Lumimyrsky saapuu Suomeen etelästä keskiviikkona – vaikutuksia jo aamuliikenteessä
Ajokeli muuttuu jo keskiviikkoaamuna huonoksi etelästä alkaen. Samalla tuuli voimistuu niin merellä kuin maalla. Vaikutuksia on odotettavissa laajalti.
Ilmatieteen laitoksen tiistaina 19. marraskuuta tekemän ennusteen mukaan lumipyry leviää keskiviikon aikana etelästä nopeasti kohti pohjoista. Myrskymatala on saapumassa Suomeen aiemmin ennustettua nopeammin, minkä seurauksena ajokeli huononee ja tuuli voimistuu etelässä jo keskiviikkona aamulla.
"Voimakas idän ja koillisen välinen tuuli kinostaa lunta, ja ajokeli muuttuu jo aamulla erittäin huonoksi etelästä alkaen. Myös tuuli on puuskissa niin voimakasta, että vahinkoja alkaa todennäköisesti syntyä jo päivällä", sanoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Henri Nyman.
Päivän kuluessa myös maan keskiosassa alkaa pyryttää lunta. Torstain aikana sateet leviävät heiketen myös pohjoiseen. Tuulisin vaihe ajoittuu keskiviikkoiltaan ja torstain vastaiseen yöhön, jolloin maan keskiosassa puuskat voivat yltää jopa 25 metriin sekunnissa. Tällöin tuuli jo heikkenee etelässä. Samalla etelässä sää lauhtuu, ja sateet muuttuvat ainakin rannikolla vedeksi.
Lunta kertyy maan etelä- ja keskiosassa perjantaiaamuun mennessä yleisesti 10–20 senttimetriä, paikoin enemmänkin. Etelärannikolla sään lauhtuminen sulattaa lunta.
Perjantaiksi sateet heikkenevät, mutta vielä perjantainakin voi paikoin esiintyä sakeita lumikuuroja, joita kiertyy Suomeen lämpimältä Itämereltä.
Tieliikenteen lisäksi kinostuva lumi koettelee raide- ja lentoliikennettä ja saattaa aiheuttaa myöhästymisiä. Puustovahinkoja on odotettavissa tuulen takia varsin yleisesti Lappia lukuun ottamatta, minkä lisäksi puihin kertyvä tykkylumi voi aiheuttaa vahinkoja etelässä. Lisäksi lähes kaikilla merialueilla tuuli voimistuu myrskyksi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi, puh. 029 539 1000 (vaihde).
Voit ottaa yhteyttä myös Ilmatieteen laitoksen viestintään: ilmatieteenlaitos.fi/medialle
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Ilmatieteen laitos havainnoi ja tutkii ilmakehää, lähiavaruutta ja meriä. Lisäksi se tuottaa palveluita säästä, merestä, ilmastosta, ilmanlaadusta ja lähiavaruudesta yleisen turvallisuuden, elinkeinoelämän ja kansalaisten tarpeisiin. Osoitteessa ilmatieteenlaitos.fi voit tutustua meihin paremmin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ilmatieteen laitos
Lumipyry muuttaa ajokelin erittäin huonoksi keskiviikkoillasta alkaen18.11.2024 14:00:09 EET | Tiedote
Hankala ajokeli haittaa laajalti erityisesti torstain aamuliikennettä.
Itämeren rannikkoalueet voivat olla ilmakehän hiilidioksidin lähde13.11.2024 09:10:00 EET | Tiedote
Viiden vuoden ajan kerätyt havainnot Utön tutkimusasemalla osoittavat, että meri saaren ympärillä on hiilidioksidin lähde. Tutkimuksen tulokset auttavat arvioimaan Itämeren hiilitasetta ja päästöjen vähentämiseen tähtäävien toimenpiteiden vaikutuksia.
Laivaliikenteen ilmapäästöt voidaan arvioida menetelmällä, joka hyödyntää tietoja laivasta ja olosuhteista12.11.2024 09:06:00 EET | Tiedote
Ilmatieteen laitoksen tutkija Mikko Heikkilä tutki väitöstyössään laivaliikenteen ilmapäästöjen mallintamista menetelmällä, jossa hyödynnetään tietoja laivasta ja vallitsevista olosuhteista. Tulokset auttavat arvioimaan entistä tarkemmin laivaliikenteen päästöjä ja ihmisten altistumista ilmansaasteille.
YK:n ilmastokokous alkaa: Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas korostaa G20-maiden vastuuta11.11.2024 11:00:00 EET | Tiedote
YK:n COP29-ilmastokokous järjestetään 11.–22. marraskuuta Azerbaidžanin Bakussa. Maailman ilmatieteen järjestö WMO julkaisi kokouksen aloituspäivänä 11.11. State of the Climate 2024 Update -koosteen. Vuodesta 2024 on tulossa käytännössä varmuudella mittaushistorian lämpimin.
Ilmastonmuutos lisää metsäpaloja Fennoskandiassa8.11.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Metsäpalokausi pitenee, metsäpalojen määrä lisääntyy ja palanut alue kasvaa nykyisestä vuosisadan loppuun mennessä. Tämä selviää Ilmatieteen laitoksen tekemästä tutkimuksesta, jossa ilmastonmuutoksen vaikutusta metsäpaloihin Fennoskandiassa arvioitiin kuudessa erilaisessa ilmastonmuutosskenaariossa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme