Työvoimapalvelut siirtyvät tammikuussa kuntien järjestettäväksi – Suomen kuudelle suurimmalle kaupungille uudistus tuo yli 200 000 asiakasta
Valtakunnallisen TE24-uudistuksen myötä julkisten työvoimapalveluiden järjestämisvastuu siirtyy valtiolta kunnille vuoden 2025 alusta. Kuutoskaupungit näkevät uudistuksen hyvänä mahdollisuutena muuttaa työllisyyden edistämisen toimintatapaa ja vahvistaa kuntien elinvoimaa. Näin mittava uudistus vaatii myös monia järjestelmä- ja tietoteknisiä muutoksia, joihin liittyviin haasteisiin kaupungit nyt varautuvat.
Valtion vastuulla olleet TE-toimistot lakkautetaan ja työvoimapalveluista tulee osa jokaisen kunnan lakisääteisiä tehtäviä ja sitä kautta kuntien peruspalveluja 1. tammikuuta 2025 alkaen.
Uudistus tuo työvoimapalvelut lähemmäksi kaupunkilaisia. Työllisyyspalvelut, kunnan koulutuspalvelut ja elinkeinopalvelut tulevat saman järjestäjän vastuulle, jolloin ne tukevat tehokkaammin työllistymisen tavoitetta.
Palveluiden järjestämisestä vastaavat tammikuusta lähtien kunnat tai kuntien muodostamat yhteistoiminta-alueet. Suomeen muodostuu kaikkiaan 45 työllisyysaluetta.
Koko kuntakenttää koskeva uudistus vaatii merkittävää valmistautumista
Suomen kuusi suurinta kaupunkia, Helsinki, Vantaa, Espoo, Turku, Tampere ja Oulu, saavat uudistuksen myötä yli 200 000 työnhakija-asiakasta. Tammikuun alun muutoksia ja uusia palveluita valmistellaan kunnissa huolellisesti.
– Meillä on erinomaiset lähtökohdat tarjota asiakkaille kohdennettuja ja paikallisten työnantajien tarpeisiin sopivia palveluja, ottaa huomioon yritysten osaajatarpeet ja ohjata työttömiä ammatilliseen koulutukseen. Pyrimme työllisyyspalvelujen hallittuun siirtymään ja siihen, että kaikki keskeiset toiminnot ja palvelut ovat toimintavalmiina vuoden 2025 alussa, painottaa Helsingin pormestari Juhana Vartiainen.
– Kunnilla on kyky ja vahva tahto hoitaa työllisyyspalvelujen siirtymävaihe mahdollisimman sujuvasti. Muutokseen liittyy kuitenkin myös kaikkia kuntia koskevia haasteita, joista osa on kunnista riippumattomia. Hyvällä ennakoinnilla ja riskeihin varautumalla pyrimme takaamaan palveluiden sujuvuuden kaikissa tilanteissa myös siirtymävaiheessa.
Valtion TE-palveluiden asiakastietojärjestelmien siirto kunnille vaatii tarkkuutta
Erityistä ennakkovarautumisen tarvetta aiheuttaa valtion KEHA-keskuksen tarjoama TE-palveluiden asiakastietojärjestelmä. Järjestelmässä on ollut syksyn aikana useamman vuorokauden käyttökatko ja toiminnallisia ongelmia, ja niihin varaudutaan myös vuodenvaihteessa.
Haasteisiin varaudutaan myös muussa asiakaspalvelussa, kun kunnille siirtyy tuhansia uusia asiakkaita. Vuodenvaihde on muutenkin kiireistä aikaa, kun työvoimapalveluihin tulee paljon uusia asiakkaita. Myös monien käynnissä olevien muutosneuvotteluiden odotetaan kasvattavan asiakasmääriä.
Lisäksi KEHA-keskuksesta kunnille siirtyy joidenkin maksujen osalta useiden kuukausien jono, josta voi syntyä viivettä asiakaspalvelussa ja asioiden käsittelyajoissa.
Samanaikaisesti valtiolta siirtyy kaupunkien työllisyyspalveluihin tuhansia uusia työntekijöitä, jotka aloittavat perehtymisen uuden työnantajan toimintaan. Henkilöstön työnkuvia joudutaan muokkaamaan, mutta uusia työntekijöitä koskeva yhteistoiminta voidaan kuitenkin käydä vasta vuoden 2025 alussa. Kunnat pyrkivät varautumaan myös näihin henkilöstömuutosten tuomiin haasteisiin mahdollisimman hyvin.
Uudistus vahvistaa työllisyyspalveluita ja kaupunkien elinvoimaa
Kuutoskaupungit näkevät TE-palveluiden uudistuksen ennen kaikkea mahdollisuutena kehittää työllisyyspalveluita ja vahvistaa kaupunkien elinvoimaa. Vuoden vaihteessa painopiste on palvelujen ja järjestelmien sujuvassa siirrossa. Kuutoskaupunkien pitkän aikavälin tavoite on työllisyyspalveluiden kehittäminen siten, että ne vastaavat paremmin kasvukaupunkien ja niiden erilaisten kohderyhmien tarpeita.
– TE-uudistus luo mahdollisuuden kehittää työllisyyden edistämisen toimia kokonaisvaltaisesti ja tuo jo tässä vaiheessa palvelut lähelle kuntalaisia, jolloin ne voidaan kohdentaa paremmin palveluja tarvitseville, muistuttaa Turun pormestari Minna Arve.
– Kyseessä on iso muutos, ja vaikka edessämme on vielä ratkaistavia haasteita ja siirtymävaiheen epävarmuuksia niin uskomme, että uudistuksen jälkeen kaupungeilla on käytössä entistä paremmat ja tehokkaammat työllisyyspalvelut, jotka vahvistavat kaupunkien ja yritysten elinvoimaa sekä työllisyyttä.
Kuutoskaupungit – Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku ja Oulu – ovat Suomen kuusi suurinta kaupunkia. Näissä kaupungeissa asuu noin kaksi miljoonaa suomalaista eli yli kolmannes koko maan väestöstä. Kuutoskaupungeissa on yli 40 % suomalaisista työpaikoista ja niissä tehdään 55 % Suomen bruttokansantuotteesta.
Tämä tiedote uutisoidaan hel.fi-sivustolla myös ruotsiksi ja englanniksi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Annukka Sorjonen
Työllisyysjohtaja, Helsingin kaupunki
09 310 84800
annukka.sorjonen@hel.fi
Hilla-Maaria Sipilä
Työllisyysjohtaja, Espoon kaupunki
043 824 6624
hilla-maaria.sipila@espoo.fi
Susanna Taipale-Vuorinen
Työllisyys- ja kotoutumispalveluiden johtaja, Vantaan kaupunki
040 044 4883
susanna.taipale-vuorinen@vantaa.fi
Regina Saari
Työllisyysjohtaja, Tampereen kaupunki
050 346 9603
regina.saari@tampere.fi
Pipa Turvanen
Työllisuusalueen johtaja, Turun kaupunki
044 790 0513
pipa.turvanen@turku.fi
Marjo Pekkonen
Kehittämispäällikkö, Oulun kaupunki
040 183 1025
marjo.pekkonen@businessoulu.com
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
MEDIAKUTSU: Pormestarin itsenäisyysjuhlissa mukana tänä vuonna noin 6 500 neljäsluokkalaista opettajineen27.11.2024 09:00:00 EET | Kutsu
Median edustajat ovat tervetulleita seuraamaan pormestari Juhana Vartiaisen itsenäisyysjuhlaa Helsingin peruskoulujen neljäsluokkalaisille Messukeskukseen tiistaina 3. joulukuuta. Juhlimaan odotetaan yhteensä noin 6 500 neljäsluokkalaista.
Helsingin kaupunginvaltuuston käsittelyssä talousarvio vuodelle 2025 sekä Makasiinilaiturin ja Pakkahuoneenlaiturin perusparannuksen hankesuunnitelma26.11.2024 10:48:09 EET | Tiedote
Kaupunginvaltuusto kokoontuu keskiviikkona päättämään talousarviosta. Valtuuston kokous alkaa keskiviikkona 27. marraskuuta poikkeuksellisesti jo kello 16.
Helsingin kaupunginhallituksen konsernijaosto kuuli Helenin ja Helsingin Asumisoikeuden ajankohtaiskatsaukset25.11.2024 19:08:45 EET | Tiedote
Helsingin kaupunginhallituksen konsernijaosto kuuli kokouksessaan 25. marraskuuta Helen Oy:n ja Helsingin Asumisoikeus Oy:n (Haso) ajankohtaiskatsaukset. Konsernijaosto merkitsi katsaukset tiedoksi.
Kaupunginhallitus esittää uutta luonnonsuojelualuetta Taliin25.11.2024 17:56:43 EET | Tiedote
Helsingin kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 25. marraskuuta esittää Uudenmaan ELY-keskukselle Talin luonnonsuojelualueen perustamista sekä alueen hoito- ja käyttösuunnitelman vahvistamista vuosille 2025–2034. Lisäksi kaupunginhallitus hyväksyi osaltaan Jätkäsaaren Ahdinaltaan vesialueen asemakaavan ja kaavamuutoksen.
Pormestari Vartiainen isännöi kaupunkilaisten talousiltaa – tule mukaan 4. joulukuuta21.11.2024 14:16:17 EET | Tiedote
Pormestari Juhana Vartiainen kutsuu Helsingin asukkaat mukaan pormestarin talousiltaan. Talousilta järjestetään Helsingin kaupungintalolla keskiviikkona 4. joulukuuta kello 18.00–19.30. Tilaisuutta voi seurata suorana lähetyksenä myös Helsinki-kanavalta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme