Vartiokylän ja Oulunkylän uudet julkiset taideteokset tuovat iloa ja inspiraatiota lapsille
Helsinkiläisiin oppilaitoksiin on valmistunut kaksi uutta HAM Helsingin taidemuseon kuratoimaa prosenttiperiaatteella rahoitettua julkisen taiteen teosta. Annu Vertanen suunnitteli teoksen Matka ääriin Päiväkoti Vaapukkaan Vartiokylään ja Arja Kärkkäinen Kuunkantajan Oulunkylän ala-asteelle.
Annu Vertanen: Matka ääriin, 2023
Annu Vertasen teos Matka ääriin on avaruudellinen kokonaisuus, jossa erilaiset mittakaavat yhdistyvät. Teoksen teräksiset, emalipinnoitteiset ympyrät levittäytyvät ryppäinä Päiväkoti Vaapukan liikuntasalin seinille. Osaan ympyröistä on siirretty valokuvia sekä Vertasen alun perin puupiirroksina toteuttamia kuva-aiheita. Kokonaisuuteen kuuluu lisäksi kaksi grafiikan vedosta henkilökunnan tiloissa.
Teos luo tilaa vaellella ja ihmetellä luonnon ja luonnontieteiden äärellä. Kasvien ja solujen rakenteet, kuu ja avaruus, värit sekä vanhojen tiedekirjojen geometriset kaavat yhdistyvät teoksen kuvamaailmassa. Teos tuo näkyväksi geometrista säännönmukaisuutta, jota löytyy niin soluista, sammalen kasvusta kuin planeettojen kiertoradoista. Teoksen ympyrän muodot toistuvat salin lattian pelikentän viivoissa, katon valaisimissa sekä muissa päiväkodin aulatiloissa. Vartiokylässä sijaitsevan päiväkodin uudisrakennuksen on suunnitellut arkkitehtitoimisto A-Konsultit Oy.
Professori ja kuvataiteilija Annu Vertanen (s. 1960) tunnetaan taidegraafisen ilmaisun monipuolisena kehittäjänä ja laajentajana. Hänelle myönnettiin kuvataiteen valtionpalkinto vuonna 2014. Vertanen on toiminut pitkäaikaisesti opetustehtävissä muun muassa Tukholman kuninkaallisessa taidekorkeakoulussa, Yhdysvalloissa Virginian ja Wyomingin yliopistoissa, Aalto-ylipistossa, sekä nykyisin Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa.
Arja Kärkkäinen: Kuunkantaja, 2024
Arja Kärkkäisen teos Kuunkantaja hallitsee Oulunkylän ala-asteen laajennusosan aulaa. Suuren kuvakudoksen parina seinällä on kuuta muistuttava, maalattu syvennys. Teoksen nimi viittaa kuun mystiseen ja romanttiseen tavoittamattomuuteen.
Teoksessa valon ja varjon olemukset sekoittuvat leikkisästi. Kuvakudoksen kaarimainen hahmo kantaa kainalossaan kuun valoa. Valokeilan sijasta kuu heittää maahan varjon, ja kaarihahmosta syntyvän vaalean varjon voi nähdä myös valona. Lempeällä tavalla surrealistinen teos on saanut vaikutteita erityisesti italialaisen taidemaalarin Giorgio de Chiricon (1888–1978) maalauksista. Kuvakudos on toteutettu jacquard-tekniikalla. Kärkkäisen alun perin puuväreillä luonnostelema piirrosjälki on kuvakudoksessa muuntunut lankojen leikiksi, jossa värit sekoittuvat kaukaa katsoessa uusiksi väreiksi ja väreileväksi pinnaksi.
Arja Kärkkäinen (s. 1986) asuu Helsingissä ja työskentelee Mustiossa. Hän on valmistunut Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta kuvataiteen maisteriksi ja julkisen taiteen erityisasiantuntijaksi, sekä Lahden Muotoiluinstituutista vaatesuunnittelijaksi. Kärkkäinen työskentelee pääasiallisesti kuvanveiston parissa, mutta monialaisuus ja laaja tekniikoiden kirjo on oleellinen osa hänen työskentelyään. Kärkkäisen teoksissa toistuvat yhteiskunnalliset teemat kuten osallisuus sekä yhteiskunnan sisäiset ja ihmisten väliset sanattomat sopimukset.
Teokset on rahoitettu taiteen prosenttiperiaatteen avulla: Helsingin kaupungin uudis- tai korjausrakentamiskohteiden budjetista on varattu osuus uuden julkisen taiteen toteuttamiseen. HAM Helsingin taidemuseo toimii teoshankkeissa taideasiantuntijana ja teokset liitetään osaksi Helsingin kaupungin taidekokoelmaa, jota HAM hallinnoi ja kuratoi. Prosenttiperiaatteen avulla toteutettuja teoksia kuuluu kokoelmaan jo yli 200.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
kuraattori Miina Pohjolainen
HAM Helsingin taidemuseo
puh. 040 571 5307, miina.pohjolainen@hamhelsinki.fi
julkisen taiteen päällikkö Taru Tappola
HAM Helsingin taidemuseo
puh. 050 526 1496, taru.tappola@hamhelsinki.fi
Kuvat
Linkit
HAM Helsingin taidemuseo hoitaa, kartuttaa ja kuratoi helsinkiläisten omasta taidekokoelmaa, johon kuuluu yli 10 000 teosta, mukaan lukien kaupungin julkiset taideteokset. Tennispalatsiin keskittyvissä kotimaisissa ja kansainvälisissä näyttelyissään HAM tuo esille modernia taidetta ja nykytaidetta. HAM vastaa myös nykytaidetapahtuma Helsinki Biennaalin kuratoinnista ja tuotannosta. Vuoden 2023 alusta HAM on toiminut Helsingin kaupunkikonserniin kuuluvana säätiönä.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HAM Helsingin taidemuseo
Taru Happonen: Taxidermy Surfaces, HAM galleriet 9.11.2024–12.1.202530.10.2024 07:00:00 EET | Pressmeddelande
I sin utställning i HAM galleriet granskar Taru Happonen den komplexa och ständigt föränderliga världen i en kosmisk skala och på mikrosopiskt nära håll. I verken möts science fiction och element ur den verkliga världen.
Taru Happonen: Taxidermy Surfaces, HAM galleria 9.11.2024–12.1.202530.10.2024 07:00:00 EET | Tiedote
Näyttelyssään HAM galleriassa Taru Happonen tarkastelee kompleksista ja jatkuvasti muutoksessa olevaa maailmaa kosmisesta mittakaavasta ja mikroskooppisen läheltä. Teoksissa kohtaavat scifi ja todellisen maailman elementit.
Taru Happonen: Taxidermy Surfaces, HAM gallery 9.11.2024–12.1.202530.10.2024 07:00:00 EET | Press release
In her exhibition at HAM gallery, artist Taru Happonen explores a complex, ever-changing world from both a cosmic and microscopic perspective, blending sci-fi and real-world elements.
Rumba återvänder till Gräsviken – Konservering av bronsskulpturen på Kejsarinnans sten25.10.2024 12:00:00 EEST | Pressmeddelande
Gräsvikens landmärke kommer på plats igen och restaureringen av Helsingfors äldsta offentliga konstverk kulminerar.
Rumba palaa Ruoholahteen – Keisarinnankiven pronssinen osa konservoidaan25.10.2024 12:00:00 EEST | Tiedote
Ruoholahden maamerkki palaa paikoilleen ja Helsingin vanhimman julkisen taideteoksen kunnostusprojekti huipentuu.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme