Korkeakoulujen yhteiset kieliopinnot kiinnostivat ennätyksellisen paljon – tarjonta laajenee 13 kieleen
Suomalaiset korkeakoulut vastaavat yhdessä opiskelijoiden kielitaidon kaventumiseen jaetuilla verkko-opinnoilla, jotka ovat tarjolla 25 korkeakoulussa. Yhteiset kieliopinnot kiinnostivat opiskelijoita syksyllä 2024 ennätyksellisen paljon – erityisen suosittuja kieliä olivat espanja, japani ja korea. Keväällä 2025 tarjonta laajenee 13 kieleen.
Vaasan yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston koordinoima KiVANET-verkosto tarjosi syksyllä 2024 opintoja 11 eri kielessä. Opintoihin haki ennätykselliset lähes 1 400 opiskelijaa. Suosituimpien espanjan, japanin ja korean lisäksi syksyn ryhmissä on opiskeltu italiaa, kiinaa, portugalia, ranskaa, saksaa, viroa, venäjää sekä uutuutena arabiaa.
– Erityisen ilahduttavaa on, että opiskelijat ovat valinneet myös venäjää, jota opiskellaan valtakunnallisesti tällä hetkellä liian vähän. Venäjän kielen taito on naapurimaan ja Itä-Euroopan tuntemuksen kannalta yhteiskunnallisesti tärkeää, sanoo Lauri Tolkki Itä-Suomen yliopistosta.
– Kevätlukukaudella 2025 valittaviksi tulevat vielä unkari ja viittomakieli, joten tarjonta kasvaa 13 kieleen, kertoo Nina Pilke Vaasan yliopistosta.
Lisäksi opiskelijoita on mukana UniTandemissa, jossa opiskellaan pareittain niin, että toinen opettaa sujuvasti osaamaansa kieltä toiselle. Verkoston korkeakouluissa opiskelevat voivat tutustua ja ilmoittautua kevään 2025 kurssitarjontaan 2.12.2024–12.1.2025 KiVANETin verkkosivuilla.
KiVANET-verkostoon liittyivät keväällä Oulun yliopisto ja Åbo Akademi, ja siihen kuuluu nyt kaksi kolmasosaa Suomen korkeakouluista. Verkosto ulottuu Rovaniemeltä Helsinkiin ja Vaasasta Joensuuhun. Verkosto on rakennettu Opetus- ja kulttuuriministeriön kärkihankkeen (Kielivarannon vahvistaminen korkeakouluissa KIVAKO 2018–2021) pohjalta.
Yhteistyö mahdollistaa opiskelijalle entistä laajemman tarjonnan
Tavoitteellisella yhteistyöllään KiVANET-verkosto vastaa osaltaan yhteiskunnalliseen kielitaidon kaventumista koskevaan haasteeseen. Yhteistyö kehittää kieltenopetuksen verkkopedagogiikkaa ja tuo kieliopintojen tarjonnan yksittäistä korkeakoulua laajemmassa mittakaavassa opiskelijoiden saataville. Eri korkeakoulujen tarjonnasta koostetaan yhtenäisiä, lukukausittain ja -vuosittain jatkuvia oppimispolkuja, joiden ansiosta opiskelija voi edetä sujuvasti taitotasolta toiselle. Opiskelija voi myös syventää aiemmin aloitettuja opintoja.
Vaasan yliopiston kielikeskus Linginno on käynnistänyt tutkimushankkeen, jolla se selvittää KiVANETin opintojaksoille osallistuvien korkeakouluopiskelijoiden kieliopintoja ja kieliosaamisen kehittämistä koskevia valintoja.
Hanketta johtava Nina Pilke Vaasan yliopistosta kertoo, että vuoden loppuun auki olevaan kyselyyn on jo saatu vastauksia:
– Opiskelijat kertovat valinneensa KiVANETin kursseja muun muassa siksi, ettei vastaavia ole ollut tarjolla: ”Otin tänä syksynä ranskan ääntämiskurssin, sillä en ole nähnyt sellaista kurssia ikinä missään muualla”, kertoo eräs vastaaja. Myös verkoston pätevistä ja innostavista opettajista pidetään: ”opettaja, joka kurssin pitää on aivan mahtava”, kirjoittaa yksi vastaajista.
Hanketta Korkeakouluopiskelijoiden kieliosaaminen – kestävyys moninaisuuden viitekehyksessä / Högskolestudenters språkkunskaper - hållbarhet i ett mångfaldsperspektiv rahoittavat Svenska kulturfonden ja Vaasan Aktiasäätiö ja sen tuloksista tiedotetaan tarkemmin keväällä 2025.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja antavat KiVANET-verkostoa 2024–2027 koordinoivat korkeakoulut:
Itä-Suomen yliopisto: kielikeskuksen johtaja Lauri Tolkki, etunimi.sukunimi@uef.fi, puh. 050 308 1799
Vaasan yliopisto: kielikeskus Linginnon johtaja Nina Pilke, etunimi.sukunimi@uwasa.fi, puh. 044 712 3101
Kuvat
Linkit
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Vaasan yliopisto
Juha Antila Vaasan yliopiston digijohtajaksi3.4.2025 14:03:02 EEST | Tiedote
Diplomi-insinööri Juha Antila on valittu Vaasan yliopiston digijohtajaksi. Hän aloittaa työnsä 12. toukokuuta 2025.
Artificial intelligence is an effective tool in exploring corporate reporting3.4.2025 13:08:59 EEST | Press release
Machine learning methods enable the efficient mining of large amounts of data from corporate reports. In her doctoral dissertation for the University of Vaasa, Finland, Essi Nousiainen presents how the new machine learning-based methods she has developed can be used to examine corporate reporting related to, among other things, responsibility, innovation, and blockchain.
Pk-yritysten kyky innovoida on vahvasti sidoksissa johtajien oppimiseen ja päätöksentekotaitoon2.4.2025 12:17:41 EEST | Tiedote
Toimitusjohtajien tavoilla oppia, soveltaa oppimaansa sekä tehdä päätöksiä on olennainen merkitys pk-yritysten innovatiivisuudelle ja uudistumiskyvylle, esittää Jutta Mäkipelkola Vaasan yliopistolle tekemässään väitöskirjassa. Hänen tutkimuksensa paljastaa, miten toimitusjohtajien osaaminen muovaa pk-yritysten kyvykkyyksiä – ja millainen toimintakulttuuri ajaa innovaatiota.
Puutteellinen uni ei saisi olla tabu työpaikoilla – uusi tutkimus antaa työkaluja unen huomioimiseen johtamisessa1.4.2025 09:26:11 EEST | Tiedote
Puutteellisesta unesta johtuva väsymys on yleinen ja kasvava ongelma työikäisten keskuudessa, mutta univajetta ei usein uskalleta ottaa työelämässä puheeksi. Työpaikoilla tulisikin paitsi luoda avoimempi keskustelukulttuuri unen suhteen, myös kehittää yhdessä keinoja väsymyksen tuomista haasteista selviytymiseen, esittää Jenni Tuomilehto Vaasan yliopistolle tekemässään väitöskirjassa.
Tekoälystä tehokas apu yritysten raportoinnin tutkimiseen31.3.2025 09:35:48 EEST | Tiedote
Koneoppimismenetelmät mahdollistavat yritysraporttien suuren datamäärän tehokkaan louhinnan. Essi Nousiainen esittää Vaasan yliopistolle tekemässään väitöskirjassa, kuinka hänen muodostamillaan uusilla koneoppimispohjaisilla menetelmillä voidaan tutkia yritysten raportointia liittyen muun muassa vastuullisuuteen, innovatiivisuuteen sekä lohkoketjuihin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme