Åtta månaders kö till mentalvården avvecklades i Reso: Vuxna kan få hjälp på basnivå till och med inom några dagar
Reso är en föregångare när det gäller att utveckla mentalvårdstjänster på basnivå för vuxna i Egentliga Finlands välfärdsområde. Liknande förbättringar pågår för närvarande i välfärdsområdets övriga kommuner.
Sjukskötare Laura Tuokko från mentalvårds- och missbrukarenheten i Reso ser på sin mottagning att det är viktigt att få vård snabbt. Problemen med psykisk ohälsa fördjupas och symtomen blir vanligen svårare ju längre tid det tar att få hjälp efter att problemen börjat.
- Vi finländarna är uthålliga. Vi söker ofta vård först när det inte längre finns tid för att köa. Krafterna är vanligtvis redan på upphällningen eller till och med helt slut. En del är självdestruktiva, säger Tuokko.
Avdelningsskötare Niina Viitala berättar att kön till ADHD-undersökningar var tio månader lång ännu för ett och ett halvt år sedan och kön till andra undersökningar åtta månader lång. Nu är väntetiden från bedömningen av vårdbehovet på hälsostationen till första intervjun inom mentalvården mellan ett par dagar och två veckor.
Nationell verksamhetsmodell i centrum för förbättringen
Förbättringen bygger i hög grad på att den nationella verksamhetsmodellen Första linjens terapier, som utvecklats av universitetssjukhusen, har införts inom mentalvårds- och missbrukartjänsterna i Reso i snabb takt. Verksamhetsmodellen innebär att kunden hänvisas till att fylla i Terapinavigatorn på webben. Terapinavigatorn sammanställer svaren och på så sätt får mentalvårdspersonalen redan i förväg relevant information om patienten för att kunna hänvisa hen till vård. Tidigare samlades uppgifterna in under flera mottagningsbesök.
Med hjälp av bakgrundsarbetet kan vårdpersonalen identifiera när det i allmänhet räcker med lätt, kortvarig vård för patienten och när hen omedelbart behöver mer krävande och långvarigt stöd.
- Tack vare de nya lätta korttidsterapierna har även vårdperioderna förkortats för många, vilket gjort det möjligt att snabbt avveckla köerna. När patienterna har bättre tillgång till vård, hinner situationen inte bli svårare under väntetiden så att den skulle kräva långvarig behandling, säger Viitala.
Tuokko påminner om att dörren till tjänsterna inte stängs när besöken till korttidsterapin har använts fullt ut. Då bedöms vårdens effektivitet, varefter arbetet fortsätter vid behov.
Samtidigt har det också gjorts ändringar i arbetsfördelningen vid enheten. Enligt Viitala har personalen varit flexibel, och samarbetet med hälsocentralen har löpt smidigt. Resultaten har gett motivation.
Patientens resurser som en del av återhämtningen
Viitala upplever att det har skett en omställning inom mentalvården i fråga om patienten. Patienten uppmanas nu att också arbeta självständigt utanför besöken.
- Även inom fysioterapin får patienten hemuppgifter. De djupa magmusklerna övas upp i vardagen och därmed fås ryggsmärtan under kontroll. Likaså betraktas patienten nu mer som en person som rår över sitt eget liv. Patienten har nytta av verktyg i vardagen som hen till exempel kan hantera sin ångest med, säger Viitala.
Enligt Tuokko har patienterna varit positiva till förbättringen.
-De flesta av mina patienter har långa vårdperioder bakom sig. De har upplevt att korttidsterapierna ger nya verktyg som hjälper dem att hantera vardagen. När vårdpersonalen stöder patientens expertis och stärker hens kompetenskänsla, får patienten en mer central roll i sitt tillfrisknande. Nyttan syns i alla patientgrupper, säger Tuokko.
Förbättringen genomförs inom hela välfärdsområdet
Enligt Tommi Väyrynen, chef för missbruks- och mentalvårdstjänster, förenhetligas tjänsterna för närvarande inom hela Egentliga Finlands välfärdsområde så att tyngdpunkten inom vården överförs till basnivån i allt högre grad. På så sätt kan de som behöver tjänster på specialnivå få vård snabbare.
- Riktningen är densamma överallt som i Reso. Utvecklingen går mot evidensbaserade, specifika behandlingsmetoder som inkluderar ett starkt engagemang från patienternas sida, konstaterar Väyrynen.
- Terapinavigatorn är ett omtyckt verktyg som används i stor utsträckning inom hela Varha. Användningen av verktyget ökar nu snabbt inom hela välfärdsområdet. Utbudet av korttidsterapier varierar något inom de olika mental- och missbrukarenheterna i Varha, beroende på i vilket skede enheterna har kunnat införa dem. Varha kommer att utbilda alla sjukskötare och psykologer som arbetar med akut mentalvårdsarbete till experter inom korttidsintervention och så småningom blir korttidsterapin tillgänglig inom hela Varha.
Terapinavigatorn är ett digitalt verktyg för bedömning av svårighetsgraden av de psykiska symptomen, funktionsförmågan och behovet av vård för den som söker hjälp.
Tidiga behandlingsmetoder för lindriga och medelsvåra psykiska problem inkluderar assisterad egenvård, kognitiv korttidsbehandling och IPC eller interpersonell handledning (webbplats på finska).
Tjänsterna förnyas inom Egentliga Finlands välfärdsområde som en del av samarbetet mellan missbrukar- och mentalvårdstjänsterna och projektet Egentliga Finlands program för hållbar tillväxt , med finansiering från Europeiska unionen (NextGenerationEU). Liknande förbättringar kommer att genomföras inom tjänsterna för barn, unga och familjer.
Nyckelord
Kontakter
Tommi VäyrynenVarsinais-Suomen hyvinvointialue
Tel:050 599 3111tommi.vayrynen@varha.fiNiina ViitalaAvdelningsskötareEgentliga Finlands välfärdsområde
Tel:044 797 2302niina.viitala@varha.fiLaura TuokkoSjukskötareEgentliga Finlands välfärdsområde
Tel:040 193 0291laura.tuokko@varha.fiEgentliga Finlands välfärdsområde
”Vi tryggar, vi botar, vi räddar – välfärd tillsammans, varje dag.”
Egentliga Finlands välfärdsområde ordnar invånarnas social- och hälsovårdstjänster samt räddningstjänster. Vår webbplats är varha.fi
Andra språk
Följ Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha
ÅUCS specialstrålbehandling rankades igen som en av de bästa21.11.2024 09:00:00 EET | Pressmeddelande
Expertisen och vårdens kvalitet och säkerhet inom stereotaktisk strålbehandling för cancerpatienter vid ÅUCS strålbehandlingsenhet har återigen rankats bland de främsta i världen. Efter oberoende ackreditering av ett internationellt team av toppexperter inom strålbehandling har enheten tilldelats ”Novalis Certified” för andra gången i rad som den enda cancerenheten i Norden och Baltikum.
Tyksin erikoissädehoidot arvioitiin uudestaan terävimpään kärkeen21.11.2024 09:00:00 EET | Tiedote
Tyksin sädehoitoyksikön osaaminen sekä hoidon laatu ja turvallisuus syöpäpotilaiden stereotaktisissa sädehoidoissa on arvioitu uudestaan maailman kärkitasoon kuuluvaksi. Kansainvälisen, sädehoidon huippuosaajista koostuvan, ryhmän suorittaman riippumattoman akkreditoinnin myötä yksikölle on myönnetty niin sanottu Novalis-sertifiointi ("Novalis Certified") jo toiseksi kaudeksi syövänhoidon yksikkönä ainoana Pohjoismaissa ja Baltiassa.
Varhas budgeten går vidare till välfärdsområdesfullmäktige: Målet är att vända riktningen på ekonomin 202519.11.2024 17:51:06 EET | Pressmeddelande
Välfärdsområdesstyrelsen för Egentliga Finlands välfärdsområde framlägger budgeten och ekonomiplanen 2025–2027 för fullmäktige för godkännande. Välfärdsområdesstyrelsen gjorde enhälligt preciseringar i välfärdsområdesdirektörens förslag bl.a. i indikatorerna för strategiska projekt.
Varhan talousarvio etenee valtuustoon: Tavoitteena kääntää talouden suunta vuonna 202519.11.2024 17:51:06 EET | Tiedote
Varsinais-Suomen hyvinvointialueen aluehallitus esittää valtuustolle hyväksyttäväksi talousarviota ja -suunnitelmaa vuosille 2025 - 2027. Aluehallitus teki hyvinvointialuejohtajan esitykseen yksimielisesti tarkennuksia muun muassa strategisten hankkeiden mittareihin.
Varha uppskattar att lagförslaget om en reform av sjukhusnätet ökar finansieringsunderskottet med mer än en miljon euro istället för att inbringa besparingar15.11.2024 15:48:13 EET | Pressmeddelande
Enligt Varhas bedömning skulle ändringarna i verksamheten vid ÅUCS Salo sjukhus med anledning av lagförslaget om en reform av sjukhusnätet istället för att inbringa besparingar orsaka ett behov av ytterligare besparingar på cirka 1,4 miljoner euro.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum