Demokratian turvaaminen vaatii tiedustelulain jatkuvaa arviointia
Suomen tiedustelulainsäädäntö täyttää eurooppalaiset standardit, arvioi Joonas Widlund Vaasan yliopistoon tekemässään julkisoikeuden väitöskirjassa. Lainsäädäntö kuitenkin tarvitsee jatkuvaa valvontaa demokraattisten arvojen turvaamiseksi, erityisesti turvallisuuskeskustelun kiihtyessä.

Joonas Widlund tarkastelee väitöstutkimuksessaan Suomessa vuonna 2019 voimaan astunutta tiedustelulainsäädäntöä. Verrattuaan tätä uutta lainsäädäntöä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ja EU-valtioiden käytäntöihin Widlund toteaa Suomen järjestelmän vastaavan eurooppalaisia standardeja. Hän kuitenkin korostaa tarvetta jatkuvalle arvioinnille.
– Ajatuksena ei ole pitää nykyisiä mittapuita täydellisinä ja valmiina. Tiedustelulla on luontainen taipumus salassapitoon, mikä edellyttää vastavoimaa demokraattisen avoimuuden puolelta. Tätä jännitettä ei voi ajatella ratkaistuksi lopullisesti, vaan se vaatii jatkuvaa hallintaa, sanoo 28. marraskuuta Vaasan yliopistossa väittelevä Widlund.
Widlundin mukaan tiedustelupalveluiden laaja-alainen valvonta niin sisäisesti kuin ulkoisesti on välttämätöntä, jotta voidaan varmistaa poliittisten tavoitteiden ja kansainvälisten ihmisoikeusvelvoitteiden mukainen toiminta.
Turvallisuuskeskustelun kiihtyminen haastaa demokraattiset arvot
Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on kiihdyttänyt turvallisuuskeskustelua Suomessa. Turvallisuusuhkien ja kriisien keskellä syntyy usein myös painetta laajentaa tiedusteluvaltuuksia. Tämä ajattelu kätkee kuitenkin sisäänsä merkittäviä riskejä.
– Turvallisuuskeskustelun kiihtyessä demokraattisten arvojen ja oikeusvaltion puolustaminen jää helposti taustalle, kun huomio suuntautuu lyhyen aikavälin uhkiin. On kuitenkin muistettava, että perus- ja ihmisoikeuksien turvaaminen on keskeinen osa yhteiskuntamme turvallisuutta. Näistä periaatteista luopuminen heikentää demokratian kulmakiviä ja johtaa oikeusvaltion murentumiseen, Widlund muistuttaa.
Widlundin tutkimustulokset tarjoavat työkaluja tiedustelun valvonnan ja lainsäädännön kehittämiseksi. Tutkimuksen pääasiallisina menetelminä hän on käyttänyt teoreettista lainoppia ja oikeusfilosofiaa. Aineisto muodostuu perinteisistä oikeuslähteistä sekä tiedustelututkimuksesta. Tutkimus on osa tiedustelutoimintaa koskevaa oikeudellista keskustelua, jota tiedusteluvalvontavaltuutettu edistää osana ennakollisen laillisuusvalvonnan tehtäväänsä.
Väitöstilaisuus
HTM Joonas Widlundin väitöstutkimus ”Tiedustelu oikeusvaltiossa” tarkastetaan torstaina 28.11.2024 klo 12 Vaasan yliopiston Kurtén-auditoriossa.
Väitöstilaisuutta on mahdollista seurata myös etäyhteyden kautta: https://uwasa.zoom.us/j/65247246014?pwd=7X78h0mJ16CnpHknOtdBQ1eqlFtLRR.1
(salasana: 992223)
Vastaväittäjänä tilaisuudessa toimii professori Tuomas Ojanen (Helsingin yliopisto) ja kustoksena professori Niina Mäntylä.
Väitöskirja
Widlund, Joonas (2024) Tiedustelu oikeusvaltiossa. Acta Wasaensia 545. Väitöskirja. Vaasan yliopisto.
Lisätiedot:
Joonas Widlund, p. 029 449 8467, joonas.widlund@uwasa.fi
Joonas Widlund on syntynyt vuonna 1992 Vaasassa. Hän on suorittanut Vaasan yliopistossa hallintotieteiden maisterin tutkinnon vuonna 2018. Hän työskentelee yliopisto-opettajana Vaasan yliopistossa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Joonas Widlund, p. 029 449 8467, joonas.widlund@uwasa.fi
Kuvat
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Vaasan yliopisto
Juha Antila Vaasan yliopiston digijohtajaksi3.4.2025 14:03:02 EEST | Tiedote
Diplomi-insinööri Juha Antila on valittu Vaasan yliopiston digijohtajaksi. Hän aloittaa työnsä 12. toukokuuta 2025.
Artificial intelligence is an effective tool in exploring corporate reporting3.4.2025 13:08:59 EEST | Press release
Machine learning methods enable the efficient mining of large amounts of data from corporate reports. In her doctoral dissertation for the University of Vaasa, Finland, Essi Nousiainen presents how the new machine learning-based methods she has developed can be used to examine corporate reporting related to, among other things, responsibility, innovation, and blockchain.
Pk-yritysten kyky innovoida on vahvasti sidoksissa johtajien oppimiseen ja päätöksentekotaitoon2.4.2025 12:17:41 EEST | Tiedote
Toimitusjohtajien tavoilla oppia, soveltaa oppimaansa sekä tehdä päätöksiä on olennainen merkitys pk-yritysten innovatiivisuudelle ja uudistumiskyvylle, esittää Jutta Mäkipelkola Vaasan yliopistolle tekemässään väitöskirjassa. Hänen tutkimuksensa paljastaa, miten toimitusjohtajien osaaminen muovaa pk-yritysten kyvykkyyksiä – ja millainen toimintakulttuuri ajaa innovaatiota.
Puutteellinen uni ei saisi olla tabu työpaikoilla – uusi tutkimus antaa työkaluja unen huomioimiseen johtamisessa1.4.2025 09:26:11 EEST | Tiedote
Puutteellisesta unesta johtuva väsymys on yleinen ja kasvava ongelma työikäisten keskuudessa, mutta univajetta ei usein uskalleta ottaa työelämässä puheeksi. Työpaikoilla tulisikin paitsi luoda avoimempi keskustelukulttuuri unen suhteen, myös kehittää yhdessä keinoja väsymyksen tuomista haasteista selviytymiseen, esittää Jenni Tuomilehto Vaasan yliopistolle tekemässään väitöskirjassa.
Tekoälystä tehokas apu yritysten raportoinnin tutkimiseen31.3.2025 09:35:48 EEST | Tiedote
Koneoppimismenetelmät mahdollistavat yritysraporttien suuren datamäärän tehokkaan louhinnan. Essi Nousiainen esittää Vaasan yliopistolle tekemässään väitöskirjassa, kuinka hänen muodostamillaan uusilla koneoppimispohjaisilla menetelmillä voidaan tutkia yritysten raportointia liittyen muun muassa vastuullisuuteen, innovatiivisuuteen sekä lohkoketjuihin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme