Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Helsingin kaupunginmuseo tuo pintaan sateenkaarisiirtolaisten kokemuksia

Jaa

Helsingin kaupunginmuseo tuo esiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kokemuksia näyttelyssä, joka kertoo Itämeren alueen sateenkaarisiirtolaisuudesta 1960-luvulta nykyhetkeen.

Näkymä M/S Baltic Queers -näyttelystä.
Helsingin kaupunginmuseon uusi näyttely M/S Baltic Queers kertoo Itämeren alueen sateenkaarisiirtolaisuudesta 1960-luvulta nykyhetkeen. Sami Saastamoinen Helsingin kaupunginmuseo

Miksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ihmiset ovat vaihtaneet kotimaansa toiseen? Missä asioissa Itämeri yhdistää ja missä eristää? Näitä kysymyksiä pohditaan kaupunginmuseon uudessa näyttelyssä M/S Baltic Queers – Kokemuksia sateenkaarisiirtolaisuudesta, joka avautuu 15. marraskuuta. Se tuo esiin Suomesta, Ruotsista, Tanskasta, Venäjältä ja Baltian maista muuttaneiden ihmisten moninaisia elämänkokemuksia.

Näyttely perustuu kymmeniin kotiseuduiltaan lähteneiden ja paluumuuttajien haastatteluihin. Kerätyt kokemukset ulottuvat 1960-luvulta tämän päivän todellisuuteen Itämeren alueella. Matka kohti vapaampaa ilmapiiriä alkaa terminaalista, jossa on esillä neljän maahanmuuttajan lähtötarinat näyttelijöiden lukemina sekä lähtöön ja muuttoon liittyvää aineistoa. Näyttely laajenee käsittelemään rakkautta, ystävyyttä, aktivismia, identiteetin rakentumista ja homoturismia. Aiheisin pääsee pintaa syvemmin käsiksi esimerkiksi videoiden ja yksityishenkilöiden kirjeiden sekä valokuvien kautta.

Näyttelyssä on kuultavissa tuottaja Minna Koiviston ja saksofonisti Linda Fredrikssonin säveltämä Looking for Love -ääniteos, joka syntyi näyttelyä varten koottujen kontakti-ilmoitusten inspiroimana. Kaksikko on luonut pehmeän ja kutsuvan äänimaiseman, jossa perinteisen sävelkielen lisäksi kuuluu erilaisia kommunikoinnin ääniä, kuten morsekoodia, käsin kirjoitusta sekä deittisovellusten ääniä.

Virolaisen kuvataiteilijan Jaanus Samman installaatio Riga Postcards on saanut innoituksensa latvialaisen Kaspars Irben (1906–1996) päiväkirjoista, joissa kuvataan homomiehen elämää Latviassa eri vuosikymmeninä. Samoihin päiväkirjoihin pohjaa latvialaisen suunnittelijan Rūta Jumīten installaatio Irben matkasta Leningradiin 1968. Näyttelyssä on myös esillä suomenruotsalaisen kuvataiteilijan Edith Hammarin piirustuksia sarjakuva-albumista Homo Line.

Näyttelyn ovat kuratoineet tietokirjailija-toimittaja Antti Järvi ja kuvataiteilija Kalle Hamm. ”Näyttelyssä siirtolaisuutta tarkastellaan uudesta kulmasta ja sateenkaarilinssien läpi. Halusimme kerätä talteen muistitietoa ja kulttuurihistoriaa, joka on jäänyt katveeseen, ja samalla muistuttaa niistä yhteiskunnallisista olosuhteista, jotka ovat vaikuttaneet ihmisten ratkaisuihin. Ei ole kovin pitkä aika siitä, kun Suomessakin vallitsi ahdasmielisempi ilmapiiri”, kuraattorit sanovat.

Kaupunginmuseo tarjoaa turvallisen tilan tulla kohdatuksi

Myös kävijöillä on mahdollisuus jakaa sateenkaarevia tarinoita näyttelyyn liittyvissä oheistapahtumissa. Avajaisviikonloppuna kaupunginmuseon aulaan keräännytään sukupolvien väliseen muistelutyöpajaan, johon voi halutessaan tuoda myös valokuvia arkistoitavaksi. Tapahtumassa nähdään lisäksi Crush[ing]-esitys. 1900-luvun alun Helsinkiin voi tutustua sateenkaari-ihmisten näkökulmasta opastetuilla kävelykierroksilla, jotka lähtevät Vanhasta kirkkopuistosta tiistaina 19. marraskuuta ja 26. marraskuuta klo 17.

Näyttelyn suunnittelusta vastaa Kristian Palmu, graafisesta suunnittelusta Nina Andelin ja tuotannosta Eero Salmio. Osa tapahtumista toteutetaan yhteistyössä Sateenkaarihistorian ystävät ry:n kanssa. Näyttelyn tekemistä ovat tukeneet Koneen Säätiö ja Pohjoismainen kulttuuripiste.

Medialla on mahdollisuus tutustua näyttelyyn ennakkoon ke-to 13.–14. marraskuuta.

Lataa näyttelykuvat täältä

Haastattelu- ja kuvauspyynnöt:
viestintäsuunnittelija Roope Pokki 
puh. 040 152 6479, roope.pokki@hel.fi

M/S Baltic Queers – Kokemuksia sateenkaarisiirtolaisuudesta 
15.11.2024–2.3.2025 
Helsingin kaupunginmuseo, 4. kerros 
Aleksanterinkatu 16 
Vapaa pääsy 
Avoinna: ma–pe klo 11–19 ja la–su klo 11–17

Katso kaikki tapahtumat

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Näkymä M/S Baltic Queers -näyttelystä
Helsingin kaupunginmuseon uusi näyttely M/S Baltic Queers kertoo Itämeren alueen sateenkaarisiirtolaisuudesta 1960-luvulta nykyhetkeen.
Sami Saastamoinen Helsingin kaupunginmuseo
Lataa
M/S Baltic Queers -näyttelyn kuraattorit Kalle Hamm ja Antti Järvi.
Näyttelyn ovat kuratoineet kuvataiteilija Kalle Hamm ja tietokirjailija-toimittaja Antti Järvi.
Sami Saastamoinen Helsingin kaupunginmuseo
Lataa
Suomenruotsalaisen kuvataiteilijan Edith Hammarin piirustus sarjakuva-albumista Homo Line.
Näyttelyssä on esillä suomenruotsalaisen kuvataiteilijan Edith Hammarin piirustuksia sarjakuva-albumista Homo Line.
Sami Saastamoinen Helsingin kaupunginmuseo
Lataa
Näkymä M/S Baltic Queers -näyttelystä.
Aiheisin pääsee pintaa syvemmin käsiksi esimerkiksi videoiden ja yksityishenkilöiden kirjeiden sekä valokuvien kautta.
Sami Saastamoinen Helsingin kaupunginmuseo
Lataa
Näkymä M/S Baltic Queers -näyttelystä.
M/S Baltic Queers -näyttely kertoo ihmisistä, jotka ovat rakentaneet elämänsä uudella tavalla ja keksineet itsensä uudestaan.
Sami Saastamoinen Helsingin kaupunginmuseo
Lataa
Pinssejä esillä kaupunginmuseon M/S Baltic Queers -näyttelyssä.
Näyttelyssä on nähtävillä mm. aktivismiin liittyviä pinssejä.
Sami Saastamoinen Helsingin kaupunginmuseo
Lataa
Haastateltavan lompakko, passeja ja matkalippuja.
Matka kohti vapaampaa ilmapiiriä alkaa terminaalista, jossa on esillä neljän maahanmuuttajan lähtötarinat näyttelijöiden lukemina sekä lähtöön ja muuttoon liittyvää aineistoa. Kuvassa haastateltavan passeja, lompakko ja matkalippuja.
Sami Saastamoinen Helsingin kaupunginmuseo
Lataa
Miksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ihmiset ovat vaihtaneet kotimaansa toiseen? Tätä kysymystä pohditaan M/S Baltic Queers -näyttelyssä. Kuvassa Meeri Liimatainen kotitalonsa edessä lokakuussa 2023.
Miksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ihmiset ovat vaihtaneet kotimaansa toiseen? Tätä kysymystä pohditaan M/S Baltic Queers -näyttelyssä. Kuvassa Meeri Liimatainen kotitalonsa edessä lokakuussa 2023.
Kalle Hamm
Lataa
Taisto muutti Tukholmaan helmikuussa 1971 hyvän ystävänsä perässä. Hän työskenteli mm. Klubb Timmyssä ja oli mukana järjestämässä Tukholman vapautusviikkoa, Pride-viikon edeltäjää. Kuvassa Taisto lomamatkalla Helsingissä vuonna 1976.
Taisto muutti Tukholmaan helmikuussa 1971 hyvän ystävänsä perässä. Hän työskenteli mm. Klubb Timmyssä ja oli mukana järjestämässä Tukholman vapautusviikkoa, Pride-viikon edeltäjää. Kuvassa Taisto lomamatkalla Helsingissä vuonna 1976.
Taiston kotiarkisto
Lataa

Linkit

HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO

Helsingin kaupunginmuseo on maailman ainoa museo, jonka aiheena on Helsinki. Keskiössä ovat kaupunkilaisten omakohtaiset kokemukset ja tavallinen arki, jota museon esineet ja valokuvat heijastavat. Kiss-kiss-karkkipaperi, natiseva heteka ja valokuva kotilähiön pihalta ovat museossa kallisarvoisia aarteita.

Helsingin kaupunginmuseo sijaitsee Senaatintorin kulmalla kaupungin vanhimmissa kortteleissa ja sinne on aina vapaa pääsy. Kaupunginmuseossa jokaisella on mahdollisuus rakastua Helsinkiin.

Kaupunginmuseon museoperheeseen kuuluu myös neljä muuta helsinkiläistä museota – Hakasalmen huvila, Ruiskumestarin talo, Työväenasuntomuseo ja Ratikkamuseo.

Museon kokoelmissa on noin miljoona valokuvaa ja 450 000 esinettä, ja se vaalii myös kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia ja ympäristöjä sekä toimii Keski-Uudenmaan alueellisena vastuumuseona.

Helsingin kaupunginmuseo

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye