Aalto-yliopisto ja Etla vauhdittavat 5G- ja 6G-mobiiliteknologian tutkimusta
Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun CKIR-yksikkö ja Etla ovat käynnistäneet laajan Mobile is Global -tutkimushankkeen, jossa selvitetään geopolitiikan vaikutuksia Suomen 5G- ja 6G-ekosysteemiin. Business Finlandin rahoittama hanke avaa uusia mahdollisuuksia tulevaisuuden mobiiliviestintäverkkojen kehittämiselle ja käytölle.
Viimeistään Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa aloitti globalisaation uuden, kansainvälisen voimapolitiikan ohjaaman aikakauden. Kehitys on omiaan heikentämään Suomen kaltaisten pienten maiden asemaa maailmantaloudessa – erityisesti sektoreilla, joiden toiminta perustuu globaaleihin arvoketjuihin ja joilla geopoliittiset intohimot ovat kuumimmillaan.
Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun CKIR-yksikön (Center for Knowledge and Innovation Research) ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan Mobile is Global -hanke tutkii 5G- ja 6G-mobiiliverkkojen kehittämistä, rakentamista ja käyttöä uudessa, geopoliittisten ja geotaloudellisten intressien värittämässä maailmassa.
Mobiiliverkkojen tarjontaan liittyvät liiketoimintamahdollisuudet - ja erityisesti niiden kautta tulevat talous- ja muut yhteiskunnalliset hyödyt - ovat keskeinen osa Euroopan digitaalista tulevaisuutta. Ne ovat myös olennaisesti yhteydessä EU:n autonomia-, kasvu- ja turvallisuustavoitteisiin.
Hankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja Timo Ali-Vehmas on aiemmissa Nokia-rooleissaan ollut keskeisesti mukana 1G–4G mobiiliviestintäsukupolvien kehityksessä. Ali-Vehmas pohtii, miten aiempiin sukupolviin verrattuna 5G on nyt liiketoiminnan, sääntelyn ja teknologian näkökulmasta suuri epäjatkuvuus.
-Vaikka geopolitiikka vaikutti aiemmissakin sukupolvissa, niitä saatiin kehittää muut näkökulmat edellä. Epäjatkuvuudet ja erityisesti niiden yhteydet geopolitiikkaan ovat huonosti ymmärrettyjä ja juuri siksi pidän tätä hanketta merkittävänä Suomen ja Euroopan tulevaisuuden kannalta.
Murroksessa myös mahdollisuuksia
Aallon ja Etlan yhteistutkimus tarjoaa julkisille ja yksityisille päätöksentekijöille arvokasta tietoa toimista, joilla mobiili-infrastruktuurin kehitystä ja käyttöönottoa voidaan vauhdittaa. Hanketta rahoittaa Business Finland.
Tutkimushankkeen vastuullisena johtajana toimii tutkimusjohtaja Ilkka Lakaniemi. Hän johtaa Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun CKIR-yksikköä, jonka tehtävänä on toimia sillanrakentajana tutkimusmaailman parhaan osaamisen sekä Suomen elinkeinoelämän ja yhteiskunnan tarpeiden välillä. Lakaniemen mukaan murroksissa piilee usein myös mahdollisuuksia.
-Geopoliittinen murros globaalissa taloudessa nähdään usein vain uhkana. Oikein valmistautumalla ja käytettävissä olevien resurssien järkevällä suuntaamisella geopoliittinen murros on kuitenkin myös mahdollisuus. Nyt käynnistynyt CKIR-ETLA yhteishanke tuo esille tätä käynnissä olevaa työtä ja mahdollisuuksien valikoimaa, Aallon Lakaniemi huomauttaa.
Mikä on Suomen pelikirja?
Tutkimuksen Etlassa tehtävää osuutta vetävä tutkimusjohtaja Heli Koski on aiemmin tutkinut muun muassa mobiiliteknologioiden standardisointia.
-Etlan tutkimusosuudessa syvennymme muun muassa siihen, miten EU:n digisääntely ja innovaatiopolitiikka vaikuttavat 5G- ja 6G-teknologioiden kehitykseen Suomessa ja Euroopassa suhteessa Yhdysvaltoihin ja Kiinaan, Koski kertoo.
Mobile is global -tutkimus polkaistaan käyntiin tänään keskiviikkona 13. marraskuuta 2024, kun Etla ja Aalto-yliopisto järjestävät yhteisen kick-off-tapahtuman. Sen yhteydessä julkaistaan myös ensimmäinen englanninkielinen tutkimusraportti: 5G geotalouden aikakaudella – Mikä on Suomen pelikirja? Raportin valmistelua on koordinoinut Etlan tutkimusneuvonantaja Petri Rouvinen.
-Tarjoamme viitekehyksen, jonka avulla on helpompi ajatella Suomen kansallisia etuja mobiiliverkkojen tapauksessa. Tällöin myös geopoliittisesti motivoituneiden sisäisten ja ulkoisten uhkien ajattelu tulee helpommaksi, Rouvinen sanoo.
Rouvinen, Petri, Ali-Vehmas, Timo, Harakka, Timo, Hyvärinen, Nina, Koski, Heli, Kässi, Otto, Lakaniemi, Ilkka, Mäki, Denisa & Thorén, Kent (13.11.2024). ”5G in the Era of Geoeconomics: Playbook for Finland?” (ETLA Report No 152).
Raportti on ladattavissa Etlan verkkosivulta: https://pub.etla.fi/ETLA-Raportit-Reports-152.pdf
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Petri RouvinenTutkimusneuvonantaja, ETLA
Puh:050 367 3474petri.rouvinen@etla.fiKuvat
Linkit
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI
09 609 900
http://www.etla.fi
ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Muistutuskutsu medialle: Tekoälyn tuomat muutokset Suomen työmarkkinoilla 19.11.2024 klo 9:3013.11.2024 13:08:45 EET | Tiedote
Mikä osa Suomessa tehtävästä työstä on muuttumassa tekoälyn ajamana? Miten ChatGPT:n tulo on vaikuttanut Suomessa tehtävään työhön? Mitä on generatiivisen tekoälyn käyttö Suomen työelämässä?
Kutsu medialle:Tekoälyn tuomat muutokset Suomen työmarkkinoilla 19.11.2024 klo 9:3011.11.2024 14:45:07 EET | Tiedote
Mikä osa Suomessa tehtävästä työstä on muuttumassa tekoälyn ajamana? Miten ChatGPT:n tulo on vaikuttanut Suomessa tehtävään työhön? Mitä on generatiivisen tekoälyn käyttö Suomen työelämässä?
Etla: vaihtoehto Tilastokeskuksen ennusteelle – nettomaahanmuutto 24 0008.11.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Tilastokeskuksen väestöennusteen päivitys tapahtui poikkeuksellisen hankalassa tilanteessa kuluvana vuonna. Tuoreessa Etla Muistiossa on arvioitu uudelleen tilastollisen aikasarja-analyysin keinoin nettomaahanmuuttoa vuosina 1990–2023. Arvioksi saadaan 24 000 henkeä, mikä on selvästi matalampi kuin Tilastokeskuksen ennusteessa käytetty 40 000. Tästä syystä vaihtoehtoisen väestöennusteen tarve on ilmeinen, ja pitkän ajan maahanmuuton tasoksi tulisi valita 24 000.
Etla: Maahanmuutto Aasiasta Suomeen kasvussa – työ ja opiskelu vetävät tulijoita4.11.2024 00:01:00 EET | Tiedote
Maahanmuutto Aasiasta (pl. Lähi-Itä) Suomeen on kasvanut merkittävästi viime vuosina, käy ilmi Etlan tuoreesta selvityksestä. Aasiasta tulevilla oleskeluluvan perusteena on usein työ tai opiskelu, ja heidän työ- ja opiskeluperusteen yhteenlaskettu osuus on muihin maihin verrattuna korkea. Vuosina 2022 ja 2023 maahanmuuttajia tuli Suomeen aiempia vuosia merkittävästi enemmän. Tänä vuonna määrä supistunee viime vuodesta, mutta pysyy yhä huomattavan korkeana verrattuna aiempiin vuosiin.
Etla: osaajien maahanmuutto lisää tuottavuutta ja yritysten taloudellista menestymistä28.10.2024 00:01:00 EET | Tiedote
Tuoreen Etla Muistion mukaan osaajien maahanmuutolla on myönteisiä vaikutuksia paitsi yritysten taloudelliseen menestymiseen, myös tuottavuuteen ja innovaatioihin. Innovoinnissa maahanmuuttajakeksijöillä on jopa ratkaiseva rooli, ja he tuottavat merkittävän osan patenteista. Toisin kuin yleisesti pelätään, osaajien maahanmuutto ei keskimäärin vaikuta negatiivisesti syntyperäisten työntekijöiden työllisyyteen tai palkkoihin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme