Helsingfors stadsmuseum lyfter fram regnbågsmigranters erfarenheter
Helsingfors stadsmuseum lyfter fram sexuella minoriteters och könsminoriteters erfarenheter i en utställning som berättar om regnbågsmigrationen i Östersjöområdet från 1960-talet till nutiden.
Varför har personer som hör till sexuella minoriteter och könsminoriteter bytt sitt hemland till ett annat? När förenar Östersjön och när avskiljer den? De här frågorna reflekterar man över på stadsmuseet i den nya utställningen M/S Baltic Queers – Berättelser om regnbågsmigration som öppnas den 15 november. Den berättar om de mångfasetterade livserfarenheterna hos människor som flyttat från Finland, Sverige, Danmark, Ryssland och de baltiska länderna.
Utställningen baserar sig på tiotals intervjuer med personer som flyttat bort från och tillbaka till sin hembygd. Berättelserna sträcker sig från 1960-talet till dagens verklighet i Östersjöområdet. Resan mot en friare atmosfär börjar i en terminal, där skådespelare läser fyra invandrares avfärdsberättelser. I terminalen finns också annat material om avfärd och flyttning. Utställningen utvidgas att behandla kärlek, vänskap, aktivism, uppbyggandet av identitet och gayturism. Besökaren kan gå in på djupet i temana till exempel genom videor och privatpersoners brev och fotografier.
I utställningen spelas ljudverket Looking for Love, som har komponerats av producenten Minna Koivisto och saxofonisten Linda Fredriksson. Verket inspirerades av kontaktannonser som samlats för utställningen. Duon har skapat ett mjukt och inbjudande ljudlandskap där det utöver det traditionella tonspråket även hörs olika kommunikationsljud, såsom morsering, skrivning för hand samt ljud från dejtingappar.
Den estniska bildkonstnären Jaanus Sammas installation Riga Postcards har inspirerats av lettiska Kaspars Irbes (1906–1996) dagböcker, som beskriver livet av en homosexuell man i Lettland under olika årtionden. Den lettiska designern Rūta Jumītes installation om Irbes resa till Leningrad år 1968 baserar sig också på samma dagböcker. I utställningen finns också den finlandssvenska bildkonstnären Edith Hammars teckningar ur seriealbumet Homo Line.
Utställningens kuratorer är fackförfattaren och redaktören Antti Järvi och bildkonstnären Kalle Hamm. ”Utställningen granskar migration ur en ny vinkel och genom regnbågslinser. Vi ville tillvarata minneskunskap och kulturhistoria som har hamnat i skymundan och samtidigt påminna om de samhälleliga förhållanden som har påverkat människornas lösningar. Det var inte så länge sedan som det också i Finland rådde en fördomsfull atmosfär”, säger kuratorerna.
Stadsmuseet erbjuder en trygg plats för att bli bemött
Också besökarna har möjlighet att dela regnbågsberättelser vid utställningens kringevenemang. Under vernissagehelgen samlas man i stadsmuseets aula till en minnesverkstad för olika generationer där man också kan ta med sig fotografier för att arkiveras. Vid evenemanget ser man också föreställningen Crush[ing]. Besökarna kan lära sig mer om hur Helsingfors såg ut i början av 1900-talet ur regnbågspersoners perspektiv vid guidade rundvandringar, som startar i Gamla kyrkoparken tisdagen den 19 och 26 november kl. 17.
För planeringen av utställningen ansvarar Kristian Palmu, för den grafiska designen Nina Andelin och för produktionen Eero Salmio. En del av evenemangen genomförs i samarbete med Queerhistoriens vänner rf. Utställningen har understötts av Konestiftelsen och Nordisk kulturkontakt.
Medierna har möjlighet att ta del av utställningen i förväg ons.–tors. den 13 och 14 november.
Ladda ner utställningsbilderna här
Intervju- och fotograferingsförfrågningar:
kommunikationsplanerare Roope Pokki
tfn 040 152 6479, roope.pokki@hel.fi
M/S Baltic Queers – Berättelser om regnbågsmigration
15.11.2024–2.3.2025
Helsingfors stadsmuseum, 4:e våningen
Alexandersgatan 16
Fritt inträde
Öppettider: mån.–fre. kl. 11–19 och lör.–sön. kl. 11–17
Nyckelord
Kontakter
Roope PokkikommunikationsplanerareHelsingin kaupunginmuseo
Tel:09 310 38709Tel:+358 40 152 6479roope.pokki@hel.fiBilder
Länkar
Helsingfors stadsmuseum
Helsingfors stadsmuseum är världens enda museum med Helsingfors som tema. Fokus ligger särskilt på stadsbornas självupplevda erfarenheter och vanliga vardag som återspeglas i museets föremål och fotografier. Kiss-Kiss-godispapper, en knarrande hetekasäng och ett foto på en förortsgård är värdefulla skatter på museet. Helsingfors stadsmuseum ligger vid hörnet av Senatstorget i stadens äldsta kvarter och inträdet är alltid fritt. På stadsmuseet har alla möjligheten att förälska sig i Helsingfors.
Följ Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Päätöstiedote: Kulttuuri- ja kirjastojaosto 12.11.202412.11.2024 18:13:29 EET | Tiedote
Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaoston 12.11.2024 kokouksen päätöstiedote on julkaistu.
Helsingfors firar Veckan för barnets rättigheter med ett mångsidigt evenemangsutbud12.11.2024 09:48:28 EET | Pressmeddelande
Helsingfors stad ordnar rikligt med program för barn, unga och familjer under Veckan för barnets rättigheter. Syftet med evenemangen under temaveckan är att göra barnets rättigheter kända särskilt bland barn och unga. Helsingfors är en barnvänlig kommun och barnets rättigheter står i fokus i stadens verksamhet.
Helsinki juhlistaa Lapsen oikeuksien viikkoa monipuolisella tapahtumatarjonnalla12.11.2024 09:32:49 EET | Tiedote
Helsingin kaupunki järjestää Lapsen oikeuksien viikolla runsaasti lapsille, nuorille ja perheille suunnattua ohjelmaa. Teemaviikon tapahtumilla halutaan tehdä lapsen oikeuksia tunnetuiksi erityisesti lasten ja nuorten keskuudessa. Helsinki on lapsiystävällinen kunta, ja lapsen oikeudet ovat kaupungin toiminnan keskiössä.
Helsingin kaupunginmuseo tuo pintaan sateenkaarisiirtolaisten kokemuksia12.11.2024 09:00:00 EET | Tiedote
Helsingin kaupunginmuseo tuo esiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kokemuksia näyttelyssä, joka kertoo Itämeren alueen sateenkaarisiirtolaisuudesta 1960-luvulta nykyhetkeen.
Ponttonisilta Kaivopuiston edustalta Uunisaareen asennetaan 15.11.8.11.2024 08:39:41 EET | Tiedote
Merisataman rannassa Ehrenströmintien ja Pohjoisen Uunisaaren välilnen kävelyponttonisilta asennetaan paikoilleen perjantaina 15. marraskuuta 2024. Ponttonisilta on ulkoilijoiden käytössä maanantaihin 14 huhtikuuta 2025 asti. Silta poistetaan jäätilanteen niin salliessa tiistaina 15.4.2025.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum