Eläketurvakeskus (ETK)

Fler närståendevårdare i arbetsför ålder – har en svagare ställning på arbetsmarknaden än den övriga befolkningen

Dela

Antalet närståendevårdare i arbetsför ålder har ökat med cirka 60 procent åren 2005–2023. Närståendevårdarnas yrkesbanor och inkomster har för första gången undersökts i större omfattning. Enligt Pensionsskyddscentralens undersökning befinner de sig i en svagare ställning på arbetsmarknaden än den övriga befolkningen redan innan närståendevården officiellt börjar.

Bild: Karoliina Paatos

I fjol var antalet personer i åldern 18–68 år som ingått uppdragsavtal om närståendevård cirka 31 000, varav cirka tre fjärdedelar var kvinnor. Andelen personer under 50 år av dem som ingått avtal om närståendevård har ökat klart under de senaste årtiondena: från 37 procent till nästan 50 procent.

– Närståendevårdarna är allt yngre och lever allt oftare i ett hushåll med flera personer. Detta tyder på att en ökande andel av dem är närståendevårdare till sitt eget barn, bedömer specialforskaren Susanna Sten-Gahmberg på Pensionsskyddscentralen.

Kvinnor under 50 år arbetar som närståendevårdare också längre än andra. Nästan 40 procent av kvinnorna som började som närståendevårdare i åldern 30–39 år fortsätter som närståendevårdare i minst 10 år. I andra befolkningsgrupper är andelen som fortsätter så här länge högst cirka en fjärdedel.

Närståendevårdare har en svagare ställning på arbetsmarknaden än den övriga befolkningen

Sysselsättningen bland dem som ingått avtal om närståendevård har ökat snabbare under de senaste årtiondena än bland andra befolkningsgrupper. Samtidigt har utbildningsnivån bland dem som är närståendevårdare stigit så att den motsvarar utbildningsnivån för den övriga befolkningen.

Trots detta är andelen sysselsatta bland närståendevårdare fortfarande lägre, andelen arbetslösa högre och förvärvsinkomsterna lägre än bland den övriga befolkningen.

– År 2023 var närståendevårdarnas förvärvsinkomster inklusive vårdarvodet i genomsnitt cirka två tredjedelar av den övriga befolkningens inkomster, beskriver Sten-Gahmberg. 

Närståendevårdarnas inkomster minskar när närståendevården börjar

I undersökningen konstaterades att närståendevårdarnas inkomster minskade betydligt det år då avtalet om närståendevård ingicks. Dessutom var närståendevårdarnas genomsnittliga förvärvsinkomster mindre än den övriga befolkningens redan fem år före närståendevårdarskapet.

Närståendevården verkar försämra närståendevårdarnas ställning på arbetsmarknaden och deras förvärvsinkomster, men detta kan vara förknippat med urval.

 – Till exempel de som har en svagare ställning på arbetsmarknaden kan vara mer benägna att bli närståendevårdare än andra, säger Sten-Gahmberg.

Närståendevårdarnas pensioner är mindre än den övriga befolkningens

Undersökningen visade att de som arbetade som närståendevårdare i slutet av sin yrkesbana och som nyligen gått i ålderspension hade betydligt lägre pensioner än de som inte var närståendevårdare under samma period.

Arbetspensionerna för kvinnor som varit närståendevårdare var i genomsnitt 82 procent av pensionerna för andra ålderspensionärer. För männen var motsvarande andel lite över 68 procent. Med beaktande av andra bakgrundsfaktorer i anslutning till personerna och arbetet minskade pensionsskillnaderna betydligt, men de förblev ändå betydande.

Samordningen av närståendevård och arbete behöver utvecklas

Enligt undersökningen kan det vara svårt att kombinera närståendevård och förvärvsarbete.

– Man borde se till att närståendevårdarna kan delta i arbetslivet om de så önskar, så att en skälig utkomst och pension inte äventyras, säger forskaren.

Forskningspublikationen: Työikäisten omaishoitajien työurat, ansiotulot ja eläkekarttumat

Närmare: specialforskare Susanna Sten-Gahmberg, Pensionsskyddscentralen, tfn 029 411 2243, susanna.sten-gahmberg@etk.fi.

 Största delen av närståendevårdarna är över 65 år

  • Det uppskattas att mellan 300 000 och 1 000 000 finländare tar hand om en  närstående.
  • Cirka 50 000 har ingått ett avtal om närståendevård med välfärdsområdet.
  • Nästan 60 procent av de som har ett avtal är över 65 år.

Källor: Kauppinen & Silfver-Kuhalampi (2015); Kalliomaa-Puha (2018); Virtamo, Järnstedt ja Tervonen (2023); Sotkanet-statistikdatabasen.

Nyckelord

Bilder

Alt-text: Diagram som jämför förvärvsinkomstutveckling mellan närståendevårdare och övriga kvinnor över flera år.
Hur skiljer sig utvecklingen av förvarvsinkomsterna bland närståendevårdare och den övriga befolkningen, kvinnor
Ladda ned bild

Andra språk

Följ Eläketurvakeskus (ETK)

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Eläketurvakeskus (ETK)

Eläkeuudistus tulee taas – mitä on hyvä tietää tulevien juttujen taustaksi? Kutsu aamiaiselle 4.12.25.11.2024 11:20:56 EET | Kutsu

Eläkeuudistuksesta odotetaan ehdotusta tammikuussa 2025. Vaikka ehdotuksen sisältö on vielä auki, on tärkeää ymmärtää sen taustat tulevien uutisten ja kommenttien pohjaksi. Mitä uudistuksella tavoitellaan, miten viime eläkeuudistus 2017 vaikutti ja mitä tuore väestöennuste merkitsee eläkejärjestelmälle? Esittelemme lyhyesti myös eläketurvan keskeiset avainluvut.

För de flesta ålderspensionärer är det lätt att klara sig ekonomiskt – var tionde upplever utdragna svårigheter13.11.2024 07:30:00 EET | Pressmeddelande

Största delen av ålderspensionärerna ansåg att det var lätt att klara sig ekonomiskt, framgår det av Pensionsskyddscentralens enkätundersökning, som har följt samma svarare åren 2017, 2020 och 2023. Ändå upplevde ungefär var tionde ekonomiska svårigheter under alla år då enkäten gjorts, vilket tyder på att svårigheterna är långvariga.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye