Hybridityömalli-opas haastaa kokeilemaan uudenlaisia tapoja johtaa ja organisoida työtä
Puhe hybridityöstä latistuu usein keskusteluksi työntekijöiden sijoittumisesta kotiin tai toimistolle. Hybridityössä on kuitenkin kyse uudenlaisista tavoista johtaa ja organisoida työtä. Organisaatiot ovat erilaisia, ja tarjolla ei ole yhtä kaikille sopivaa hybridityömallia. Tuore Hybridityömalli menestystekijänä -opas laajentaa näkökulman uudenlaisiin työkäytäntöihin, työaikamalleihin, vuorovaikutuksen muotoihin sekä työtila- ja teknologiaratkaisuihin.
Työterveyslaitoksen mediatiedote 13.11.2024
Tuore Hybridityömalli menestystekijänä -opas väittää, että hybridityömalli on merkittävä digitalisaation mahdollistama työelämäinnovaatio. Siitä voi hyvin johdettuna muodostua menestystekijä monenlaisille organisaatioille ja yhteisöille.
– Hybridityö pakottaa kehittämään johtamiskäytäntöjä, toimintatapoja ja uusia innovatiivisia tapoja hyödyntää teknologioita. Se voi tuntua haastavalta, mutta tarvitsemme suomalaisessa työelämässä uudenlaista ajattelua menestyäksemme kansainvälisessä kilpailussa, sanoo tutkimusprofessori Tuomo Alasoini Työterveyslaitoksesta.
– Taakse päin katsomalla ei yksikään organisaatio löydä menestyksen avaimia. Hybridityön kautta voimme luoda näkökulmia uusiin innovaatioihin ja työelämän kehittämiseen, Tuomo Alasoini lisää.
Oma strategia hybridityön johtamiseen
Organisaatiot ovat erilaisia, ja tarjolla ei ole yhtä kaikille sopivaa hybridityömallia. Hybridityön johtamiseen tulisi kullakin organisaatiolla kuitenkin olla oma strategiansa. Sen keskeisimmät kysymykset ovat:
- Lähityön määrä: Tarvitaanko lähityötä vähintään jokin tietty määrä vai onko sillä mitään merkitystä?
- Uudet työnteon tavat: Rakentuvatko työnteon tavat johdon ohjauksella vai itseohjautuvasti?
– Työtä kannattaa tarkastella erilaisten työtehtävien kannalta. Joskus tehtävä voi olla tarkoituksenmukaisinta tehdä etänä. Hybridityö voi olla myös työntekijälle mieluisinta, vaikka se vaatiikin häneltä itseohjautuvuutta ja uudenlaista vastuunkantoa, sanoo erikoistutkija Marja Känsälä Työterveyslaitoksesta.
– Työntekijälle hybridityö on luonut ihan uudenlaisia mahdollisuuksia työn tuunaamisen lisäksi myös oman elämän tuunaamiseen. Tämä näkyy tutkimuksissakin työhyvinvoinnin kasvuna. Kun kilpailu osaavasta työvoimasta tulevaisuudessa kiristyy, on hybridityö yksi houkutustekijä, Marja Känsälä jatkaa.
Toimistosta pitää syntyä hyvä kokemus
Kun työnantajan tilat mahdollistavat sujuvan työskentelyn ja vuorovaikutuksen, ne voivat vahvistaa tuloksellisuutta ja hyvinvointia sekä houkutella lähityöhön.
– Toimiston tulee tukea erilaisia työn teon tarpeita, ja työskentelyn siellä pitää olla sujuvaa. Toimistolla työskentelystä pitää syntyä työntekijälle myönteinen kokemus riippumatta siitä, kuinka usein sinne tullaan. Sujuvuus tuo lisäarvoa lähityöhön, ja hyvä kokemus kannustaa toimistolle uudelleen, summaa vanhempi asiantuntija Suvi Hirvonen.
Toimisto on fyysisen tilan lisäksi sosiaalinen ja kulttuurinen tila. Nämä eri funktiot tulisi hybridityössä saada yhdistetyksi keskenään mahdollisimman hyvin toimivaksi kokonaisuudeksi.
Tutustu oppaaseen
- Hybridityömalli menestystekijänä. Opas hybridityön mahdollisuuksiin ja haasteisiin on ladattavissa Työterveyslaitoksen verkkopalvelun Etätyö, hybridityö ja monipaikkainen työ -teemasivulta
- Opas perustuu Työterveyslaitoksen toteuttaman ja Työsuojelurahaston vuosina 2023–2024 rahoittaman Miksi tulla toimistolle? -tutkimusprojektin tuloksiin.
- Projekti toteutettiin yhteistyössä työmarkkinajärjestöjen ja viiden projektiin osallistuneen yritys- ja kaupunkiorganisaation kanssa. Projektissa haastateltiin lähes sata hybridityötä tekevää henkilöä, tehtiin organisaatiokohtaisia kyselyjä, analysoitiin organisaatioiden toimitiloja ja järjestettiin yhteisiä kehittämistyöpajoja.
Lisätietoja
- Tuomo Alasoini, tutkimusprofessori, Työterveyslaitos, tuomo.alasoini@ttl.fi, puh. 050 564 6140
- Marja Känsälä, erikoistutkija, Työterveyslaitos, marja.kansala@ttl.fi, puh. 043 824 9511
- Suvi Hirvonen, vanhempi asiantuntija, Työterveyslaitos, suvi.hirvonen@ttl.fi, puh. 050 535 3851
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juha Hietanenmediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Puh:+358504773267juha.hietanen@ttl.fiPäivi LehtomurtoviestintäpäällikköTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Puh:+358504156309paivi.lehtomurto@ttl.fiLinkit
Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin asiantuntija, joka tutkii, palvelee ja vaikuttaa.
Kehitämme asiakkaidemme kanssa hyviä työyhteisöjä ja turvallisia työympäristöjä sekä tuemme työntekijöiden työkykyä. Asiakkaitamme ovat työpaikat, päättäjät, kansalaiset, työterveysyksiköt sekä muut työhyvinvointia kehittävät organisaatiot.
Visiomme on ”Hyvinvointia työstä”, sillä terveellinen, turvallinen ja mielekäs työ luo hyvinvointia. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Henkilöstön määrä on noin 500.
Lisätietoja:
Medialle-sivulta löydät asiantuntijoiden yhteystiedot, mediakalenterin ja aiemmat tiedotteemme.
Tilaa uutiskirjeemme suoraan sähköpostiisi.
X: @tyoterveys (fi), @FIOH (en)
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Työterveyslaitos
MEDIAKUTSU 10.12.2024 KLO 9.00: Työterveyslaitoksen Kunta10-tutkimustietoa isojen muutosten jäljiltä21.11.2024 10:15:53 EET | Kutsu
Tervetuloa tutustumaan Työterveyslaitoksen Kunta10-tutkimuksen tuoreisiin tuloksiin mediainfossa tiistaina 10.12.2024 klo 9-10. Uusin seurantatutkimus kertoo työolojen ja työhyvinvoinnin kehittymisen kunta-alalla koronapandemian ja sote-uudistuksen jälkeen. Mediainfo järjestetään ilmoittautuneille etäyhteyksin.
Työsuojelupäivillä 14.–15.1.2025 otetaan lähtölaukaus turvallisempaan digityöhön19.11.2024 12:38:20 EET | Kutsu
Työsuojelupäivillä syvennytään siihen, miten teknologisilla ratkaisuilla voidaan parantaa työterveyttä ja työturvallisuutta. Tampere-talossa kuullaan tammikuussa ajankohtaisia puheenvuoroja ja käytännönläheisiä esimerkkejä työpaikoilta sekä käydään yhteistä keskustelua. Työterveyslaitos kutsuu työsuojelun parissa työskentelevät ja teemoista kiinnostuneet päivittämään tietonsa ajankohtaisaiheista.
Työpuntari-rekommendationer: Inom social- och hälsovårdsbranschen måste arbetstagarna själva involveras starkt i utvecklingsarbetet14.11.2024 08:30:00 EET | Pressmeddelande
I välfärdsområdena behövs ett flertal åtgärder för att förbättra social- och hälsovårdssektorns dragkraft och hållkraft. Arbetshälsoinstitutets Työpuntari har publicerat rekommendationer i tre punkter för välfärdsområden. I rekommendationerna betonas behovet av att förnya metoderna för utveckling av arbetet och att i större utsträckning koncentrera utvecklingsarbetet till arbetsenheterna.
Työpuntari-suositukset: Sote-alalla työntekijät on itse saatava kehitystyöhön vahvasti mukaan14.11.2024 08:30:00 EET | Tiedote
Hyvinvointialueilla tarvitaan lukuisia toimia sote-alan veto- ja pitovoiman parantamiseksi. Työterveyslaitoksen Työpuntarissa on julkaistu kolmen kohdan suositukset hyvinvointialueille. Suosituksissa tähdennetään tarvetta uudistaa työn kehittämisen tapoja ja kehittämistyön keskittämistä nykyistä enemmän työyksiköihin.
Työpuntari recommendations: Employees in the social welfare and health care sector must be closely involved in development work14.11.2024 08:30:00 EET | Press release
Tähän Numerous measures are needed in the wellbeing services counties to improve the attractiveness and retention of the social welfare and health care sector. Three recommendations for wellbeing services counties were published in the Finnish Institute of Occupational Health’s Työpuntari. The recommendations highlight the need to reform work development and to focus development more on work units.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme