Nuoret toivovat inhimillistä ja joustavaa työelämää
Työelämä ja töihin pääsy on nuorille tärkeää ja työelämältä he odottavat ihan tavallisia asioita. Tämä käy ilmi lähes 400 nuoren näkemyksistä, jotka on koottu Nuorten ajatuksia työelämästä -raportiksi osana Työelämäfoorumi 2024 -tapahtumaa.
Työelämältä halutaan ihan tavallisia asioita
“Haluaisin että työelämästä olisi minulle muutakin hyötyä kuin vain rahallista. Työtä jossa voisin vaikuttaa ja minun työpanostani arvostettaisiin.”
Nuoret toivovat inhimillistä otetta ja oppimismahdollisuuksia työelämään. Työelämän toivotaan tarjoavan paikan, jossa voi olla oma itsensä ja tuoda osaamisensa esille, myös aivan siinä työuran alussa. Vakautta, pysyvyyttä ja tasapainoa työn ja vapaa-ajan välillä pidetään erittäin tärkeinä. Esihenkilön tuki, mahdollisuus vaikuttaa omaan työhön ja yhteisöllisyyden ilmapiiri koetaan keskeisinä tekijöinä jaksamisen tukemisessa.
“Hyvää ja kannustavaa ilmapiiriä, nykyaikaista johtamista, ja arvoltaan sellaista työpaikkaa, missä kaikki otetaan huomioon.”
– Nämä nuorten omat odotukset ovat osittain ristiriidassa sen julkisen keskustelun kanssa, missä nuoret on osittain tarkoituksenhakuisestikin kuvattu ikään kuin ulkoavaruudesta työelämään putkahtavina kummajaisina, joiden työhön liittyvät arvot, asenteet, odotukset ja toiveet ovat kuin vieraalta planeetalta, Sitran tulevaisuudentutkija Otto Tähkäpää kuvailee.
Samaa ajatusta tuo esille myös Parempi Työelämä! -koordinaatiohankkeen projektipäällikkö Tiina Lintunen:
– Nuorten vastauksista nousi ehkä yllätyksenäkin, että eivät he toivo mitään ihmeellistä ja erityistä, vaan aivan tavallista työelämää, jossa tulisi nähdyksi ja osaksi työyhteisöä. On tärkeää ymmärtää ja ottaa huomioon nuorten toiveet ja huolet työelämästä, silloin meillä on mahdollisuus myös tehdä työelämästä kaikille kestävää. Paras työelämä tehdään yhdessä kehittäen ja laajasti keskustellen.
– Tämä jännite nuorten omien odotusten ja heistä julkisuudessa esitetyn kuva välillä alleviivaa tulevaisuusvallan laajentamisen tärkeyttä. Sitä, että nuoret saavat äänensä kuuluviin niissä keskusteluissa, jotka käsittelevät heidän oman tulevaisuutensa kannalta keskeisiä kysymyksiä, Tähkäpää jatkaa.
Lisää nuorten ääntä työelämän kehittämistyöhön
Tulevaisuuden työelämä rakennetaan nyt ja siihen tarvitsemme nuorten äänen kuulemista, sillä juuri he ovat tulevaisuuden työelämän tekijöitä.
– Nuoret eivät ole yksi yhtenäinen ryhmä, vaan heillä on erilaisia odotuksia, toiveita ja huolia. Monimuotoistuvassa työelämässä läpileikkaavana teemana nuorten raportilta nousee tärkeä toive yksilöllisyydestä ja yhdenvertaisuudesta. Nuori haluaa tulla hyväksytyksi omana itsenään, kertoo TYÖ2030 ohjelmajohtaja Sanna Kulmala.
Nuorten ajatuksia työelämästä -raporttia varten kerättiin lähes 400 nuoren näkemyksiä, toiveita ja tarpeita työelämästä, jotka julkaistiin Työelämäfoorumi 2024 -tapahtumassa 20.11.2024. Nuorten näkemykset ja tilaisuudessa syntyvät ratkaisut viedään vuonna 2025 alkavaan työelämän kehittämisstrategiaan, jota työ- ja elinkeinoministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö alkavat laatia yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa.
– Työelämän kehittämiselle on tärkeää nuoret pääsevät itse kertomaan omista työelämään liittyvistä ajatuksistaan, mutta se ei vielä riitä – meidän aikuisten on myös kuultava mitä nuorilla on sanottavana, Tähkäpää muistuttaa.
Työelämäfoorumi on työelämän keskustelutapahtuma, joka kokoaa työelämän keskeiset toimijat ja asiantuntijat yhteen keskustelemaan työelämän murroksesta ja muutoksesta. Tapahtuma pyritään järjestämään joka toinen vuosi. Vuoden 2024 teemana oli nuorten työelämä ja tilaisuus järjestettiin kutsuvierastapahtumana Pikku-Finlandialla sekä suorana Yle Areenassa. Työelämäfoorumi 2024 järjestetiin yhteistyössä valtakunnallisen TYÖ2030-ohjelman ja ESR+ -rahoitteisen Parempi työelämä! -koordinaatiohankkeen kanssa. Kumppanina tapahtumassa oli laaja kattaus valtakunnallisia nuorisojärjestöjä ja nuorten työelämäosallisuutta edistäviä organisaatioita.
*Kursiivilla olevat tekstit ovat suoria lainauksia Nuorten ajatuksia työelämästä -raportista.
Materiaalit
- Nuorten ajatuksia työelämä -raportti
- Tilaisuuden tallenne katsottavissa Yle Areenasta.
- Tapahtuman tiedot ja kumppanit löytyvät osoitteesta www.tyoelamafoorumi.fi.
Lisätietoja antavat
- Sanna Kulmala, ohjelmajohtaja, TYÖ2030 -ohjelma, sanna.kulmala@ttl.fi, p. 0404116378
- Tiina Lintunen, projektipäällikkö, Parempi Työelämä!-koordinaatiohanke, tiina.lintunen@ely-keskus.fi, p. 050 5725 138
Avainsanat
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta TYÖ2030 | Työterveyslaitos
Tuoreen Johtajuusbarometrin mukaan suomalaiset karttavat johtotehtäviä liiallisen vastuun ja vaatimusten vuoksi – omat vaatimukset johtajia kohtaan liittyvät tunnetaitoihin8.10.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten mielestä hyvän johtajan ominaisuuksissa korostuvat reiluus, tasapuolisuus ja kuuntelutaidot ennemmin kuin kunnianhimoisuus, tuloshakuisuus ja rohkeus. Tulokset selviävät tänään julkistetusta Johtajuusbarometrista, joka selvitti suomalaisten suhtautumista johtajuuteen ja johtamiseen nyt ja tulevaisuudessa. Hyvän ja huonon johtajan määrittelyssä oli nähtävissä selkeitä eroja eri ryhmien välillä: alle 30-vuotiaiden mielestä hyvä johtaja on avoin, empaattinen tiimipelaaja. Yli 30-vuotiaiden mielestä hän on oikeudenmukainen, yhteistyökykyinen ja antaa vastuuta. Tulevaisuuden johtajien* mielestä hyvä johtaja antaa vastuuta ja johtaa esimerkillä, kun nykyisten johtajien mielestä hyvä johtaja on tavoitteellinen. Työntekijöiden mielestä hyvä johtaja on reilu, helposti lähestyttävä ja tunnistaa yksilölliset tarpeet. Yksi johtamisen haasteista on se, että johtajat arvostavat tulosten ja liiketoiminnan asioita, kun työntekijät arvostavat johtamisessa hyviä vuorovaikutustaitoja, empati
Työelämän laadusta kirjoitetaan noin 70 artikkelia päivässä – media käsittelee työelämää monipuolisesti – johtaminen ja työhyvinvointi saavat kuitenkin kielteistä julkisuutta muita aiheita enemmän30.9.2024 06:30:00 EEST | Tiedote
Suomalaismedia kirjoittaa työelämästä paljon, laajasti ja yllättävänkin positiivisesti. Tämä selviää TYÖ2030-ohjelmassa teetetystä media-analyysistä, jossa analysoitiin työelämäkirjoittelua vuosina 2019 ja 2023. Aineiston keräsi ja analysoi Retriever keväällä 2024. Analyysin tarkoituksena oli muodostaa kuva siitä, miten ja millaisella äänensävyllä työelämästä puhutaan mediassa.
Nuorten työelämäkokemuksia ja -odotuksia selvitetään laajasti valtakunnallisella kuulemiskierroksella14.8.2024 09:00:00 EEST | Tiedote
Suomessa kartoitetaan syksyn aikana laajasti nuorten omia kokemuksia ja ajatuksia suomalaisesta työelämästä. Parempi työelämä! -koordinaatiohanke (ESR+) ja TYÖ2030-ohjelma koordinoivat yhteistyössä Nuorten akatemian kanssa laajan kuulemiskierroksen 15–29-vuotiaille nuorille eri puolilla Suomea. Kierroksella eri taustoista tulevat nuoret pääsevät kertomaan ajatuksiaan työelämäodotuksistaan, toiveistaan ja tarpeistaan. Kierrokset järjestetään elo-lokakuun aikana, ja tavoitteena on saada kuuluviin jopa 400 nuoren ääni. - Suomalainen työelämä tarvitsee nuoria innovatiivisia työntekijöitä nyt ja erityisesti tulevaisuudessa. On mahtavaa, että pääsemme yhteistyössä nuorten kanssa selvittämään millaisia ratkaisuja suomalainen työelämä kaipaa, jotta voimme vastata eri-ikäisten työntekijöiden tarpeisiin ja toiveisiin tulevaisuudessa, iloitsee projektipäällikkö Henna Kymäläinen Parempi työelämä! -koordinaatiohankkeesta. Nuoria kuullaan työpajojen avulla Nuoria kuullaan Nuorten Akatemian rakentami
TYÖ2030 -tutkimus: vertaisoppiminen ja henkilöstön osallistuminen toiminnan kehittämiseen ovat työnantajien mielestä tärkeimpiä keinoja edistää osaamista työpaikoilla21.3.2023 09:00:00 EET | Tiedote
TYÖ2030 -ohjelman toteuttaman tutkimuksen mukaan valtaosa työnantajista kokee henkilöstön osaamisen kehittämisen tärkeänä. Näkemykset resurssien riittävyydestä kuitenkin vaihtelevat, ja myös koulutustausta vaikuttaa jatkuvan oppimisen mahdollisuuksiin.
Keskustellaanko teillä johtajuudesta? Näillä vinkeillä eteenpäin!15.3.2023 09:00:00 EET | Tiedote
TYÖ2030-ohjelma on yhteistyössä Suomen Nuorkauppakamareiden kanssa koonnut yhteen tutkimustuloksia johtajuudesta sekä ajatuksia ja näkökulmia Vuoden Nuori Johtaja -kilpailun voittajilta ja finalisteilta. Lopputuloksena syntyi työkalu niille työelämän toimijoille, jotka haluavat olla askeleen edellä polulla kohti huomisen johtajuutta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme