Yrityksillä on odotuksia TE-palvelujen uudistukselta
Turun kauppakamari kysyi viimeisimmässä Varsinais-Suomen kilpailukyky -kyselyssään yrityksiltä odotuksia ensi vuoden alusta voimaan tulevaa TE-palveluiden uudistusta kohtaan. Uudistuksen myötä työvoimapalvelut siirtyvät TE-toimistolta paikallistasolle. Varsinais-Suomeen on tulossa Turun ja Salon työllisyysalueet. Turun työllisyysalueeseen kuuluu 23 kuntaa ja Salon alueeseen neljä.

Muutoksen myötä palvelut tuodaan lähemmäs asiakkaita. Tavoitteena on edistää työntekijöiden nopeaa työllistymistä sekä lisätä työ- ja elinkeinopalvelujen tuottavuutta, saatavuutta, vaikuttavuutta ja monipuolisuutta. Seudun yritykset toivovat uudistukselta muun muassa avointa ja selkeää yhteistyötä.
”Työllisyys on aina ollut kunnille tärkeää kuntalaisten hyvinvoinnin ja alueen elinvoiman vuoksi. Jatkossa siitä tulee entistä tärkeämpää myös kuntatalouden kannalta, kun kuntien maksuosuus työttömyysturvasta kasvaa uuden rahoitusmallin myötä,” toteaa työllisyysaluejohtaja Pipa Turvanen Turun kaupungilta.
Yhteistyö ja viestintä odotusten kärjessä
”Varsinais-Suomen kilpailukyky -kyselystä käy ilmi, että TE-palveluiden uudistuksen myötä yritykset odottavat työvoimapalveluilta säännöllistä, selkeää ja avointa yhteistyötä, tiedottamista ja viestintää. Tärkeäksi koettiin, että toimialojen ja yritysten tulevia työvoima- ja osaamistarpeita ennakoidaan ja niihin varaudutaan. Tämän mahdollistamiseksi toivottiin muun muassa kyselyitä, omia yhteyshenkilöitä, neuvottelukuntia ja tapaamisia”, toteaa kyselyn perusteella Turun kauppakamarin osaamisasioiden asiantuntija, osaamisasiat Satu Lindén.
Työ- ja elinkeinoministeriön syyskuun työllisyyskatsauksesta käy ilmi, että viime vuosien heikohko talousjakso näkyy työllisyyttä kuvaavissa luvuissa. Vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna työttömiä työnhakijoita on aiempaa enemmän ja samaan aikaan uusia avoimia työpaikkoja on tarjolla aiempaa vähemmän. Varsinais-Suomen kilpailukyky -kyselyssä tämä näkyy siten, että yritykset eivät koe työvoiman saatavuutta yhtä suurena haasteena kuin aiemmin. Vain 28 prosenttia vastanneista koki työvoiman saatavuuden ongelmaksi, kun luku vielä vuotta aiemmin oli 41 prosenttia ja vuonna 2022 jopa 51 prosenttia.
Osa yrityksistä kokee kuitenkin edelleen haasteita työvoiman saatavuudessa, vaikka työttömien työnhakijoiden määrä kasvaa. Kohtaanto-ongelma kuvaa tilannetta, jossa työnhakijoiden osaaminen ei vastaa työelämän osaamistarpeita. Pulaa on siis oikeanlaisesta osaamisesta.
Jatkuva oppiminen tärkeässä roolissa
Varsinais-Suomen kilpailukyky -kyselyssä yrityksiltä kysyttiin, miten pystyttäisiin vaikuttamaan siihen, että työvoiman tarjonta vastaisi paremmin heidän tarpeitaan.
”Maailman muuttuessa yhä kiihtyvää vauhtia, nousee sekä määrällinen että laadullinen ennakointiosaaminen koulutusten sisältöjen suunnittelussa yhä tärkeämmäksi. Oppilaitosten ja yrityselämän tiiviimpää yhteistyötä esitettiin tähän yhdeksi ratkaisuksi. Yleisten työelämätaitojen, vastuunkannon ja motivaation edistämisen lisäksi yritykset toivoivat tiettyihin toimialoihin ja tehtäviin linkittyviä tarkempia osaamisia. Osaamisen ylläpitämisen näkökulmasta vastauksissa korostettiin kattavaa jatkuvan oppimisen tarjontaa, erityisesti erilaisia lyhyt- ja täsmäkoulutuksia pidempien tutkintojen sijaan”, luettelee Lindén.
“Se, että pystymme ratkaisemaan kohtaanto-ongelman ja tarjoamaan työikäiselle väestölle työpaikkoja, on monella tavalla tärkeää. Yhteiskunnalle ja kunnille työikäisen väestön työssä käyminen tarkoittaa verotuloja erilaisten työttömyyskorvausten maksamisen sijaan, yrityksille osaava työvoima mahdollistaa kasvun ja kysyntään vastaamisen, yksilöille työ tarkoittaa parhaimmillaan hyvinvointia, kokemusta merkityksellisyydestä sekä yhteisöön kuulumista,” toteaa Lindén.
Varsinais-Suomen kilpailukyky -kyselyyn vastasi kesäkuussa 191 yritysjohtajaa Turun kauppakamarin jäsenyrityksistä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Satu LindénAsiantuntija, osaamisasiatTurun kauppakamari
Puh:041 530 3000satu.linden@kauppakamari.fiTurun kauppakamari on Varsinais-Suomen alueella elinkeinoelämän edunvalvojana, kouluttajana ja asiantuntijana toimiva organisaatio. Kauppakamari on linkki yritysten ja julkisten päättäjien välillä, ja sen toiminta perustuu kauppakamarilakiin ja vapaaehtoiseen jäsenyyteen. Turun kauppakamari on perustettu vuonna 1917, ja se on yksi Pohjoismaiden suurimmista kauppakamareista.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Turun kauppakamari
Kauppakamarit: Hoitoon on päästävä – sotekustannukset läpinäkyviksi4.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Sote-palveluiden uudistamiseen tarvitaan uusi vaihe: hyvinvointialueiden tuottavuutta on parannettava keskittymällä vahvemmin toimintatapojen muuttamiseen. Hoitoon on päästävä ja se onnistuu parhaiten, kun hyvinvointialue toimii yhteistyössä alueen yritysten kanssa sote-palveluiden tuottamisessa. Kustannustehokkuuden perusedellytys on kustannusten läpinäkyvyyden lisääminen.
Kansainvälinen kilpailukykyinen väyläverkosto7.3.2025 08:03:00 EET | Tiedote
Turun kauppakamari toivoo jättämässään Liikenne 12 -lausunnossaan vahvempaa elinkeinoelämän ja tavaraliikenteen näkökulmaa sekä painotusta kansainväliseen saavutettavuuteen, erityisesti länsiyhteyksiin. ”Elinkeinoelämän tarpeet liikenneinfralle ja –palveluille tulisi nostaa painokkaammin esiin Liikenne 12 -suunnitelman tavoitteissa esimerkiksi nostamalla Suomen logistinen kilpailukyky suunnitelman päätavoitteisiin”, arvioi Turun kauppakamarin vaikuttamispäällikkö Krista Ahonen. Liikenne 12-suunnitelma on 12-vuotinen strateginen dokumentti, jossa käsitellään koko Suomen liikennejärjestelmää valtakunnallisella tasolla kaikissa väylämuodoissa.
Kerttulin lukiolle ICT-teko-tunnustus6.3.2025 11:00:00 EET | Tiedote
Turun kauppakamarin ICT-teko-tunnustus myönnettiin tänä vuonna Kerttulin ICT-lukiolle. Turussa sijaitseva lukio on Suomen ainoa ICT-alan erityislukio. ICT-valiokunnan myöntämä vuosittainen tunnustus jaettiin alan seminaarissa 6. maaliskuuta.
Tekoälyn hyödyntäminen karkaa yhä useammalla yrityksellä tulevaisuuteen6.3.2025 00:01:00 EET | Tiedote
”Tällä hetkellä varsinaissuomalaisissa yrityksissä hyödynnetään eniten tekoälyn kielimalleja henkilökohtaisissa työtehtävissä, kuten tiedon hakemisessa verkosta tai sähköposteista. Tekoälyllä luodaan ja muokataan tekstisisältöjä tai käännetään tekstiä kieleltä toiselle. Jotkut yritykset luovat markkinointitarpeisiinsa myös grafiikkaa. Yhteistä on se, että valtaosa käytöstä kohdistuu yksilön työtehtäviin”, sanoo Turun kauppakamarin ICT-valiokunnan puheenjohtaja ja Lounea Yritysratkaisut Oy:n toimitusjohtaja Petri Syväjärvi.
Varsinaissuomalaisten yritysten TKI-investointien suurimmat pullonkaulat ovat taloustilanne, rahoitus ja kasvuhalukkuuden puute30.1.2025 00:01:00 EET | Tiedote
Turun kauppakamarin jäsenkyselyn tuoreet luvut tammikuulta antavat viitteitä hienoisista kasvuodotuksista TKI-investointeihin. Varsinaissuomalaisten yritysten tutkimus- ja kehittämisinvestointeja selvittäneeseen kyselyyn vastasi 119 jäsenyritystä. Vastaajista suurin joukko on teollisuuden alan yrityksiä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme