Eläketurvakeskus (ETK)

För de flesta ålderspensionärer är det lätt att klara sig ekonomiskt – var tionde upplever utdragna svårigheter

Dela

Största delen av ålderspensionärerna ansåg att det var lätt att klara sig ekonomiskt, framgår det av Pensionsskyddscentralens enkätundersökning, som har följt samma svarare åren 2017, 2020 och 2023. Ändå upplevde ungefär var tionde ekonomiska svårigheter under alla år då enkäten gjorts, vilket tyder på att svårigheterna är långvariga. 

Bild: Katri Lehtola

Mätt med olika frågor var ca sju eller fler av tio ålderspensionärer åtminstone på något sätt nöjda med sin ekonomi åren 2017, 2020 och 2023. Största delen av pensionärerna kunde enkelt täcka sina vanliga utgifter och betala nödvändighetsutgifter utan att ta av sina besparingar. Dessutom återstod pengar efter nödvändiga utgifter. De flesta skulle också ha klarat av att betala en större oväntad utgift.  

Jämfört enligt enkätår förändrades bedömningarna av hur man klarade sig ekonomiskt inte nämnvärt från år 2020 till år 2023.

– Den snabba höjningen av konsumentpriserna verkar inte i någon större utsträckning ha försämrat ålderspensionärernas ekonomiska situation. Konsumtionsbehoven har eventuellt också anpassats, bedömer specialforskaren Liisa-Maria Palomäki på Pensionsskyddscentralen. 

Svårigheterna att betala nödvändiga utgifter har ökat något under de senaste åren 

Även om den allmänna bilden av ålderspensionärernas ekonomi är positiv, ökade svårigheterna att täcka boende-, hälsovårds- och läkemedelsutgifter något från 2020 till 2023. Svårigheter eller stora svårigheter att klara av dessa kostnader upplevdes av fem till sju procent av svararna i fjol. Tre procent av svararna hade svårt att betala matutgifterna, vilket var en större andel än under tidigare år. 

Ungefär var tionde upplevde ekonomiska svårigheter under alla enkätår 

Drygt en tiondel av dem som svarade på enkäten bedömde att det inte fanns några pengar kvar efter de nödvändiga utgifterna under ett enda år. Ungefär var tionde hade åtminstone små problem med att betala hälsovårdsutgifter och läkemedel under alla år. Fler än så upplevde ekonomiska svårigheter under ett eller två av enkätåren. 

Långvariga ekonomiska svårigheter var vanligare än i genomsnitt bland personer som får små pensioner, ensamboende och personer med någon sjukdom eller skada som begränsar de dagliga aktiviteterna.  

– Det här är pensionärsgrupper som har en sämre ekonomisk ställning än andra ålderspensionärer. Var femte av dem som hör till den lägsta pensionsinkomstkvintilen hade till exempel problem med att täcka hälsovårdsutgifterna under alla år, säger chefen för forskningsavdelningen Susan Kuivalainen på Pensionsskyddscentralen.  

Äldre ålderspensionärer över 80 år hade oftare än yngre ålderspensionärer långvariga svårigheter att betala hälsovårds-, läkemedels- och matutgifter. Bakom dessa svårigheter ligger typiskt en lägre pensionsnivå, ensamboende och sämre hälsa.  

Enkätundersökningarna om pensionärernas ekonomi 2017, 2020 och 2023 

I undersökningen har man följt personer som var ålderspensionerade år 2017 och som svarat på enkäten under alla tre år. De var omkring tusen.

Forskningspublikationen: Vanhuuseläkeläisten toimeentulokokemukset: vuosien 2017, 2020 ja 2023 seurantatutkimus

Närmare: specialforskare Liisa-Maria Palomäki, Pensionsskyddscentralen, tfn 029 411 2150, liisa-maria.palomaki@etk.fi

Forskningsavdelningens chef Susan Kuivalainen, Pensionsskyddscentralen tfn 050 512 0062, susan.kuivalainen@etk.fi

Bilder

Alt-text: Stapeldiagram som visar ekonomisk tillfredsställelse åren 2017, 2020 och 2023 i procent, uppdelat i låg, medelnivå och hög.
Ekonomisk tillfredsställelse åren 2017, 2020 och 2023, %
Ladda ned bild
Alt-text: Stapeldiagram visar svårigheter att täcka hälsovårdsutgifter 2017, 2020 och 2023 i procent för olika grupper: samtliga, hushåll med en person, hushåll med två eller fler personer, med långvarig sjukdom och utan långvarig sjukdom. Källa: Pensionsskyddscentralen.
Svårigheter att täcka hälsovårdsutgifter uppföljning 2017, 2020 och 2023, %
Ladda ned bild

Andra språk

Följ Eläketurvakeskus (ETK)

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Eläketurvakeskus (ETK)

Pensionärspar har meningsskiljaktigheter om pengar oftast vid tiden för pensionering13.9.2024 08:30:00 EEST | Pressmeddelande

Nästan hälften av pensionärsparen har meningsskiljaktigheter om penningärenden. Motstridigheter finns oftare hos dem som nyligen pensionerats än hos äldre pensionärer. De finns oftare hos de par som upplever ekonomisk knapphet. Finländska pensionärspars meningsskiljaktigheter om penningärenden har studerats för första gången i en forskningsartikel som publicerats i tidskriften Yhteiskuntapolitiikka.

Eläkeläispariskunnilla on erimielisyyksiä rahasta yleisimmin eläkkeelle siirtymisen aikaan13.9.2024 08:30:00 EEST | Tiedote

Lähes puolella eläkeläispariskunnista on erimielisyyksiä raha-asioista. Ristiriitoja on enemmän hiljattain eläkkeelle jääneillä kuin iäkkäämmillä eläkeläisillä. Niitä on useammin taloudellista niukkuutta kokevilla pariskunnilla. Suomalaisten eläkeläisparien rahaerimielisyyksiä on tarkasteltu ensi kertaa Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä julkaistussa tutkimusartikkelissa.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye