Tekniikan akateemiset - TEKTekniikan akateemiset - TEKTekniikan akateemiset - TEK

Arkkitehtijärjestöt: Palkaton harjoittelu ei kuulu arkkitehtialalle

Jaa

Heikko suhdanne on laskenut kynnystä tarjota ja ottaa vastaan palkatonta työtä arkkitehtitoimistoissa. Ilmiö on yleinen Etelä-Euroopassa ja yleistynyt muissa pohjoismaissa. Alan työnantaja- ja palkansaajajärjestöt ovat huolissaan palkattoman harjoittelun yleistymisestä Suomessa.

Aleksandar Nakic, Getty Images

Palkattoman työn tekeminen koskee Suomen kansalaisia, mutta erityisesti muista maista Suomeen muuttaneita arkkitehteja ja arkkitehtiopiskelijoita.

– Ulkomailta Suomeen muuttaneet opiskelijat ja vastavalmistuneet ovat haavoittuvassa asemassa, koska heidän on vaikeinta päästä Suomessa oman alansa töihin. Kun työtilanne on huono, houkutus tehdä ilmaista työtä työkokemuksen saamiseksi on kova. Palkaton harjoittelu lisää eriarvoisuutta työmarkkinoilla, sanoo Tekniikan akateemisten arkkitehteja edustava Arvind Ramachandran.

Ongelma on tunnistettu myös EU-tasolla. Euroopan komissio esitteli aiemmin tänä vuonna direktiiviehdotuksen harjoittelijoiden työolojen parantamiseksi. Direktiivin tarkoitus on torjua käytäntöjä, joissa palkattomat harjoittelut korvaavat vakituiset työpaikat.

Arkkitehtitoimistojen Liiton toiminnanjohtaja Kalle Euron mukaan palkattoman harjoittelun käyttö vääristää kilpailua.

– Kilpailun täytyy olla reilua, jotta vastuulliset ja laatuun satsaavat arkkitehtitoimistot voivat menestyä. Alalla on lähivuosina edessä työvoimapula. Tarvitsemme alalle parhaita osaajia ja että he pysyvät alalla. Se onnistuu, jos työolosuhteet ovat kunnossa, sanoo Euro.

Jos harjoittelijan tekemä työ vastaa normaalia työtä ja täyttää työsuhteen tunnusmerkit, työnantajalla on lain mukaan velvollisuus maksaa palkkaa, riippumatta siitä, onko kyseessä harjoittelu.

– Suomalaisen arkkitehtialan positiivinen imago perustuu ammattitaidon arvostukseen. Maksamalla palkkaa harjoittelijoille ala osoittaa arvostavansa vaativan koulutuksen tuomaa osaamista. Myös työantaja hyötyy, sillä työstään korvauksen saava tekijä on motivoitunut tekemään työnsä hyvin, huomauttaa Suomen Arkkitehtiliitto SAFA:n pääsihteeri Arja Lukin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijoista

Tekniikan akateemiset TEK on tekniikan alan yliopistokoulutettujen etu- ja palvelujärjestö. Jäsenet ovat tekniikan, tietojenkäsittelyn, arkkitehtuurin tai luonnontieteiden yliopistotutkinnon suorittaneita ja näiden alojen opiskelijoita. TEK tukee jäseniään työuralla, edistää ammattikunnan osaamista ja yhteisöllisyyttä sekä rakentaa kestävää hyvinvointiyhteiskuntaa. Noin 80 000 jäsenellään TEK on Akavan toiseksi suurin jäsenliitto ja Suomen kahdeksanneksi suurin ammattiliitto.

Suomen Arkkitehtiliitto SAFA on suomalaisten arkkitehtien ammatillinen ja aatteellinen yhteisö, joka toimii aktiivisesti arkkitehtuurin ja laadukkaan elinympäristön puolesta. SAFAan kuuluu 3800 arkkitehtia ja arkkitehtiopiskelijaa.

Arkkitehtitoimistojen liitto ATL on arkkitehtitoimistojen uudistava edunvalvoja. ATL edistää kaikilla rintamilla hyvää, kestävää ja laadukasta arvoa luovaa suunnittelua, edustaa suomalaisia arkkitehtitoimistoja sekä auttaa luomaan edellytyksiä jäsentensä kansainväliselle menestykselle.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tekniikan akateemiset - TEK

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye