Tuotekehityksen tiennäyttäjät -palkinnot jaettiin ensimmäistä kertaa – voittajaksi nousi tulevaisuuden kaupunkiasumisen kehittäjä
Tuotekehityksen tiennäyttäjät 2024 -palkinnot ja -kunniamaininnat on julkistettu Aalto-yliopiston Design Factoryssa. Pääpalkinnon sai KONE Veturi -projekti, joka kehittää tulevaisuuden kestävää kaupunkiasumista.
Aalto-yliopisto, Tekniikan Akateemiset TEK, Espoon kaupunki ja Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö ovat perustaneet uuden, jatkossa vuosittain jaettavan tuotekehityspalkinnon. Palkinnot jaettiin tiistaina ensimmäistä kertaa Design Factorylla Otaniemen kampuksella. Tarkoituksena on antaa tunnustusta inspiroiville kokeiluille ja teoille, jotka avaavat uudenlaisia mahdollisuuksia ja vaikuttavuutta tuotekehitykselle.
Elo-syyskuussa 2024 tehtyjen ehdotusten perusteella palkinnon perustajien sekä teollisuuden edustajista koostunut raati valitsi kaikkiaan neljä voittajaa ja kolme kunniamainintaa. Pääpalkinto määräytyi yleisöäänestyksellä raadin valitsemien voittajien joukosta. Tämä Ekman-palkinnoksi nimetty pääpalkinto meni tulevaisuuden kaupunkiasumisen yhteiskehittämisestä KONE Veturi -projektille.
Kolme muuta palkinnon saanutta olivat kestäviä pakkausmateriaaleja kehittävä Sulapac, kirurgista poraa kehittävä Surgify sekä hiilidioksidin talteenottoa, hyödyntämistä ja varastointia kehittävä Vaisala. Lisäksi tilaisuudessa jaettiin kunniamaininnat Metsolle, Nobody Engineeringille ja Streerpropille.
Aalto-yliopiston työelämäprofessori Pekka Pokela toteaa, että voittajat ja kunniamaininnat kuvastavat hienosti niin palkinnon kriteereitä vaikuttavasta käytäntöjen edelläkävijyydestä kuin tuotekehityksen laajaa kirjoakin.
”Mukana on pieniä ja suuria yrityksiä eri toimialoilta, joilla on laitteisto-, ohjelmisto- ja palvelutuotteita. Tehokas kehitys vaatii eri osa-alueiden näkemysten, ominaisuuksien ja ihmisten yhdistämistä”, Pokela sanoo.
Pääpalkinto on nimetty emeritusprofessori Kalevi ”Eetu” Ekmanin kunniaksi. Palkinto kunnioittaa Ekmanin uraa, intohimoa ja omistautumista tuotekehityksen koulutuksen ja tutkimuksen kehittämiseen sekä koko Design Factory -konseptin perustamiseen.
”Suomen kaltaisessa suhteellisen pienessä ja avoimessa taloudessa tuotekehitys tarvitsee maailmanluokan osaamista ja yhteistyötä. Olemme ylpeitä voidessamme nostaa esiin näiden uusien palkintojen kautta paitsi syntyneitä innovaatioita, myös niiden takana olevia tuotekehityskäytäntöjä ja ihmisiä”, kiittelee Design Factoryn johtaja, apulaisprofessori Tua Björklund.
Palkinnot ja kunniamaininnat jakoivat Tuotekehityksen tiennäyttäjät -raati, tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala, Aalto-yliopiston rehtori Ilkka Niemelä ja Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiön hallituksen puheenjohtaja Aaro Cantell.
Vuoden 2024 Tuotekehityksen tiennäyttäjät -voittajat
KONE Veturi -projekti – tulevaisuuden kaupunkiasumisen yhteiskehittäminen (Ekman-palkinnon voittaja)
Sulapac – Kestävien pakkausmateriaalien kehittäminen vahvan osaamisen ja vision avulla
Surgify – Halo-kirurgisen poran kehittäminen tehokkaan yhteistyön kautta
Vaisala – Hiilidioksidin talteenotto-, hyödyntämis- ja varastointilaitteen (CCUS) ketterä kehitys
Kunniamaininnat myönnettiin Metson raudan suorapelkistysuunin modulaariselle kehitykselle, olemassa olevien laitteiston ja infrastruktuurin tehokkaasta hyödyntämisestä Nobody Engineeringin ohjelmistoalustassa energiatehokkaiden rakennusten kehittämisessä sekä Steerpropin propulsiojärjestelmän ketterälle, asiakaskeskeiselle kehitykselle.
Lisätietoja kaikista voittajista ja kunniamainituista löytyy osoitteesta adf.fi/award.
Avainsanat
Kuvat
Linkit
Tietoa julkaisijasta
Aalto-yliopistossa tiede ja taide kohtaavat tekniikan ja talouden. Rakennamme kestävää tulevaisuutta saavuttamalla läpimurtoja avainalueillamme ja niiden yhtymäkohdissa. Samalla innostamme tulevaisuuden muutoksentekijöitä ja luomme ratkaisuja maailman suuriin haasteisiin. Yliopistoyhteisöömme kuuluu noin 13 000 opiskelijaa ja yli 4 500 työntekijää, joista 400 on professoreita. Kampuksemme sijaitsee Espoon Otaniemessä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aalto-yliopisto
Tutkijoille läpimurto: Fotoniset aikakiteet voivat muuttaa valon käyttöä ja hallintaa12.11.2024 14:00:00 EET | Tiedote
Uusi tutkimustulos voi lähitulevaisuudessa parantaa merkittävästi esimerkiksi lasereita, antureita ja optista tietojenkäsittelyä.
Fyysikot löysivät mullistavan uuden tavan välittää suuria tietomääriä laservalon avulla11.11.2024 08:30:00 EET | Tiedote
Valon ja sähkömagneettisten kenttien hallintaan pienissä valohurrikaaneissa keskittyvän tutkimuksen tulos voisi moninkertaistaa optisten kaapelien kautta kuljetettavan tiedon määrää.
Miehet, ruotsinkieliset ja maisterin tutkinnon suorittaneet omistavat eniten listaamattomien yritysten osakkeita5.11.2024 14:15:00 EET | Tiedote
Ensimmäisessä kattavassa selvityksessä suomalaisten henkilöomisteisten listaamattomien osakeyhtiöiden omistajista selvisi muun muassa se, että vain kolme prosenttia väestöstä omistaa näiden yhtiöiden osakkeita.
EMB 4.11. klo 22: Vauraiden maiden naudanlihan tuotannon maltillisella vähennyksellä olisi valtavat ilmastohyödyt – vastaa kolmen vuoden globaaleja fossiilisia päästöjä4.11.2024 22:00:00 EET | Tiedote
Uusi tutkimus osoittaa, että metsien uudelleenkasvatus sellaisilla laidunmailla, jotka ovat aiemmin olleet metsiä, auttaisi saavuttamaan merkittäviä ilmastohyötyjä ilman tarvetta suurille muutoksille globaalissa ruokajärjestelmässä.
Ammoniakista uusi vihreä energiaratkaisu? Tutkimusprojekti sai miljoonarahoituksen23.10.2024 10:01:00 EEST | Tiedote
Ammoniakista povataan teollisuuteen vihreän vedyn varastointimenetelmää ja merenkulkuun puhdasta polttoainevaihtoehtoa. Sen käyttöön liittyy kuitenkin monia kysymyksiä, joita selvitetään yliopistojen ja teollisuuden yhteisessä tutkimushankkeessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme