Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan alustajättien algoritmit jakavat työnhakijoita voittajiin ja häviäjiin
Työnantajat hyödyntävät työntekijöiden etsinnässä yhä useammin algoritmisia etsintä- ja suosittelutyökaluja. Algoritmit tehostavat työnantajien ja -hakijoiden kohtaamista, mutta niiden kuratoima näkyvyys jakaa työnhakijoita voittajiin ja häviäjiin: osa saa kasautuvaa hyötyä algoritmien tuomasta näkyvyydestä, kun taas heikompaa näkyvyyttä nauttivat työnhakijat jäävät proaktiivisissa rekrytointiprosesseissa taka-alalle.
YTM Matti Laukkarisen väitöstutkimuksessa selvitettiin, kuinka työnantajat hyödyntävät henkilökohtaisia verkostoja ja sosiaalisen median alustoja potentiaalisten työnhakijoiden etsinnässä. Tutkimuksessa erityisesti tarkasteltiin sitä, kuinka some-alustojen algoritmiset kuratointijärjestelmät ohjaavat työnhakijoiden etsintää.
”Some-headhunting ei ole uusi ilmiö, mutta tutkimukseni perusteella väitän, että uusien teknologioiden myötä proaktiivinen työnhakijoiden etsintä yleistyy tulevaisuudessa. Muutos haastaa käsitystämme reilusta rekrytointiprosessista”, Laukkarinen kommentoi.
Kun rekrytoijat kohdistavat työpaikkatiedottamista tietyntyyppisille työnhakijoille, ulkopuolelle jäävät työnhakijat eivät saa edes mahdollisuutta hakea työtä. Myös rekrytoijien on vaikea arvioida algoritmien reiluutta, sillä LinkedInin kaltaiset alustajätit pitävät algoritmiensa toimintaperiaatteet salassa. Tämä antaa alustoille huomattavaa valtaa rekrytointiprosessissa.
Algoritmien hyödyntäminen edellyttää työmarkkinaosapuolilta uusia taitoja
Kyky tunnistaa algoritmien taipumuksia on tärkeää, jos niitä haluaa hyödyntää työnhaussa ja rekrytoinnissa. Tämä ei ole yksinkertaista, sillä läpinäkymättömyyden vuoksi joudumme toimimaan osittain arvailujen varassa.
”Vaikka tutkimukseni antaa tietoa työnhakijoiden somekäyttäytymisen merkityksestä, on vaikea tietää varmuudella, miten algoritmit lopulta arvottavat työnhakijoiden digitaalista jalanjälkeä.”
Työnhakijat voivat hyödyntää algoritmisia taitoja tehdäkseen osaamisensa paremmin näkyväksi potentiaalisille työnantajille. Työnantajien tulisi taas kyetä hyödyntämään algoritmeja tavalla, joka tukee reilua rekrytointia eikä potentiaalisia kandidaatteja jää algoritmiavusteisten rekrytointiprosessien ulkopuolelle.
Vaikka algoritmit yleistyvät, henkilökohtaiset sosiaaliset verkostot tarjoavat edelleen ainutlaatuisen kanavan työtä koskevan informaation vaihtoon. Tuttavien kautta saatu informaatio on tyypillisesti luotettavaa, ja kasvokkaisessa vuorovaikutuksessa kommunikoimme paljon sellaista tietoa, jota digitaalinen viestintä ei pysty välittämään.
YTM Matti Laukkarisen sosiologian väitöskirjan " From networking to matchmaking: Labor matching and proactive candidate search in the age of algorithmic curation" tarkastustilaisuus järjestetään 22.11.2024 klo 12.00 alkaen yliopiston vanhassa juhlasalissa, S212. Vastaväittäjänä toimii yliopistonlehtori, dosentti, YTT Pasi Pyöriä (Tampereen yliopisto) ja kustoksena yliopistonlehtori Petri Ruuskanen (Jyväskylän yliopisto).
Väitöstilaisuuden kieli on suomi.
Väitöskirja on luettavissa osoitteessa: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/97816
Lisätietoja: Matti Laukkarinen, matti.m.laukkarinen@jyu.fi +358504773720
Taustatietoa
Matti Laukkarinen valmistui talotekniikan insinööriksi Mikkelin ammattikorkeakoulusta vuonna 2012 ja yhteiskuntatieteiden maisteriksi Jyväskylän yliopistosta vuonna 2020 pääaineenaan sosiologia. Hän on työskennellyt Jyväskylän yliopistossa tutkimus- ja opetustehtävissä vuodesta 2020 lähtien. Ennen siirtymistään tutkijaksi Laukkarinen on työskennellyt talotekniikan ja energiakonsultoinnin tehtävissä rakentamisen ja teollisuuden aloilla.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Reetta KalliolaViestinnän asiantuntija, Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta
Puh:+358504335652reetta.j.kalliola@jyu.fiKuvat
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Rahoitusta kestävyysmurroksen toteutumisen tueksi18.11.2024 09:43:15 EET | Tiedote
Maj ja Tor Nesslingin säätiö myönsi yhteensä yli 2,3 miljoonaa euroa rahoitusta yhteensä 24:lle hankkeelle. Säätiön rahoituksella edistetään kestävyysmurroksen toteutumista demokratiassa, EU:ssa ja luonnonsuojelualueilla.
Lisää liikettä lapsuuteen ja nuoruuteen – auta Jyväskylän yliopistoa vastaamaan liikkumattomuuden haasteeseen18.11.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Valtaosa suomalaisista nuorista ei liiku tarpeeksi terveytensä ja hyvinvointinsa kannalta. Jyväskylän yliopisto kutsuu nyt kaikkia suomalaisia lahjoittamaan tutkimukseen, jolla toteutetaan ratkaisuja lasten ja nuorten liikkumisen lisäämiseen heidän kaikissa päivittäisissä ympäristöissään: kotona, koulussa ja harrastuksissa.
Keskusteluja taloudesta, läheisen sairaudesta ja lasten tunnetaidoista: Monipuolista Tiedettä kaikille -ohjelmaa Jyväskylän kirjamessuilla 23.-24.11.202418.11.2024 07:00:00 EET | Tiedote
Jyväskylän Kirjamessut kokoaa kirjallisuuden ja kulttuurin ystävät messu- ja tapahtumakeskus Paviljonkiin 23.−24.11.2024. Jyväskylän yliopisto on mukana tapahtumassa: Tule tapaamaan meitä osastolle B-405 ja osallistu mielenkiintoiseen lavaohjelmaamme!
Tekoäly ja supertietokonesimuloinnit auttavat tutkijoita ennustamaan kultananopartikkelien ja plasmaproteiinien vuorovaikutuksia18.11.2024 06:00:00 EET | Tiedote
Jyväskylän yliopiston nanotiedekeskuksen tutkijat käyttivät tekoälyä ja Euroopan tehokkainta supertietokonetta tutkiakseen kultananopartikkelien sitoutumista plasmaproteiineihin. Tutkimuksessa havaittiin, että on mahdollista rakentaa tekoälymalleja, jotka ennustavat luotettavasti nanopartikkelien sitoutumispaikkoja. Uudet ennustavat mallit mahdollistavat jatkotutkimukset, joiden tavoitteena on selvittää partikkelien tehoa lääkemolekyylien täsmäkantajina.
Urheilijoilla merkittävästi parempi työmuisti kuin istumatyötä tekevillä15.11.2024 09:00:00 EET | Tiedote
Jyväskylän yliopiston tutkijoiden julkaisema meta-analyysi paljastaa urheiluun liittyvän tiedonkäsittelyn edun verrattuna ei-urheilijoihin. Urheilijoiden työmuisti oli parempi kuin ei-urheilijoiden ja tämä etu korostui entisestään, kun urheilijoita verrattiin istumatyötä tekeviin henkilöihin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme