Antibioottiresistenssi voi yllättää matkailijan – vältä ikävät tuliaiset
Antibioottiresistenssi on nopeasti kasvava uhka. Antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit ovat maailmalla yleisiä ja leviävät helposti matkailijoiden mukana myös Suomeen.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea muistuttavat ulkomaille matkaavia huolehtimaan hyvästä käsi- ja ruokahygieniasta sekä vastuullisesta antibioottien käytöstä.
Antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit ovat muualla maailmassa yleisempiä kuin Suomessa ja kaukomaille matkustaessa saattaa helposti saada resistenssin bakteerin esimerkiksi vedestä tai ruuasta.
"Antibioottiresistenssi lisääntyy nopeimmin trooppisella vyöhykkeellä ja köyhillä alueilla, joissa väestön tiheys on suuri, hygieniassa on puutteita ja antibiootteja käytetään paljon. Tropiikin matkan jälkeen 20–70 prosenttia matkailijoista kantaa moniresistenttejä bakteereja kuten ESBL-bakteereja, joille on kehittynyt vastustuskyky keskeisille hoidossa käytettäville antibiooteille", sanoo THL:n johtava asiantuntija Jari Jalava.
Antibioottiresistenssi kuormittaa myös terveydenhuoltoa. EU:ssa noin 75 prosenttia resistenssin aiheuttamasta tautitaakasta liittyy hoitolaitoksiin. Tautitaakka tarkoittaa lisääntynyttä kuolleisuutta, menetettyjä terveitä elinvuosia, pidentyneitä hoitojaksoja mutta antibioottiresistenssi lisää myös terveydenhuollon kustannuksia.
Lisääntyessään antibioottiresistenssi vaarantaa modernin terveydenhuollon. Tällöin tavalliset infektiot voivat olla ihmiselle kohtalokkaita.
Miten matkalla kannattaa toimia?
Matkailija voi omalla toiminnallaan turvata onnistunutta matkaa.
Ennen matkaa
- Huolehdi rokotussuojasta ajoissa ennen matkaa.
- Lähde matkalle terveenä.
Matkalla
- Huolehdi käsihygieniasta.
- Juo vain pullotettua vettä. Suosi kypsennettyä ruokaa. Kuori hedelmät ja vihannekset.
- Ihaile vieraita eläimiä etäältä, älä koske niihin tai ruoki niitä.
- Jos sairastut, mene lääkäriin. Älä osta antibiootteja ilman reseptiä.
Matkan jälkeen
- Jos sairastut matkan jälkeen, muista kertoa matkastasi Suomen terveydenhuollossa.
Euroopan antibioottipäivää vietetään 18. marraskuuta
Marraskuun 18. päivänä vietetään Euroopan antibioottipäivää, joka käynnistää samalla koko viikon mittaisen Maailman terveysjärjestön (WHO) antibioottiresistenssin vastaisen teemaviikon. THL ja Fimea ovat mukana kampanjoimassa.
Lisätiedot
Antibioottiresistenssin vastaisen teemaviikon kampanjamateriaalit
Matkailijan terveysopas (Terveyskirjasto)
Antibioottiresistenssi (Fimea)
European Antibiotic Awareness Day EAAD
Jari Jalava
johtava asiantuntija
THL
puh. 029 524 6629
etunimi.sukunimi@thl.fi
Riitta Niittyvuopio
ylilääkäri
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea
puh. 029 522 3451
etunimi.sukunimi@fimea.fi
Avainsanat
Kuvat
Tietoa julkaisijasta
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
THL viikolla 48/202421.11.2024 15:29:47 EET | Tiedote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 21.11. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Tiedotteet ma 25.11. Korkeakouluopiskelijoiden elintavat. Miten opiskelijoiden elintavat ovat muuttuneet koronapandemian jälkeen? Kerromme uusia tuloksia esimerkiksi liikunnasta, netinkäytöstä ja tupakka- ja nikotiinituotteiden käytöstä. Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimus (KOTT) toteutettiin keväällä 2024. Tiedotamme elintapatuloksista yhdessä YTHS:n kanssa. Järjestämme myös yhdessä maanantaina valtakunnallisen verkostopäivän opiskelijoiden hy
Turkistarhauksen jatko nykymuodossaan muodostaa jatkuvan pandemiariskin15.11.2024 11:59:31 EET | Tiedote
Turkistarhauksen jatkuminen edellyttäisi, että bioturvallisuus- ja tartuntariskejä ehkäisevät hygieniatoimet nostetaan valvotusti vähintään elintarviketuotannon tasolle, THL toteaa eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnalle antamassaan lausunnossa turkistarhauksen aiheuttamasta riskistä ihmisen terveydelle.
THL viikolla 47/202414.11.2024 15:38:40 EET | Tiedote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 14.11. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Tiedotteet ma 18.11. Euroopan antibioottipäivä: Antibioottiresistenssi voi yllättää matkailijan – vältä ikävät tuliaiset näillä vinkeillä. Lisätiedot: elisa.lautala(at)thl.fi, puh. 029 524 7244 Verkkouutiset ma 18.11. Häiriö- ja kriisitilanteisiin varautumisen verkko-opas julkaistaan Suomi.fi-palvelussa. Sisäministeriö järjestää tiedotustilaisuuden julkaisusta ma 18.11. klo 9. Lisätiedot ja ilmoittautuminen (18.11. klo 8.30 mennessä): media.sm@gov.fi to 21.11. Tutki
Samtidig förekomst av ångest och berusningsdrickande hos unga har inte minskat – alkohol skaffas allt oftare på nätet14.11.2024 02:00:00 EET | Pressmeddelande
Under det senaste decenniet har mängden psykiska symtom hos unga ökat och alkoholkonsumtionen minskat. Samtidigt verkar dock den sjunkande trenden för alkoholkonsumtion bland minderåriga unga ha saktat ner och delvis till och med stannat upp.
Nuorten ahdistuneisuuden ja humalajuomisen yhteisesiintyminen ei ole vähentynyt – alkoholia hankitaan yhä useammin netistä14.11.2024 02:00:00 EET | Tiedote
Viimeisen vuosikymmenen aikana nuorten mielenterveysoireilu on lisääntynyt ja alkoholinkäyttö on vähentynyt. Samalla kuitenkin alaikäisten nuorten alkoholinkäytön laskeva trendi näyttää hidastuneen ja osin jopa pysähtyneen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme