorista ja maantieteellisestä alueesta riippumatta, minkä vuoksi muotoilijan tapa ajatella on tärkeä niin julkishallinnon ammattilaisille kuin kansalaisillekin.
Tutkimus edistää ymmärrystä prosessilähtöisestä lähestymisestä yhteistuotannon tutkimukseen. Tutkimuksen merkittävin teoreettinen anti on yhteistuotannon tutkimuksen uuden tutkimussuunnan eli yhteistuotannon muotoilun näkyväksi tekemisessä. Kyseinen tutkimussuunta lähtee liikkeelle siitä havainnosta, että julkisten palvelujen yhteistuotanto on monimutkainen ilmiö, jonka tavoitteena on avointen järjestelmien luominen.
Pinnallinen osallistaminen ei lämmitä palveluiden käyttäjiä
Yhteistuotanto on jatkuvaa vuoropuhelua toimijoiden ja järjestelmän kesken, ja yhdessä muotoilu on keskeinen osa sitä. Tämän vuoksi muotoilutyö on tarpeellista myös ennen yhteistuotannon varsinaisen prosessin alkua – se mahdollistaa erilaisten toimijoiden osallisuuden julkisen palveluekosysteemin eri tasoilla.
Palvelujen yhteistuotantoa on tärkeää tarkastella myös kriittisesti. Kustannusten kasvu, demokraattisen tilivelvollisuuden mahdollinen heikkeneminen ja pinnallinen osallistuminen ovat riskejä, joita palveluiden yhteistuotannossa kohdataan. Usein osallistaminen on hyödyttänyt enemmän politiikan tekijöitä kuin palveluiden käyttäjiä, minkä vuoksi suurempi huomio tulisi kohdistaa osallisuuteen ja toimijoiden sitoutumiseen.
– Monien päällekäisten kriisien vaivaamassa yhteiskunnassamme tarvitaan kykyä tehdä nopeita mutta harkittuja ratkaisuja, jotka silti samanaikaisesti säilyttävät kansalaisten luottamuksen. Muotoilijan joustava ja systeeminen ajattelutapa tukee tällaisia prosesseja, toteaa Perikangas.
Muotoilu tueksi suunnitteluun
Julkisia palveluita voidaan suunnitella, muotoilla, tuottaa ja arvioida yhdessä, mutta yhteistyön onnistuminen on kiinni siitä, millaista muotoilutyötä ja ajattelua sen taustalla on. Tutkimus ehdottaakin meta-designia yhteistuotannon analysoinnin ja suunnittelun tueksi. Meta-design on kirjaimellisesti muotoilun muotoilua. Sen avulla voidaan mahdollistaa yhteistuotantoon osallistuvien toimijuus, tasata valtasuhteita ja huolehtia palveluiden luotettavuudesta.
Väitöskirja esittelee teoreettisen kehyksen yhteistuotannon meta-designille korostaen osallisuuden tärkeyttä kaikilla julkisten palvelujen ekosysteemin (public service ecosystem) tasoilla.
Tutkimuksen tulokset korostavat tarvetta design-lähtöiselle lähestymistavalle julkisissa palveluissa. Se voi auttaa julkishallinnon ammattilaisia sopeutumaan muuttuviin olosuhteisiin ja vastaamaan kansalaisten tarpeisiin paremmin.
– Julkishallinnon päättäjien tulisi edistää jatkuvaa kehittämistä tukevia toimintaympäristöjä, jotka toimivat verkostoina ja purkavat hierarkioita. Tämä vaatii johtajilta osaamista, rohkeutta ja motivaatiota kyseenalaistaa totuttuja toimintatapoja, sanoo Perikangas.
Väitöstilaisuus
TaM Sofi Perikankaan väitöstutkimus ”Towards systematic co-production: a meta-design approach” tarkastetaan perjantaina 15.11.2024 klo 12 Vaasan yliopiston Nissi-auditoriossa.
Väitöstilaisuutta on mahdollista seurata myös etäyhteyden kautta (Zoom, salasana: 439970)
Vastaväittäjänä tilaisuudessa toimii professori Trui Steen (KU Leuven) ja kustoksena vanhempi tutkija Sanna Tuurnas.
Väitöskirja
Perikangas, Sofi (2024) Towards systematic co-production: a meta-design approach. Acta Wasaensia 538. Väitöskirja. Vaasan yliopisto.
Lisätiedot
Sofi Perikangas, puh. 050 494 7475, sofi.perikangas@uwasa.fi
Sofi Perikangas on syntynyt vuonna 1988 Turussa ja kirjoittanut ylioppilaaksi Parolan lukiosta. Hän on suorittanut Aalto-yliopistossa taiteen kandidaatin tutkinnon vuonna 2015 ja taiteen maisterin tutkinnon vuonna 2018. Hän työskentelee nykyisin väitöskirjatutkijana Vaasan yliopistossa. Hausjärvellä asuva Perikangas on toiminut vuodesta 2018 lähtien myös yrittäjänä strategisen palvelumuotoilun parissa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Riikka KalmiTiedeviestinnän asiantuntijaVaasan yliopisto / Viestintä, brändi ja markkinointi
Puh:0294498231riikka.kalmi@uwasa.fiKuvat
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Vaasan yliopisto
Demokratian turvaaminen vaatii tiedustelulain jatkuvaa arviointia21.11.2024 09:16:33 EET | Tiedote
Suomen tiedustelulainsäädäntö täyttää eurooppalaiset standardit, arvioi Joonas Widlund Vaasan yliopistoon tekemässään julkisoikeuden väitöskirjassa. Lainsäädäntö kuitenkin tarvitsee jatkuvaa valvontaa demokraattisten arvojen turvaamiseksi, erityisesti turvallisuuskeskustelun kiihtyessä.
Korkeakoulujen yhteiset kieliopinnot kiinnostivat ennätyksellisen paljon – tarjonta laajenee 13 kieleen20.11.2024 13:40:11 EET | Tiedote
Suomalaiset korkeakoulut vastaavat yhdessä opiskelijoiden kielitaidon kaventumiseen jaetuilla verkko-opinnoilla, jotka ovat tarjolla 25 korkeakoulussa. Yhteiset kieliopinnot kiinnostivat opiskelijoita syksyllä 2024 ennätyksellisen paljon – erityisen suosittuja kieliä olivat espanja, japani ja korea. Keväällä 2025 tarjonta laajenee 13 kieleen.
Epävarmuutta ja kaaosta kaiken vaikuttaessa kaikkeen? Lisääntyvä kompleksisuus haastaa strategista johtamista18.11.2024 14:54:18 EET | Tiedote
Yhteiskuntamme muutokset ja ympäristömme ilmiöt ovat aiempaa yllätyksellisempiä ja kytköksellisempiä. Kompleksisuuden lisääntyminen haastaa strategista johtamista, koska ympäristön kehityksen suuntaa ja ilmiöitä on vaikeaa ennustaa. Kasvava kompleksisuus vaatii strategisen johtamiseen uusia toimintamalleja, selviää Sami Tikkasen uudesta väitöstutkimuksesta.
Vaasan yliopisto nousi liiketaloustieteessä Suomen parhaaksi Shanghai Rankingin tieteenalavertailussa13.11.2024 10:57:35 EET | Tiedote
Vaasan yliopisto on noussut liiketaloustieteessä suomalaisten yliopistojen kärkeen Shanghai Rankingin julkaisemassa vuoden 2024 Global Ranking of Academic Subjects -yliopistovertailussa. Saavutettu 22. sija asettaa yliopiston liiketaloustieteessä kansainväliseen huippukastiin. Myös johtamisessa yliopisto teki merkittävää edistystä, nousten maailman 500 parhaan joukosta 300 parhaan joukkoon.
Kuntien lähijohtajilla ei ole riittävästi aikaa johdettavilleen8.11.2024 14:10:42 EET | Tiedote
Kuntien lähijohtajien työ on moninaista ja pirstaloitunutta, eikä heillä ole aikaa riittävästi johdettavilleen. Tämä käy ilmi Eija Pienimäen Vaasan yliopistoon tekemästä henkilöstöjohtamisen väitöskirjasta, jossa pureudutaan kuntien lähijohtajien työhön.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme