Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry

Medborgarna stöder inte exportmodellen – endast 26 procent understöder lagen

Dela

Regeringens föreslagna exportmodell får inte medborgarnas stöd. Enligt Aula Researchs undersökning understöder bara 26 procent av finländarna lagen. I stället vill man behålla möjligheten att korrigera lärarnas löneutveckling i förhållande till exportbranscherna.

Exportmodellen som regeringen driver framåt får inte stöd bland medborgarna. I en undersökning som Aula Research genomförde i oktober uppgav endast 26 procent av svarandena att de understöder regeringens lagförslag om en exportmodell där exportbranscherna sätter tak för löneförhöjningarna i alla branscher. Ämnet är bekant för svarandena, vilket ger mer tyngd åt undersökningsresultatet. Endast 13 procent uppger att de inte känner till frågan.

Finländarna anser att exportbranschernas konkurrenskraft bör främjas på andra sätt än genom att försämra lärarnas löneutveckling. Hela 72 procent av svarandena anser att lärarnas löneutveckling inte får försämras genom att hänvisa till exportsektorns konkurrenskraft och den samhällsekonomiska hållbarheten. Endast 18 procent är positivt inställda till en försämring.

– Man löser varken utmaningarna med exportbranschernas konkurrenskraft eller den offentliga ekonomin med en lagstadgad exportmodell. Däremot minskar lagen väsentligt lärar- och forskningsarbetets dragningskraft och uppskattning. Det har vi inte råd med i Finland, då hela vår framgång bygger på utbildning och kompetens, säger OAJ:s ordförande Katarina Murto.

– Folket är helt klart av samma åsikt som OAJ om att det inte är förnuftigt av regeringen att lagstiftningsvägen ingripa i löneförhandlingarna. Om lagen går igenom, går vi tyvärr mot löneval och förberedelser har redan inletts för det här, konstaterar Murto.

När det gäller lärarnas löneutveckling har finländarna en tydlig åsikt: det måste vara möjligt att korrigera löneskillnaderna i förhållande till exportsektorn. Nästan 60 procent (58 %) anser att sådana lönejusteringar ska vara genomförbara. Endast drygt tio procent (12 %) stödjer regeringens mål att betydligt försvåra korrigeringen av löneskillnader.

– Det är glädjande att finländarna förstår läraryrkets betydelse och de krav som ställs i arbetet och att man vill att lärarna har en rättvis löneutveckling. Vi kan absolut inte cementera lärarnas löneutveckling på en lägre nivå än exportsektorns, säger Murto.
Murto påminner att utbildningssektorn och den offentliga sektorn saknar de löneglidningar som finns i den privata sektorn och exportsektorn.

– Det måste också i fortsättningen vara möjligt att korrigera löneutvecklingen i utbildnings- och forskningssektorn som är sämre än löneutvecklingen i export- och privatsektorn, fortsätter Murto.

Undersökningen visar också att finländarna vill att riksmedlaren förblir opartisk och oberoende; endast 17 procent stödjer en lag som begränsar riksmedlarens medlingsbud. 

Murto betonar att lagen om exportmodellen begränsar avtalsfriheten.

– I och med lagen minskar arbetsgivarens intresse att förhandla avsevärt. Det är till och med troligt att arbetsgivarna allt oftare tar förhandlingarna till medlaren, i vetskap om att lagen är på arbetsgivarens sida. Utvecklingen av avtal försvåras också när siktet endast är inställt på att fastställa den allmänna linjen, konstaterar Murto.

Om undersökningen

  • Aula Research Oy genomförde enkätundersökningen på uppdrag av OAJ för att kartlägga medborgarnas inställning till den exportdrivna lönemodellen.
  • Undersökningens målgrupp var myndiga personer som bor på fastlandet.
  • Den elektroniska enkäten besvarades av 1503 personer den 17–28 oktober 2024.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Följ Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry

Ammattikorkeakoulujen työtehtävät ovat eriytymässä31.10.2024 10:00:00 EET | Tiedote

Ammattikorkeakoulujen opiskelijamäärä on kasvanut ja opetushenkilöstön määrä pienentynyt samalla, kun hallinnollinen työ ja kilpailu rahoituksesta ovat lisääntyneet. Ammattikorkeakoulujen henkilöstö kokee silti työnsä merkityksellisenä ja ammattikorkeakoulut hyvinä työpaikkoina. Tulokset selviävät 31.10. julkaistusta Haaga-Helia ammattikorkeakoulun ja Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n yhteisestä Kiviä ja keitaita 4.0 -tutkimusraportista.

”Olemme pettyneitä ja suivaantuneita” – miksi hallitus haluaa ajaa lakiesityksellään opettajat palkkakuoppaan?3.10.2024 14:08:33 EEST | Tiedote

Hallitus antoi tänään esityksensä eduskunnalle OAJ:n vastustamasta vientimallilaista. Lakimuutoksen tavoitteena on, että vientialat määrittävät palkankorotuskaton kaikille aloille. Koska hallitus haluaa puuttua palkkaneuvotteluihin, poliitikkojen on jatkossa otettava kantaa, mikä on oikea palkankorotustaso esimerkiksi opettajille, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto sanoo.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye