Puun kuivauksessa haihtuvien yhdisteiden talteenottoa ja kaupallista hyödyntämistä tutkitaan Oulun yliopistossa
Tutkimushankkeessa pyritään selvittämään sahatavaran kuivauksessa muodostuvien kaasujen määrät ja kaupallinen arvo. Lisäksi tutkitaan, kuinka näitä yhdisteitä voidaan ottaa talteen ja hyödyntää teollisesti.
Kaksivuotisessa PUUKU - Puun kuivauksessa haihtuvien yhdisteiden talteenoton kehittäminen ja hyödyntämispotentiaalin selvitys -hankkeessa tutkitaan sahatavarasta kuivauksen aikana haihtuvien kemiallisten yhdisteiden määriä, talteenottoa, hyödyntämistä, kaupallista arvoa ja markkinoita. Ympäristövaikutusten vähentämisen lisäksi tutkimus voi edistää puun teollisessa kuivauksessa haihtuvien yhdisteiden markkinoita esimerkiksi lääke-, kosmetiikka- ja elintarviketeollisuudessa.
Hankkeessa suunnitellaan talteenottolaitteisto sahalaitoksen kuivaamoon ja tarkastellaan kuivauksen energiankäytön tehostamista säätöteknisin keinoin.
”Vuosikausia on mietitty puusta haihtuvien yhdisteiden hyödyntämistä. On arvioitu, että yhdisteiden määrät ovat niin pieniä, ettei ole taloudellisesti järkevää kehittää talteenottoa. Toisaalta tiedetään, että muutamista kotimaisista yleisistä puulajeista löytyvillä yhdisteillä on hyvin korkeat litrahinnat, mutta markkinat ovat usein vielä pienet”, kuvaa tutkijatohtori Petri Österberg Oulun yliopistosta. ”Keskustelu on jo pitkään ollut erilaisten arvioiden varassa, riippuen siitä kenen kanssa asiasta keskustellaan, ja tieto asiasta on ollut vähäistä. Nyt keskustelun pohjaksi on tarkoitus tuottaa mitattua tietoa.”
Tutkimushankkeessa kartoitetaan, mitä yhdisteitä sahatavarakuivaamoiden ulostulokanavista poistuu, kuinka haitallisiksi ne on arvioitu, voidaanko niitä hyödyntää taloudellisesti järkevästi, ja jos voidaan, kuinka niitä otetaan talteen. Tutkimus käynnistyi vuoden 2024 alussa, ja parhaillaan kerätään ja tutkitaan laboratoriouunissa kuivattavista sahatavarakappaleista hahtuvia yhdisteitä.
Seuraavaksi siirrytään tutkimaan todellisessa sahaympäristössä sahatavaran kuivauksessa kertyneitä näytteitä, ja kehitetään kuivaamon energian kulutuksen tehostamista. Hankkeen päättyessä vuoden 2025 lopussa suunnitellaan kuivaamoon asennettava laitteisto puusta kuivauksessa haihtuvien yhdisteiden talteenottoon.
Hanketta toteuttavat Oulun yliopiston ympäristö- ja kemiantekniikan tutkimusyksikköön kuuluva säätötekniikan tutkimusryhmä Oulussa ja Kajaanissa sekä Oulun yliopiston Kajaanissa toimiva mittaustekniikan yksikkö. Hankkeen budjetti on noin 400 000 euroa, ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen myöntämän Euroopan aluekehitysrahaston osarahoituksen lisäksi hanketta rahoittavat Oulun yliopisto sekä kolme sahalaitosta. Asiantuntemusta hankkeen ohjausryhmään saadaan myös Itä-Suomen yliopiston farmasian laitokselta.
Oulun yliopiston Kajaanin yksikössä on aiemminkin löydetty luonnontuotteista yhdisteitä, joiden talteenotto on patentoitu ja joita kaupalliset kosmetiikka-alan yritykset hyödyntävät tuotteissaan, kuten ihovoiteissa käytettävä puolukkauute.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Petri Österberg, tutkijatohtori, Oulun yliopisto, petri.osterberg@oulu.fi, 044 7500 779
Kaisu Koivumäki, viestintäasiantuntija, Oulun yliopisto, kaisu.koivumaki@oulu.fi, 050 4344261
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Suomen kielen opiskelu auttaa muualta muuttaneita integroitumaan yhteisöön – Anne Koskela palkittiin tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämisestä22.11.2024 09:55:00 EET | Tiedote
Oulun yliopiston vuoden 2024 tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuspalkinto myönnettiin lehtori Anne Koskelalle suomi toisena kielenä -opintojen kehittämisestä Oulun yliopistossa ja kansallisesti. Opintojen tavoitteena on paitsi opettaa suomen kieltä ja kulttuuria myös helpottaa osallistujien integroitumista Suomeen, Ouluun ja yliopistoyhteisöön.
Epäonnistumisen pelko estää naisia ryhtymästä yrittäjiksi22.11.2024 05:49:00 EET | Tiedote
Uusi tutkimus korostaa yrittäjyyspotentiaalin sukupuolieroja Suomessa viime vuosikymmeninä. Miehet raportoivat yleensä suurempaa luottamusta omiin tietoihinsa, taitoihinsa ja kokemukseensa yrityksen perustamisessa. Sukupuoliero ei ole kaventunut 2000-luvulla.
Lunta rakastava tutkija Charlotte Ditlevsen ei myrskystä pillastu - Oulun yliopiston tutkija selvittää lumen elinkaarta: ”Elintärkeää tietoa vesivarannoista”21.11.2024 11:17:44 EET | Tiedote
Hydrologi Charlotte Ditlevsenin mukaan on korkea aika oppia ymmärtämään, miten suuri merkitys lumella on veden saatavuuden kannalta.
Pimeää diversiteettiä valaisemaan – Tutkijat tavoittelevat läpimurtoa uusien lajien kuvaamisessa21.11.2024 10:17:00 EET | Tiedote
Oulun yliopiston koordinoima kansainvälinen tutkimushanke pyrkii ratkaisemaan lajintunnistuksen kriisin nopeasti kehittyneiden dna-teknologioiden avulla. Tavoitteena on erottaa, tunnistaa ja kuvata kymmeniä tuhansia lajeja, jotka nykyisten menetelmien hitauden vuoksi jäisivät ehkä vuosisadoiksi kokonaan tuntemattomiksi.
Varhaislapsuuden maatilaympäristö suojaa atooppiselta sairastavuudelta vielä keski-iässä21.11.2024 05:55:00 EET | Tiedote
Asuminen maatilaympäristössä imeväisikäisenä voi suojata atooppisilta sairauksilta, kuten allergiselta nuhalta, allergiselta silmätulehdukselta sekä atooppiselta monisairastavuudelta, ja suojavaikutus näkyy vielä keski-iässä. Tulos käy ilmi Oulun yliopistossa 22. marraskuuta väittelevän lääketieteen lisensiaatti Anna Haaralan väitöstutkimuksesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme