Donut Labin modulaarinen teknologia-alusta mullistaa sähköajoneuvojen kehitysnopeuden ja suorituskyvyn maalla, merellä ja ilmassa
Donut Lab on kehittänyt täysin uudenlaisen lähestymistavan sähköajoneuvojen rakentamiseen. Yhtiön teknologia-alusta tarjoaa valmistajille kirjaston keskenään yhteensopivia komponentteja, joiden avulla voidaan valmistaa ennätysajassa uusia sähköajoneuvoja kuten superautoja, busseja, drooneja tai katumaastureita. Lisäksi yhtiö lupaa, että alustalla rakennetut ajoneuvot ovat huomattavasti suorituskykyisempiä ja kevyempiä sekä halvempia valmistaa.
Selvitysten mukaan globaalin sähköisen liikenteen markkinan odotetaan kasvavan 550 miljardista dollarista 4,4 biljoonaan dollariin vuoteen 2032 mennessä. Liikenteen sähköistymiseen erikoistunut teknologiayhtiö Donut Lab näkee tässä valtavan potentiaalin. Donut Lab on sähkömoottoripyöräilyn pioneerin Verge Motorcyclesin tytäryhtiö, joka kiihdyttää ajoneuvoteollisuuden kehitystä tuomalla kaikki sähköajoneuvoon tarvittavat komponentit yhdelle Donut-alustalle kaikkien alan toimijoiden saataville.
“Verge TS on maailman edistyksellisin sähköinen moottoripyörä. Sitä kehittäessämme opimme miten vaikeaa ja hidasta sähköajoneuvojen rakentaminen perinteisillä mekanismeilla on. Tämä johtuu siitä, että ajoneuvot rakennetaan eri laitevalmistajien komponenteista, ja niitä ei ole suunniteltu toimimaan yhdessä – integraatiotyö vie aina suurimman osan ajasta. Totesimme, että jos saamme tämän ratkaistua, muutamme koko autoteollisuuden”, kertoo Donut Labin toimitusjohtaja Marko Lehtimäki.
Liikkumisen uusi aikakausi
Yksi yhtiön teknologia-alustan pääkomponenteista on donitsimoottori, joka mahdollistaa muita sähkömoottoreita korkeamman suorituskyvyn kaikissa ajoneuvokategorioissa. Lisäksi suoraan renkaaseen sijoitettava moottori poistaa tarpeen voimansiirrolle, tehden ajoneuvoista yksinkertaisempia, kevyempiä ja edullisempia valmistaa. Muita Donut-alustan tärkeitä komponentteja ovat muun muassa akkumoduulit, tietokoneyksiköt sekä ajoneuvoa ohjaava ohjelmisto. Alustan komponentteja on saatavilla eri koko- ja suorituskykyluokissa, ja modulaarinen arkkitehtuuri takaa sen, että komponenteista voidaan rakentaa monipuolisesti erilaisia ajoneuvoja ja jopa robotteja.
Donut Labin komponentit toimivat erinomaisesti myös yksittäin, ja valmistaja voikin ottaa esimerkiksi donitsimoottorin osaksi perinteisin mekanismein rakennettua ajoneuvoa. Mutta varsinkin yhdessä ne muodostavat saumattoman kokonaisuuden ja varmistavat ennennäkemättömän suorituskyvyn. Lisäksi Donut-alusta nopeuttaa sähköisten ajoneuvojen kehityssykliä merkittävästi ja voi vähentää resurssitarpeita jopa 95 % nykyisestä. Aiemmin vuosia kestänyt työ voidaan nyt saada valmiiksi kuukausissa.
“Haluamme asettaa uuden standardin sille, mitä sähköinen liikkuminen voi saavuttaa. Donut-alusta luo täysin uudenlaisia mahdollisuuksia lähes mihin tahansa teollisuudenalaan. Tulevaisuudessa alustaa hyödyntävät pääsevät valitsemaan haluamansa komponentit katalogista ja kytkemään ne yhteen standardiliittimillä, jonka jälkeen kaikki on valmista. Kompromisseja ei tarvitse tehdä, koska jokainen komponentti on yksinään maailman huippuluokkaa, ja yhdessä ne vievät itse ajoneuvot sekä niiden valmistamisen täysin uudelle tasolle”, kertoo yhtiön tuotejohtaja Ville Piippo.
Ensimmäiset yhteistyöt todistavat alustan nerokkuuden
Yksi alustan eduista on sen skaalautuvuus erilaisiin käyttötarkoituksiin, kuten hyperautoihin, helikoptereihin, robotteihin ja jopa avaruusmissioiden mönkijöihin. Donut Lab onkin herättänyt jo nyt paljon kiinnostusta ajoneuvovalmistajien keskuudessa, ja yhtiö on sopinut yhteistöitä eri toimijoiden kanssa alustan hyödyntämisestä sekä olemassa olevien ajoneuvojen sähköistämiseen että täysin uusien valmistukseen.
Muun muassa maastoajoon suunniteltuja sähköajoneuvoja valmistava latvialaisyhtiö Oruga on hyödyntänyt Donut Labin alustaa uusimmassa mallissaan. Moottorikelkan ja -pyörän futuristista yhdistelmää muistuttava yksitelainen ajoneuvo on ensimmäistä kertaa esillä tällä viikolla järjestettävässä startup-tapahtuma Slushissa Helsingissä. Myös australialainen Hyper Q Aerospace hyödyntää Donut-alustaa sähköisissä ilma-aluksissaan.
"Meitä inspiroi rohkea tavoitteemme määritellä maastoajoneuvot uudelleen ja rakentaa maailman ensimmäinen sähköinen yksitelainen ajoneuvo, joka on suunniteltu kulkemaan vaivattomasti haastavissa maastoissa, kuten hiekalla, mudassa ja lumessa. Donut Lab asettaa uuden standardin alalle, ja yhtiön teknologia-alusta mahdollistaa ennennäkemättömän konfiguraation ja suorituskyvyn, jota yksikään kilpailija ei pysty tarjoamaan", sanoo Orugan toimitusjohtaja Erick Pastor. "Kukaan muu toimija ei ole saavuttanut tämän tason innovaatiota, ja olemme innoissamme voidessamme olla osa sitä."
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
press@donutlab.com
Kuvat
Linkit
Teknologiayhtiö Donut Lab tuo kaikki sähköisen ajoneuvon rakentamiseen tarvittavat komponentit jokaisen alan toimijan saataville. Donut-alusta tarjoaa laadukkaan valikoiman keskenään yhteensopivia komponentteja, joilla sähköajoneuvojen valmistus on entistä nopeampaa ja edullisempaa. Valmiit tuotteet ovat nykyistä huomattavasti suorituskykyisempiä ja kevyempiä. Donut Lab on teknologiayhtiö ja moottoripyörävalmistaja Verge Motorcyclesin tytäryhtiö.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Donut Lab
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme